Oprez! Koje vitamine i minerale treba uzimati tokom trudnoće?

Oprez! Koje vitamine i minerale treba uzimati tokom trudnoće?

Sadržaj

Ako ste trudni ili planirate trudnoću, morate biti oprezni u pogledu uzimanja vitamina ili bilo koje druge vrste suplemenata. Neki mogu naneti više štete nego koristi, pa je uvek najbolje da se obratite lekaru pre uzimanja suplemenata.

Vitamini u trudnoći

Vašem telu je za zdravlje potrebno mnogo hranljivih materija: vitamini, minerali, proteini, ugljeni hidrati, masti i vlakna. Vitamini su organska jedinjenja potrebna u malim količinama koje vaše telo ne može da proizvede za sebe. Osim vitamina D, koji se uglavnom dobija iz sunčeve svetlosti, većina vitamina koji su vam potrebni dolaze iz hrane. Dodaci ishrani mogu popuniti nedostatak u vašoj ishrani. To mogu biti multivitamini, pojedinačni minerali, kapsule ribljeg ulja i biljni suplementi.

Koji su esencijalni vitamini i minerali u trudnoći?

Dobra ishrana u trudnoći od vitalnog je značaja za zdrav rast i razvoj vaše bebe. Morate unositi dovoljno hranljivih materija kako biste zadovoljili potrebe svoje bebe, kao i vaše. Kada ste trudni, potrebno vam je više hranljivih materija, uključujući proteine, folate, jod i gvožđe. Folna kiselina pomaže u sprečavanju oštećenja nervne cevi, kao što je spina bifida. Jod je potreban za razvoj mozga i nervnog sistema. Gvožđe pomaže u sprečavanju anemije kod majke, kao i niske porođajne težine kod bebe. Vitamin B12 i vitamin D su takođe posebno važni jer podržavaju razvoj nervnog sistema bebe (B12) i skeleta (D). Odgovarajući unos vitamina C  takođe pomaže u poboljšanju apsorpcije gvožđa iz vaše ishrane.

Multivitamini  posebno za trudnice

Multivitamin je kombinacija različitih vitamina i minerala, koji se obično uzimaju kao tablete. Neki multivitamini su posebno osmisljeni za trudnice. Ali oni nisu zamena za hranljivu ishranu. Važno je da se hranite zdravo čak i ako uzimate multivitamine.

Samo multivitamini – za trudnice

Ako ste trudni, izbegavajte uzimanje multivitamina koji nisu namenjeni za trudnoću.

Oprez Koje vitamine i minerale treba uzimati tokom trudnoce

Oligovit® za trudnice i dojilje, film tablete je dijetetski proizvod namenjen trudnicama i ženama u periodu posle porođaja i tokom dojenja. U toku trudnoće, periodu posle porođaja i u vreme laktacije znatno su povećane potrebe za vitaminima i mineralima, jer organizam trudnice mora da zadovolji svoje potrebe, ali i da obezbedi dovoljne količine vitamina i minerala za pravilno formiranje, rast i razvoj ploda i bebe po rođenju.

Zbog toga se trudnicama i ženama koje doje preporučuje dodatak vitamina i minerala uobičajenoj ishrani.

Oligovit® za trudnice i dojilje film tablete  sadrže dvanaest vitamina i sedam minerala potrebnih za nesmetano odvijanje različitih metaboličkih i biohemijskih procesa u organizmu majke i deteta.

Vitamin A je neophodan za vid, epitelizaciju i razvoj kostiju.

Vitamin D je esencijalan za metabolizam kalcijuma, čime se obezbeđuje rast zdravih zuba i kostiju.

Vitamin E štiti organizam od slobodnih radikala i poboljšava opšte stanje.

Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa i učestvuje u velikom broju oksido – redukcionih procesa u organizmu.

Vitamini B1, B2, B6, nikotinamid, folna kiselina, B12, pantotenska kiselina i biotin obezbeđuju normalno funkcionisanje nervnog, krvnog, gastrointestinalnog sistema i kože

Kalcijum, magnezijum, gvožđe, selen, cink, bakar, mangan i jod zajedno sa vitaminima učestvuju u svim metaboličkim procesima u organizmu majke i deteta, neophodni su za stvaranje i održavanje novih ćelija, ali i kao antioksidansi koji štite ćelije i tkiva od napada slobodnih radikala. To je naročito značajno u trudnoći i tokom dojenja kada je povećana potreba, ali i rizik od nedostatka vitamina i minerala.

Oligovit®  se preporučuje tokom cele trudnoće, perioda dojenja, kao i 2-4 meseca posle porođaja, naročito u slučajevima nedovoljnog unošenja vitamina i minerala ishranom (nepravilna, neredovna ishrana).

Oprez! Koje vitamine i minerale treba uzimati tokom trudnoće?

Oligovit® vitaminski sirup za decu je dodatak ishrani namenjen pre svega najmlađima, kod kojih mogu da se jave povećane potrebe za vitaminima koji im omogućavaju zdrav rast i razvoj. Sadrži 9 vitamina potrebnih za nesmetano odvijanje različitih metaboličkih i biohemijskih procesa u organizmu.

Budite zdrave i nasmejane u najlepsem životnom periodu uz Oligovit® za trudnice i Oligovit® sirup za decu.

 

 

 

 

 

Promo članak

avatar
GALENIKA a.d. Beograd osnovana je 18. jula 1945. godine. Od ,,male radionice’’ prerasla je u farmaceutskog giganta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Hipnoporođaj je tehnika koja se sve više koristi kao prirodan i holistički pristup olakšavanju porođaja. Ova tehnika kombinuje elemente duboke relaksacije, vizualizacije i pozitivnog menatalnog stanja. I to, kako bi...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje...