Prehlada kod dece – Simptomi, lečenje, moguće komplikacije

Prehlada kod dece

Sadržaj

Šta je u stvari prehlada kod dece? Koji su simptomi prehlade i kako se leči prehlada. Koje su moguće komplikacije prehlade? Kada na pregled kod lekara? S jeseni, povratkom dece u kolektiv, ponovo počinju roditeljske muke. Detetu svako malo curi nos, kija, kašlje… Nekad se čini da ne može nedelju dana da bude zdravo.

Prehlada kod dece

Prehlada nije jedna bolest koja ima određenog izazivača. Zapravo, pod “običnom prehladom” ili “kijavicom” podrazumevamo infekcije gornjih disajnih puteva. One imaju iste ili slične simptome poput zapušenog nosa (ili nos curi), kijanja, grlobolje, kašlja… Radi se o BLAGIM infekcijama koje izazivaju VIRUSI. Prehlada predstavlja najčešći vid respiratornih infekcija, pogotovo kod male dece.

Prehlada kod dece

Danas je poznato više od 200 tipova virusa koji se povezuju sa prehladom: Poprilično su rasprostranjeni, a svaki od njih ima uslove koji mu prijaju.  Kao vlažnost vazduha, temperatura, doba godine… Tako da su, u suštini, virusi prehlade prisutni tokom cele godine. Najpoznatiji ( i najčešči ) su Rino virusi. A samo njih ima više od 100 podtipova. Nakon prehlade osoba stiče imunitet samo prema tom virusu koje izazvao prehladu. Budući da ih ima jako puno, prehlade su prilično učestale.

Kako se prenosi virus?

Lako. Prenosi se direktno kapljicnim putem. Kijanjem, kasljanjem, dodirom, poljupcem… Čak i dok govorimo  širimo kapljice koje sadrze viruse u sebi. I indirektno preko predmeta koja je koristila obolela osoba.  Kao što su maramice, peškir, pribor za jelo, igračke. Zato se najlakse prenose u vrtićima. Zaigrana deca nemaju kad ni nosić da obrišu, vec žure u nove avanture.

ZA PREHLADU OBIČNO NIJE DOVOLJAN SAMO PRISUSTVO VIRUSA PROČITAJTE OVDE

Prehlada kod dece

Koji su simptomi prehlade?

Simptomi su:

 • Zapušen nos ili sekrecija iz nosa.
 • Kijanje.
 • Grebanje, golicanje, peckanje grla.
 • Kašalj.
 • Temperatura blago povišena ili je nema uopšte. Visoka teperatura se retko javlja i traje kratko.
 • Blagi umor.
 • Dete je obično dobro raspoloženo, veselo… Može biti zazdražljivo, slabijeg apetita ali obično ima dovoljno energije da se igra. Drugim rečima, opšti simptomi su blagi. To prehladu razlikuje od drugih respiratornih infekcija (npr.gripa koji ima prilično izražene opšte simptome).

Simptomi se ispoljavaju brzo. 1- 4 dana od početka infekcije, i brzo se i smenjuju. Obično počinje zapušenim nosićem ili curenjem nosa, kijanjem. Sekret se na početku vodenast. Kroz par dana postaje gušći, zamućen, različite boje. Sasvim je normalna pojava kod virusne infekcije. I to ne znači da je u pitanju bakterijska superinfekcija! Grlo grebe ili pecka…obično na pregledu bude blago crveno. Limfni čvorovi mogu i ne moraju biti uvećani. Kašalj je u početku suv, usled iritacije grla, kasnije i usled slivanja sekreta niz ždrelo može biti vlažan tj. produktivan. Ovakva klinička slika ne zahteva pregled lekara. Ukoliko je dete starije, roditelji obično znaju sta treba da rade. Znaju  da se radi o blagoj infekciji gornjih disajnih puteva. I koja će proći za 7, najviše 14 dana.

Prehlada kod dece

Nekada, čak i kod obične prehlade, kašalj moze da traje i do 4 nedelje nakon infekcije. Ali tad je već potreban pregled lekara. Deca ovo oboljenje obično iznesu “na nogama”. Kod beba sve ovo deluje malo “strašnije” jer one dišu dominantno na nos. Zapušenost predstavlja veći problem, pogotovo kod hranjenja, pa savetujem pregled .

Kada na pregled ako dete ima prehladu?

Pregled je potreban i ukoliko dete  nekoliko dana od početka dobije visoku temperaturu a prethodno je bilo dobro. Produžena zapušenost nosa duža od 7-10 dana takođe je razlog za pregled. Ili ako ima poteškoća sa disanjem. Diše glasno, ima zviždanje u grudima. Ako  učestalo kašlje ili ima bolove pri kašlju.

Malaksalo dete ili sa bolom u uhu ili u predelu čela (sinusa) je takođe potrebno dovesti na pregled. Jer čak i prehlada može da se iskomplikuje.

Pri pregledu je obično odmah jasno da je u pitanju prehlada. Mogu se uraditi laboratorijske analize (SE, KKS,CRP), brisevi ukoliko se posumnja na razvoj komplikacija.

Prehlada kod dece

Kako se leči prehlada?

Antibioticima svakako NE! Oni ne deluju na viruse. I ukoliko se uzmu, obično bude više štete nego koristi. O uvođenju antibiotika svakako odlučuje lekar, nakon pregleda i analiza.

Prehlada se leči simptomatski.

A to podrazumeva :

 • Obavezna higijena nosića. Neophodno je održati nosne hodnike prohodnim. Pogotovo kod beba! Kod njih i zapušen nosić predstavlja veliki problem. Nos čistiti fiziološkim rastvorom ili rastvorom morke soli (izotoni ili hipertoni). Potom aspiracija sadržaja, čime fizički uklanjamo nečistoće. Kod beba su Eustahijeva tube (koje spajaju usnu duplju i uši) kratke. Tako da se infekcija lako može preneti na srednje uho. Nosić čistiti obavezno pre jela (podoja) . Kod starije dece se mogu koristiti hipertoni rastvori ili dekongestivne kapi za nos, po savetu pedijtra. Takođe ih treba naučiti kako da pravilno duvaju nos u maramicu.
 • Antipiretici, u slučaju povišene temperature. I to ako je ona > 38,5c. Povišena temperatura je znak aktivnosti imunog sistema i ne treba je odmah snižavati po svaku cenu. Time “zbunjujemo” imunitet.
 • Sprejevi za grlo ili septolete da ublaže bol ili nadražaj.
 • Tople tećnosti (ne vruće) tipa čajevi zaslađeni medom. Zatim hranljive supe, čorbe… Hidratacija pomaže razređivanje sekreta i ispiranje organizma. Povećati unos voća i povrća.
 • Sirupi za smirivanje suvog, nadražajnog kašlja.
 • Iako su deca relativno dobro raspoložena i aktivna treba pružiti dovoljno vremena za odmor. Tako će organizam svoje snage usmeriti na ozdravljenje.
 • Danas imamo na raspolaganju više prirodnih preparata. Oni otežavaju vezivanje virusa za ćelije i / ili njihovo umnožavanje.

Prehlada kod dece

Koje su moguće komplikacije prehlade?

Ovo su moguće komplikacije prehlade:

 • Zapušenost nosa koja traje duže od 1-2 nedelje. Obično usled neadekvatne higijene.
 • Bol u uhu koji takođe nastaje usled neadekvatne higijene nosa. Može dovesti do upale srednjeg uha. Ili do sinuzitisa kod starije dece.
 • Laringitis.
 • Bronhitis, upala pluća…

Kod dece sa autoimunim bolestima prehlada može da izazove pogoršanje osnovnog oboljenja. Učestale infekcije gornjih disajnih puteva mogu da dovedu do uvecanja krajnika i ili adenoidne vegetacije. I tako do posledičnih problema u vezi sa tim.

Prevencija prehlade kod dece

Prevencija igra ključnu ulogu u zaštiti od respiratornih virusa. A podrazumeva :

 • Higijena ruku, redovno pranje sapunom i vodom. Pogotovo nakon brisanja nosa, kijanja.
 • Higijena predmeta koje deca često koriste u vrtićima, igraonicama. Hiijena kućnih igračaka.
 • Naučiti decu da pravilno kašlju i kišu. Prekrivajuči nos i usta laktom ili maramicom.
 • Korišćenje isključivo sopstvenog pribora za jelo, čaše i peškira.
 • Redovno provetravanje prostorija. Vlaženje vazduha kako ne bi došlo do isusivanja sluznice nosa. Predlažem difuzere ili ovlaživače ili jednostno posudu sa vodom na radijatoru ili peći. U njih se može ukapati par kapi etarskog (eteričnog) ulja mente, eukaliptusa i drugih. Olaksavaju zapušenost nosa, kašalj… A neka imaju i dokazano dejstvo protiv virusa.
 • Izgradnja zdravih navika života. Raznovrsna i kvalitetna ishrana, dosta voća i povrća, hidracija. Dovoljno vremena provedenog na svežem vazduhu, sunčevoj svetlosti, dovoljno odmora i sna… i ljubavi.

Imunitet se gradi svaki dan zdravim navikama. Ovakvim navikama respiratorne infekcije možemo učiniti samo “običnim prehladama”.

avatar
Radi u Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine. Na specijalizaciji iz Pedijatrije. Završila je školu homeopatije SLD-a. Obučena za Usui Shiki Ryoho Reiki u Udruženju Reiki Vojvodine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Jezički razvoj dece zavisi i od sposobnosti dece za kategorizacijom.  Sposobnošću kategorizacije dete razvija način da grupiše misli, obradi informacije i opiše pojmove. Radom na kategorizaciji, podstičemo razvoj jezičkih veština....

Kako biti deo detetove igre a da ne prekidate samostalnu igru? Uvek govorim o tome koliko je samostalna igra deteta važna. Sa druge strane stalno ističem i koliko je roditeljska...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...