Sedmi lunarni mesec trudnoće – 25.,26.,27. i 28. nedelja

sedmi lunarni mesec trudnoce

Sedmi lunarni mesec trudnoće je zaista dinamičan! Kako teku promene u telu trudnice u sedmom  lunarnom mesecu trudnoće, koje veličine je beba i kako se razvija? Koje tegobe može da oseća trudnica?

Sedmi lunarni mesec trudnoće

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Sedmi Lunarni Mesec Trudnoće

25 Nedelja trudnoće – prva nedelja sedmog lunarnom meseca trudnoće PROČITAJTE OVDE

26 Nedelja trudnoće  – druga nedelja sedmog lunarnom meseca trudnoće PROČITAJTE OVDE

27. Nedelja trudnoće – treća nedelja sedmog lunarnog meseca trudnoće PROČITAJTE OVDE

28. Nedelja trudnoće – četvrta i poslednja nedelja sedmog lunarnog meseca trudnoće PROČITAJTE OVDE

Beba raste a trudnici se pojavljuju uobičajene tegobe – gorušica

Fetus nastavlja sa intenzivnim rastom, formira se potkožno masno tkivo i samim tim koža više nije naborana nego se zateže. Počinje i da štuca, što trudnica može da registruje kao ravnomerne pokrete. Fetus je dugačak do 37 cm i težak do 900 grama. Trudnici počinje da bude otežano kretanje, naročito uzbrdo, lako se zamara, dobija gorušicu. Mogu da počnu i problemi s proširenim venama na nogama i vulvi, i grčevi u mišićima nogu. Može se u ovom mesecu pojaviti i mleko iz dojki – kolostrum, i to se smatra normalnim.

Šta Pomaže kod gorušice u trudnoći?

  • Pravilna i raznovrsna ishrana.  Ona podrazumeva uzimanje manjih a češćih obroka. Najčešće kroz tri glavna obroka i dve užine. Pri tome, izbegavati prženje, pohovanje…
  • Preporuke su da se hrana ne uzima najmanje 2-3 sata pre spavanja.
  • Umerena šetnja posle obroka može da smanji pojavu simptoma. A pojavu gorušice noću može da smanji podizanje uzglavnja za oko 30 cm.
  • Grickanje badema, ali i banane pa je potrebno imati ih uvek u blizini.
  • Koristite nešto višlji jastuk, kako vam se hrana ne bi vraćala i izazivala vam gorušicu.

Kada se najčešće javlja problem proširenih vena u trudnoći?

Najčešće se pojava proširenih vena javlja u drugom i trećem trimestru trudnoće i obično u toku druge ili treće trudnoće. Prevencija oboljenja vena u trudnoći ima značajnu ulogu. Udobna obuća još od prvog dana trudnoće, primerena visina potpetice, fizička aktivnost koja je individualno dozirana, pravilan položaj tela (nemojte prekrštati noge), spavajte na levoj strani… Naravno, ne razvijaju se proširene vene kod svih trudnica. Kod većine trudnica već proširene vene nisu problem u trudnoći, a “trudničke” vene se kod većine žena povlače u periodu od 3-6 meseci nakon porođaja.

sedmi lunarni mesec trudnoce

Kako se postavlja dijagnoza za proširene vene u trudnoći?

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda vaskularnog hirurga, Collor duplex scan-om površnog i dubokog venskog sistema i laboratorijskim analizama koje ukazuju na povišene vrednosti D-dimera. I površna i duboka venska tromboza se leče  heparinima male molekulske mase čije je davanje u trudnoći bezbedno po bebu. Sad se dolazi do pitanja kada treba regovati u slučaju povišenih vrednosti D-dimera koji se rutinski radi u trudnoći?

prvom trimestru D-dimer se povećava se za oko 1,5 puta u poređenju sa osnovnim nivoom pre nego što žena zatrudni. U drugom trimestru nivo D-dimera raste 2 puta  dok se u trećem trimestru vrednosti D-dimera se utrostručuju.

Važni pregledi na kraju 7. lunarnog meseca trudnoće

U slučaju da ste krvna grupa Rh negativna a otac Vašeg deteta Rh pozitivan, treba da uradite Rh antitela u 28. nedelji trudnoće (radili ste do sada uglavnom na svaka dva mesec, prvi put u prvih tri meseca trudnoće). Ukoliko ih nemate ginekolog će Vam reći da li treba da primite Rhogam (inekciju koja pomaže da ako je plod Rh pozitivan Vi ne stvorite antitela na njegova crvena krvna zrnca). Jako mali procenat Rh negativnih trudnica razvije antitela na plod koji je Rh pozitivan.

Pored testa na Rh antitela sada se radi test na gestacijski dijabetes ako ga niste radili, kod trudnica koje imaju u anamnezi faktor rizika ili je na UZ-nom pregledu konstatovano brže napredovanje ploda u odnosu na prethodni pregled. Ginekolog će Vam objasniti detalje i dati uput.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…