Aktivna Folna Kiselina sa Jodom

Synergy Synfoline, Folna Kiselina sa Jodom

Aktivna folna kiselina sa jodom, suplement važan u trudnoći. Vitamin B9 (folna kiselina) je hidrosolubilni vitamin, značajan u periodu planiranja trudnoće i same trudnoće.  Potrebe za jodom se u trudnoći povećavaju.

Aktivna folna kiselina sa jodom

Synergy Synfoline je preparat koji u svom sastavu ima aktivnu folnu kiselinu metil -folat (kalcijum-L-5-metil-tetrahidrofolat) 400 mcg i jod ( kalijum-jodid 100 mcg).

Idealno je da se folna kiselina unosi tri meseca pre planirane trudnoće kao i tokom čitave trudnoće.

Synergy Synfoline, Folna Kiselina sa Jodom
Za zdravu trudnoću potreban je dovoljan unos folne kiseline i joda!

Zašto folnu kiselinu treba unositi svakodnevno?

Folna kiselina je rastvorljiva u vodi i ne zadržava se u organizmu,  to je razlog neophodnosti njenog svakodnevnog unošenja

Zašto je važan unos  folne kiseline u trudnoći?

Folna kiselina je neophodna za normalan rast materice tokom trudnoće, prevenira spontane pobačaje, prevremene porodjaje i odlubljivanje posteljice. Smanjuje rizik od nastanka urodjenih srčanih anomalija, utiče na smanjenje pojave rascepa nepca i usta. Folna kiselina je sastavni deo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), čija je uloga u prenošenju kiseonika do ćelija. Najčešće anemije u trudnoći nastaju zbog nedovoljne količine folne kiseline, i neadekvatnog stvaranja crvenih krvnih zrnaca-anemija uzrokovana nedostatkom folne kiseline. Za pravilno formiranje, rast i razvoj embriona još u najranijoj fazi, potreban je unos dovoljne količine folne kiseline jer su zalihe ovog vitamina u organizmu male u odnosu na povećane potrebe.

 

Koje sve uloge ima folna kiselina?

– Značajnu ulogu u ćelijskoj deobi;

– Doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji;

– Doprinosi normalnoj sintezi amino kiselina;

– Normalnoj funkciji imunog sistema i  normalnom metabolizmu homocisteina;

– Folna kiselina doprinosi rastu tkiva majke tokom trudnoće;

– Doprinosi smanjenju zamora i iscrpljenosti;

– Normalnom formiranju krvi;

– Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za nastanak oštećenja neuralne cevi kod fetusa.

Koji oblik folne kiseline je idealan?

Studije pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji zbog genetike nije u mogućnosti da u potpunosti iskoristi unetu folnu kiselinu. Razlog je  nedostatak adekvatnog enzima (MTHFR-metilentetrahidrofolat reduktaza), koji neaktivnu formu prevodi u aktivnu odnosno iskoristljivu. Zato se preporučuje suplementacija aktivnim oblikom folne kiseline, metil folatom koji se potpuno iskorišćava.

Izvori folata u hrani

Priridni izvori folata su: zeleno povrće ( spanać, zelena salata, brokoli, kupus, karfiol, špargla, zelene paparike, tikvice, krastavac), semenke , avokado, grejpfrut, dinja, paradajz.

 

Synergy Synfoline, Folna Kiselina sa Jodom
Jod je bitan  za mentalni razvoj fetusa.

Zašto je važan dodatni unos joda u trudnoći?

Jod je veoma je važan za sve žene koje planiraju trudnoću i trudnice.  Potrebe za jodom se u trudnoći povećavaju, tako da unos joda preko jodirane soli nije dovoljan i potrebna je suplementacija sa dodatnom količinom joda.

Jod  je esencijalni mineral koji je neophodan za funkcionisanje kljucnih procesa u nasem organizmu. Doprinosi normalnoj sintezi tiroidnih hormona i normalnoj funkciji štitaste žlezde kao i  normalnoj funkciji nervnog sistema. Bez dovoljne količine joda nema normalne kognitivne funkcije. Jod doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma. Važan je i za održanje normalne kože. Ovaj mineral  je  bitan  za mentalni razvoj fetusa, i njegov nedostatak u organizmu može da izazove brojne poremećaje.

Promo članak.

Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…