Aktivna Folna Kiselina sa Jodom

Aktivna Folna Kiselina sa Jodom

Aktivna folna kiselina sa jodom , suplement važan u trudnoći. Vitamin B9 (folna kiselina) je hidrosolubilni vitamin, značajan u periodu planiranja trudnoće i same trudnoće.  Potrebe za jodom se u trudnoći povećavaju.

Aktivna folna kiselina sa jodom

Synergy Synfoline je preparat koji u svom sastavu ima aktivnu folnu kiselinu metil -folat (kalcijum-L-5-metil-tetrahidrofolat) 400 mcg i jod ( kalijum-jodid 100 mcg).

Idealno je da se folna kiselina unosi tri meseca pre planirane trudnoće kao i tokom čitave trudnoće.

Aktivna Folna Kiselina sa Jodom

Zašto folnu kiselinu treba unositi svakodnevno?

Folna kiselina je rastvorljiva u vodi i ne zadržava se u organizmu,  to je razlog neophodnosti njenog svakodnevnog unošenja

Zašto je važan unos  folne kiseline u trudnoći?

Folna kiselina je neophodna za normalan rast materice tokom trudnoće, prevenira spontane pobačaje, prevremene porodjaje i odlubljivanje posteljice. Smanjuje rizik od nastanka urodjenih srčanih anomalija, utiče na smanjenje pojave rascepa nepca i usta. Folna kiselina je sastavni deo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima), čija je uloga u prenošenju kiseonika do ćelija. Najčešće anemije u trudnoći nastaju zbog nedovoljne količine folne kiseline, i neadekvatnog stvaranja crvenih krvnih zrnaca-anemija uzrokovana nedostatkom folne kiseline. Za pravilno formiranje, rast i razvoj embriona još u najranijoj fazi, potreban je unos dovoljne količine folne kiseline jer su zalihe ovog vitamina u organizmu male u odnosu na povećane potrebe.

Koje sve uloge ima folna kiselina?

– Značajnu ulogu u ćelijskoj deobi;

– Doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji;

– Doprinosi normalnoj sintezi amino kiselina;

– Normalnoj funkciji imunog sistema i  normalnom metabolizmu homocisteina;

– Folna kiselina doprinosi rastu tkiva majke tokom trudnoće;

– Doprinosi smanjenju zamora i iscrpljenosti;

– Normalnom formiranju krvi;

– Nizak nivo folata kod majke je faktor rizika za nastanak oštećenja neuralne cevi kod fetusa.

Aktivna Folna Kiselina sa Jodom (2)

Koji oblik folne kiseline je idealan?

Studije pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji zbog genetike nije u mogućnosti da u potpunosti iskoristi unetu folnu kiselinu. Razlog je  nedostatak adekvatnog enzima (MTHFR-metilentetrahidrofolat reduktaza), koji neaktivnu formu prevodi u aktivnu odnosno iskoristljivu. Zato se preporučuje suplementacija aktivnim oblikom folne kiseline, metil folatom koji se potpuno iskorišćava.

Izvori folata u hrani

Priridni izvori folata su: zeleno povrće ( spanać, zelena salata, brokoli, kupus, karfiol, špargla, zelene paparike, tikvice, krastavac), semenke, avokado, grejpfrut, dinja, paradajz.

Zašto je važan dodatni unos joda u trudnoći?

Jod je veoma je važan za sve žene koje planiraju trudnoću i trudnice.  Potrebe za jodom se u trudnoći povećavaju, tako da unos joda preko jodirane soli nije dovoljan i potrebna je suplementacija sa dodatnom količinom joda.

Jod  je esencijalni mineral koji je neophodan za funkcionisanje kljucnih procesa u nasem organizmu. Doprinosi normalnoj sintezi tiroidnih hormona i normalnoj funkciji štitaste žlezde kao i  normalnoj funkciji nervnog sistema. Bez dovoljne količine joda nema normalne kognitivne funkcije. Jod doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma. Važan je i za održanje normalne kože. Ovaj mineral  je  bitan  za mentalni razvoj fetusa, i njegov nedostatak u organizmu može da izazove brojne poremećaje.

Promo članak.

Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…