26 Nedelja trudnoće – Beba otvara oči

26 Nedelja trudnoće

Sadržaj

26 nedelja trudnoće je sedmi lunarni mesec trudnoće, druga nedelja. Približavate se trećem trimestru trudnoće. Plod je dugačak 35 centimetara i težak od 750-800 grama, poredi se sa veličinom tikvice. Uživajte u ovom neponovljivom periodu života.

Kako se razvija beba u 26 nedelja trudnoće?

Beba aktivno udiše i izdiše plodovu vodu, razvija pluća i vežba disanje za period kada se rodi. Nastavlja se popunjavanje masnoće ispod kože ploda. Koža više nije naborana i providna kao pre, a i zaokružuje se sve više.

26. nedelja trudnoće
Prenatalna stimulacija bebe muzikom je dobrodošla.

I dalje je plod vrlo aktivno pokretan i ima dosta prostora u plodovoj vodi za svoje pokrete. Od sada će biti drugačije (plodova voda će se praviti u manjim količinama u odnosu do sada). Vi ćete ih ubuduće jače osećati. Može se reći i da je plod veći u odnosu na količinu plodove vode oko sebe. Ona ne može više da amortizuje pokrete ploda kao pre, a i Vaša beba je sve veća i jača.

U dvadeset šestoj nedelji trudnoće beba otvara oči

Veliki preokret je da Vaša beba sada počinje da otvara oči, koje je do sada držala čvrsto zatvorenim (radi razvoja mrežnjače). Vaša beba može od sada da gleda, da nazire svetlosne signale spolja. Ako biste uperili lampu prema stomaku odreagovala bi. Nije moguće odrediti boju očiju, još uvek nema pitmenta u dužici. Takođe znamo da sve do godinu dana od rodjenja beba nema trajnu boju očiju.

26 nedelja trudnoće
Uživajte u ovom neponovljivom periodu života.

Razvoj i uvežbavanje refleksa

Značajno u ovoj nedelji je razvoj i uvežbavanje brojnih refleksa. Refleks sisanja je ojačao i Vaša beba može ako joj ruka dodje blizu usta da sisa prst. Može se videti na UZ pregledu. Razvija se refleks hvatanja, nemojte da brinete ne može jako da stisne pupčanik, ali zato ćete moći da primetite kada se rodi koliko će Vas jako stisnuti Vaša beba. Refleks gutanja (pomenuli smo ga kod razvoja pluća), koji je od skoro i sada se uvežbava. Takođe i  Morov refleks koji se proverava na rodjenju i ulazi u Apgar ocenu Vaše bebe. Gubi se nakon šest meseci po rodjenju, spada u takozvane primitivne reflekse, i izuzetno je važan.

26. nedelja trudnoće
Masaža trudnica – da, jako prija a posebno masaža stopala! Idite kod masera obučenih za tretmane sa trudnicama.

26. nedelja trudnoće i promene kod trudnice

Promene kod trudnice uglavnom su već postojeće, neke od njih postaju izraženije, a neke se mogu sada javiti a da nisu postojale.

Bol u krstima i donjem delu stomaka, koji nastaje usled uvećanja materice i opuštanja zglobova i tetiva. Spomenuli smo dejstvo hormona u trudnoći. Izbegavajte duže stajanje i hodanje, slušajte svoje telo. Može se pojaviti i bol u predelu stidne kosti koji do sada nije bio. Posledica je isto dejstva hormona relaksina koji opušta ligamente i priprema malu karlicu i telo za porodjaj.  Upravo, kako bi beba lakše izašla. Bol u stidnoj kosti ponekad može biti jak da Vam pravi problem pri penjanju, hodanju, okretanju u krevetu, ustajanju, izlasku iz kola, oblačenju.  Može se proširiti i prema analnom predelu, kukovima i preponama, normalna je pojava, ako niste sigurni idite kod ginekologa.

Hrkanje se može pojaviti usled zapušenosti nosa (česta pojava u trudnoći). Ako nemate druge tegobe, hrkanje će proći kada se porodite.

Usled uvećanja krvotoka dolazi do pojave otoka na nogama, rukama kod nekih trudnica i licu. Ako primetite da Vam otoci ne spadnu ujutru, izmeriti krvni pritisak i javite se ginekologu.

26 nedelja trudnoće
Trudnica treba da planira ishranu, obzirom da se potrebe za energijom, unosom proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala menjaju. Birajte hranu bogatu gvožđem.

Može doći do pojave suvoće očiju, što Vam može smetati pri gledanju, kao da Vam vid nije oštar. Posavetujte se sa ginekologom. U ovom periodu trudnoće može se javiti anemija kod trudnice, potrebe ploda su sve veće, ako se ne hranite adekvatno to će se odraziti na Vašu krvnu sliku. Anemija kod trudnica je najčešće posledica nedostatka gvoždja, ali i folne kiseline. Uz konsultaciju ginekologa korigujte ishranu i uzimajte suplemente koje Vam odredi.

Uzimajte ishranu bogatu gvoždjem i folnom kiselinom. A to su: crvena mesa, zeleno povrće, cvekla, špargla, soja, tofu, bobičasto voće. Kao i  ostrige, sočivo, iznutrice, pečurke, sušeno voće…

Čest simptom trudnoće u ovom periodu je zatvor

Takodje i zatvor je jedan od simptoma koji Vam može praviti problema, gledajte da ga korigujete načinom i vrstom ishrane, što više kuvane hrane, bogate biljnim vlaknima, ne mnogo začinjene i pržene, uz umereno kretanje i fizičku aktivnost, ukoliko Vam je dozvoljena. Vežbe za trudnice i ovde mogu pomoći ako ih pohadjate.

Dokle god možete boravite u prirodi na čistom vazduhu u šetnji. U odmaranju i osmišljavanju perioda nakon porodjaja sa partnerom i decom ukoliko Vam nije prva trudnoća.

Predviđeni pregledi koji vas očekuju

Uskoro i ulazak u treći trimestar, kada vas očekuju predviđeni pregledi.

KOJI SU PREDVIĐENI PREGLEDI U TREĆEM TRIMESTRU TRUDNOĆE POGLEDAJTE OVDE 

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...

Snovi u trudnoći često su neobični, iako svi spavaju i sanjaju svake noći, snovi tokom trudnoće obično su prepuni emocija. To je odraz  dramatičnih životnih promena kojima ćete se podvrgnuti. Dakle, šta...