Oprez! Koje vitamine i minerale treba uzimati tokom trudnoće?

Oprez! Koje vitamine i minerale treba uzimati tokom trudnoće?

Ako ste trudni ili planirate trudnoću, morate biti oprezni u pogledu uzimanja vitamina ili bilo koje druge vrste suplemenata. Neki mogu naneti više štete nego koristi, pa je uvek najbolje da se obratite lekaru pre uzimanja suplemenata.

Vitamini u trudnoći

Vašem telu je za zdravlje potrebno mnogo hranljivih materija: vitamini, minerali, proteini, ugljeni hidrati, masti i vlakna. Vitamini su organska jedinjenja potrebna u malim količinama koje vaše telo ne može da proizvede za sebe. Osim vitamina D, koji se uglavnom dobija iz sunčeve svetlosti, većina vitamina koji su vam potrebni dolaze iz hrane. Dodaci ishrani mogu popuniti nedostatak u vašoj ishrani. To mogu biti multivitamini, pojedinačni minerali, kapsule ribljeg ulja i biljni suplementi.

Koji su esencijalni vitamini i minerali u trudnoći?

Dobra ishrana u trudnoći od vitalnog je značaja za zdrav rast i razvoj vaše bebe. Morate unositi dovoljno hranljivih materija kako biste zadovoljili potrebe svoje bebe, kao i vaše. Kada ste trudni, potrebno vam je više hranljivih materija, uključujući proteine, folate, jod i gvožđe. Folna kiselina pomaže u sprečavanju oštećenja nervne cevi, kao što je spina bifida. Jod je potreban za razvoj mozga i nervnog sistema. Gvožđe pomaže u sprečavanju anemije kod majke, kao i niske porođajne težine kod bebe. Vitamin B12 i vitamin D su takođe posebno važni jer podržavaju razvoj nervnog sistema bebe (B12) i skeleta (D). Odgovarajući unos vitamina C  takođe pomaže u poboljšanju apsorpcije gvožđa iz vaše ishrane.

Multivitamini  posebno za trudnice

Multivitamin je kombinacija različitih vitamina i minerala, koji se obično uzimaju kao tablete. Neki multivitamini su posebno osmisljeni za trudnice. Ali oni nisu zamena za hranljivu ishranu. Važno je da se hranite zdravo čak i ako uzimate multivitamine.

Samo multivitamini – za trudnice

Ako ste trudni, izbegavajte uzimanje multivitamina koji nisu namenjeni za trudnoću.

Oprez Koje vitamine i minerale treba uzimati tokom trudnoce

Oligovit® za trudnice i dojilje, film tablete je dijetetski proizvod namenjen trudnicama i ženama u periodu posle porođaja i tokom dojenja. U toku trudnoće, periodu posle porođaja i u vreme laktacije znatno su povećane potrebe za vitaminima i mineralima, jer organizam trudnice mora da zadovolji svoje potrebe, ali i da obezbedi dovoljne količine vitamina i minerala za pravilno formiranje, rast i razvoj ploda i bebe po rođenju.

Zbog toga se trudnicama i ženama koje doje preporučuje dodatak vitamina i minerala uobičajenoj ishrani.

Oligovit® za trudnice i dojilje film tablete  sadrže dvanaest vitamina i sedam minerala potrebnih za nesmetano odvijanje različitih metaboličkih i biohemijskih procesa u organizmu majke i deteta.

Vitamin A je neophodan za vid, epitelizaciju i razvoj kostiju.

Vitamin D je esencijalan za metabolizam kalcijuma, čime se obezbeđuje rast zdravih zuba i kostiju.

Vitamin E štiti organizam od slobodnih radikala i poboljšava opšte stanje.

Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa i učestvuje u velikom broju oksido – redukcionih procesa u organizmu.

Vitamini B1, B2, B6, nikotinamid, folna kiselina, B12, pantotenska kiselina i biotin obezbeđuju normalno funkcionisanje nervnog, krvnog, gastrointestinalnog sistema i kože

Kalcijum, magnezijum, gvožđe, selen, cink, bakar, mangan i jod zajedno sa vitaminima učestvuju u svim metaboličkim procesima u organizmu majke i deteta, neophodni su za stvaranje i održavanje novih ćelija, ali i kao antioksidansi koji štite ćelije i tkiva od napada slobodnih radikala. To je naročito značajno u trudnoći i tokom dojenja kada je povećana potreba, ali i rizik od nedostatka vitamina i minerala.

Oligovit®  se preporučuje tokom cele trudnoće, perioda dojenja, kao i 2-4 meseca posle porođaja, naročito u slučajevima nedovoljnog unošenja vitamina i minerala ishranom (nepravilna, neredovna ishrana).

Oprez! Koje vitamine i minerale treba uzimati tokom trudnoće?

Oligovit® vitaminski sirup za decu je dodatak ishrani namenjen pre svega najmlađima, kod kojih mogu da se jave povećane potrebe za vitaminima koji im omogućavaju zdrav rast i razvoj. Sadrži 9 vitamina potrebnih za nesmetano odvijanje različitih metaboličkih i biohemijskih procesa u organizmu.

Budite zdrave i nasmejane u najlepsem životnom periodu uz Oligovit® za trudnice i Oligovit® sirup za decu.

 

 

 

 

 

Promo članak

Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…