Šta je “Trudnički mozak”, “Mozak trudnoće”, “Mamin mozak”?

Trudnički mozak

Sadržaj

Da li ste čuli za “Trudnički mozak”, ili “Mamin mozak”? i šta to ustvari znači? Mnoge trudnice doživlјavaju zaborav i maglu u mozgu, ali da li je „mozak trudnoće“ stvaran? Evo šta treba da znate o ovom bizarnom fenomenu.

Trudnički mozak

Trudnoća Vas menja, fizički i emocionalno. Možda biste očekivali bolne grudi, rastući stomak od bebe, neraspoloženje i umor. Ali da li ste znali da trudnoća takođe može da promeni način na koji razmišlјate? Zaista, neke trudnice razvijaju zaboravnost ili maglu u mozgu. Ovo stanje karakterišu problemi sa pamćenjem, loša koncentracija i rasejanost, prema Klinici Mejo.

Trudnički mozak

Ali šta zaista uzrokuje ovaj “mozak trudnoće” i kada nestaje? Evo svega što treba da znate o ovom čudnom, ali naizgled uobičajenom simptomu.

Šta je “Mamin mozak”?

„Mamin mozak“, „Mozak trudnoće“ i „Mozak bebe“ su nemedicinski termini. Koriste se za opisivanje mnogih kognitivnih promena sa kojima se trudnice suočavaju. Za neke, ove promene predstavlјaju zaborav ili gubitak pamćenja. Za druge, to je magla mozga.

Imajte na umu da su ovi termini zastareli, diskriminatorni i osuđujući. Čak i kada se koriste na šalјiv način. Termini doprinose predubeđenju da trudnoća čini nekoga manje sposobnim, i trebalo bi da prestanemo da ih koristimo sa trudnicama. Bilo da su članovi porodice, prijatelјi, saradnici ili stranci.

Trudnički mozak

Da li je “Mozak trudnoće” stvaran?

Mnogi su se pitali da li je „Mozak trudnoće“ stvaran. Da li se mozak zaista menja tokom trudnoće? Istina je da niko ne zna. Neka istraživanja su pokazala da se mozak trudnica smanjuje. Drugi se ne slažu, ističući da trudnoća ne menja oblik ili strukturu organa. I još neke studije su ponudile dokaze o smanjenju sive materije, što bi moglo uticati na kognitivne funkcije.

Klinika Maio razmatra pregled 20 studija, koje su uklјučivale više od 700 trudnica i 500 osoba koje nisu trudne. Utvrđeno je da trudnice imaju lošije kognitivno funkcionisanje, kao i pamćenje i izvršno funkcionisanje. Ali ove promene ne utiču na faktore kao što je radni učinak. Takođe, primećivale su ih samo bliske veze i sama trudnica.

Trudnički mozak

Potencijalni uzroci “Maminog mozga”

Ali dok se stručnjaci ne slažu oko validnosti „Mozga trudnoće“, drugi simptomi trudnoće (i postporođajnog perioda) mogu biti odgovorni za maglu mozga i gubitak pamćenja. To su hormonalne promene, nedostatak sna i stres.

Hormonalne promene

Vaši nivoi hormona se menjaju tokom trudnoće. A neki lekari veruju da skokovi u određenim hormonima, kao što je progesteron, mogu uticati na Vašu sposobnost da jasno razmišlјate. Prema studiji iz februara 2014. godine, objavlјenoj u Brain and Cognition, trudnice u drugom tromesečju (i kasnije) imale su niži učinak od ne-trudnih žena na testovima memorije prostornog prepoznavanja (SRM). Ovo je kada nivoi hormona imaju tendenciju da budu visoki.

Nedostatak sna

San je neophodan za trudnice i osobe koje nisu trudne. Međutim, mnoge buduće mame doživlјavaju nesanicu, što može uticati na njihovu sposobnost da se fokusiraju. Nedostatak sna takođe može dovesti do zaborava i gubitka pamćenja.

Anksioznost i stres

Kao i san, stres može uticati na vas (i vaše telo) na mnogo načina. Na primer, može izazvati napetost mišića, bol i visok krvni pritisak. Ali da li ste znali da stres može uticati na Vaš um? Nekoliko studija povezalo je anksioznost i stres sa gubitkom pamćenja.

Trudnički mozak

Koliko dugo traje “Mozak trudnoće”?

Dok mnogi pretpostavlјaju da se simptomi “Mozga trudnoće” popuštaju ili podižu nakon rođenja, neke studije sugerišu da se ovaj fenomen može nastaviti godinama. Prema studiji iz decembra 2016. objavlјenoj u Nature Neuroscience , „mozak trudnoće“ može da opstane najmanje dve godine nakon rođenja.

Kako kontrolisati simptome “Trudnički mozak”?

Tražite najbolјe načine za kontrolu simptoma “Mozga trudnoće”? Za početak, trebalo bi da jedete dobro i da dovolјno spavate. Ako je nesanica problem, pokušajte da kratko, ali često odspavate. Uverite se da pijete puno vode. Čak i blaga dehidracija može imati štetne efekte, narušavajući Vašu sposobnost da se fokusirate i gubite energiju.

Možda ćete želeti i da igrate igrice koje jačaju mozak. Ukrštene reči i sudoku su dve odlične opcije. Takođe, ako je zaboravnost problem, postavite alarme ili podsetnike za obavlјanje određenih zadataka.Većina satova i telefona ima kalendare koji vam omogućavaju dodavanje događaja ili podešavanje obaveštenja.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...