Aktivna Folna Kiselina sa Jodom

Aktivna Folna Kiselina sa Jodom

Sadržaj

Aktivna folna kiselina sa jodom , suplement važan u trudnoći. Folna kiselina je hidrosolubilni vitamin, značajan u periodu planiranja trudnoće i same trudnoće.

Potrebe za jodom se u trudnoći povećavaju.

Aktivna folna kiselina sa jodom

Synergy Synfoline je preparat koji u svom sastavu ima aktivnu folnu kiselinu metil -folat (kalcijum-L-5-metil-tetrahidrofolat) 400 mcg i jod ( kalijum-jodid 100 mcg).

Idealno je da se folna kiselina unosi tri meseca pre planirane trudnoće kao i tokom čitave trudnoće.

Aktivna Folna Kiselina sa Jodom

Zašto folnu kiselinu treba unositi svakodnevno?

Folna kiselina je rastvorljiva u vodi i ne zadržava se u organizmu,  to je razlog neophodnosti njenog svakodnevnog unošenja

Zašto je važan unos  folne kiseline u trudnoći?

Folna kiselina je neophodna za normalan rast materice tokom trudnoće, prevenira spontane pobačaje, prevremene porodjaje i odlubljivanje posteljice. Smanjuje rizik od nastanka urodjenih srčanih anomalija, utiče na smanjenje pojave rascepa nepca i usta. Folna kiselina je sastavni deo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), čija je uloga u prenošenju kiseonika do ćelija. Najčešće anemije u trudnoći nastaju zbog nedovoljne količine folne kiseline, i neadekvatnog stvaranja crvenih krvnih zrnaca-anemija uzrokovana nedostatkom folne kiseline. Za pravilno formiranje, rast i razvoj embriona još u najranijoj fazi, potreban je unos dovoljne količine folne kiseline jer su zalihe ovog vitamina u organizmu male u odnosu na povećane potrebe.

Koje uloge ima folna kiselina?

– Značajnu ulogu u ćelijskoj deobi;

– Doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji;

– Doprinosi normalnoj sintezi amino kiselina;

– Normalnoj funkciji imunog sistema i  normalnom metabolizmu homocisteina;

– Folna kiselina doprinosi rastu tkiva majke tokom trudnoće;

– Doprinosi smanjenju zamora i iscrpljenosti;

– Normalnom formiranju krvi;

– Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za nastanak oštećenja neuralne cevi kod fetusa.

Aktivna Folna Kiselina sa Jodom (2)

Koji oblik folne kiseline je idealan?

Studije pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji zbog genetike nije u mogućnosti da u potpunosti iskoristi unetu folnu kiselinu. Razlog je  nedostatak adekvatnog enzima (MTHFR-metilentetrahidrofolat reduktaza), koji neaktivnu formu prevodi u aktivnu odnosno iskoristljivu. Zato se preporučuje suplementacija aktivnim oblikom folne kiseline, metil folatom koji se potpuno iskorišćava.

Izvori folata u hrani

Priridni izvori folata su: zeleno povrće ( spanać, zelena salata, brokoli, kupus, karfiol, špargla, zelene paparike, tikvice, krastavac), semenke, avokado, grejpfrut, dinja, paradajz.

Zašto je važan dodatni unos joda u trudnoći?

Jod je veoma je važan za sve žene koje planiraju trudnoću i trudnice.  Potrebe za jodom se u trudnoći povećavaju, tako da unos joda preko jodirane soli nije dovoljan i potrebna je suplementacija sa dodatnom količinom joda.

Jod  je esencijalni mineral koji je neophodan za funkcionisanje kljucnih procesa u nasem organizmu. Doprinosi normalnoj sintezi tiroidnih hormona i normalnoj funkciji štitaste žlezde kao i  normalnoj funkciji nervnog sistema. Bez dovoljne količine joda nema normalne kognitivne funkcije. Jod doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma. Važan je i za održanje normalne kože. Ovaj mineral  je  bitan  za mentalni razvoj fetusa, i njegov nedostatak u organizmu može da izazove brojne poremećaje.

Promo članak.

avatar
Svoje poslovanje OMNI MEDIKAL zаsnivа nа visokom kvаlitetu proizvodа koje zastupa i distribuira kao i stručnom i posvećenom odnosu prema klijentima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Multivitamini za decu su svakako dobri, ali saznaćete i zašto su nedovoljni. Šta je još potrebno za jačanje imuniteta dece. Ovo je Vaš vodič za jačanje imuniteta za decu i...

 Vitamin D u zimskom periodu je najpotrebniji. Potreban je uvek i svima, bebama, deci, trudnicama, dojiljama mamama i tatama… U zimskoj sezoni postoji veći rizik od nedostatka vitamina D. A...

Često kupujemo preparat za imunitet deteta, u želji da ga osnažimo. Kako razlikovati preparate i koje kriterijume imati kada kupujemo preparat za imunitet? Kada kupujemo preparat za imunitet deteta? Kupujemo...

Zbog intezivnog rasta i razvoja male dece postoji povećana potreba za gvožđem. Kada se primenjuje suplementacija gvožđem kod male dece? U periodu od 6-24 meseca odojčad i mala deca postaju...