25 Nedelja trudnoće – Kako se razvija beba u 25. nedelji?

25 Nedelja trudnoće

Sadržaj

25 Nedelja trudnoće, počeo je sedmi lunarni mesec trudnoće (prva nedelja). Drugi trimestar trudnoće se uskoro završava. Vaš stomak je vrlo uočljiv. Kako se razvija beba u dvadeset pet nedelja trudnoće, koje promene se dešavaju u telu trudnice?

Kako se razvija beba u 25 nedelja trudnoće?

Beba je dugačka 34-35 centimetara i teška 650-700 grama. Sada se usled razvoja centralnog nervnog sistema kod ploda formira sklonost ka korišćenju desne ili leve ruke. Nervni završeci oko usta postaju osetljiviji, kako bi nakon rodjenja Vaša beba mogla lakše da oseti i pronadje bradavicu i počene da doji.

Nozdrve ploda se otvaraju, nisu više zatvorene kao do sada. Takodje plod može da drži svoja stopala i da stiska šake. Visoko u usnoj duplji formiraju se trajni zubi, koji će izaći tek kada ispadnu mlečni zubići, negde oko šeste godine života.

Beba brzo dobija na težini, i koža postaje manje naborana i providna, počinje da se popunjava i dobija bucmast izgled. Može se razaznati boja i tekstura kose ploda već sada.

25 Nedelja trudnoce
Pravilno disanje je veština za ceo život i dragocena veština na porođaju.

Pluća bebe senaglo razvijaju

Pluća se naglo razvijaju i grananjem se formiraju disajni putevi koji liče na razgranato drvo. Na krajevima grančica prave se sitni mehurići (zovu se alveole), i one će omogućiti Vašoj bebi kada se rodi da udahne vazduh, kao i da kiseonik iz vazduha preko alveola udje u krvotok ploda koji će ga dalje raznositi po organizmu. Naravno paralelno sa formiranjem disajnih puteva, oni se oblažu supstancom koja se zove surfaktant (već smo pomenuli), koja je neophodna da bi došlo do prvog udaha vazduha.  Plod još uvek ima dovoljno prostora u plodovoj vodi i može da okreće i bira kako će da se namesti.

25 Nedelja trudnoce
Redovni pregledi i ukoliko imate bilo kakve neprijatnosti i smetnje, obratite se lekaru.

Promene kod trudnice u 25. nedelji trudnoće

Obzirom da se stomak uvećao može doći do pojave čestih gorušica, uvećana materica potiskuje dijafragmom želudac na gore i hrana se zadržava i povremeno vraća. Kako biste sebi olakšali, jedite češće po manje, trudite se da ne jedete kasno uveče, posle 20 sati, koristite hranu koja Vam ne smeta, nemojte jesti masno, prženo, žačinjeno. Možete grickati bademe, a i koristiti tablete i sredstva u obliku rastvora ili praška za smanjenje gorušice, ne resorbuju se, već oblažu sluzokožu želudca i time smanjuju gorušicu.

Urinarne infekcije u trudnoći su česte?  

Pojava urinarnih infekcija je češća u ovom periodu trudnoće, razlog uvećana materica koja svojim pritiskom izaziva zadržavanje, čak i vraćanje urina, i time pogoduje nastanku infekcije. Simptomi su često mokrenje male količine urina, peckanje pri mokrenju ili bol, nagon na mokrenje a da nema urina, ako je infekcija teža i povišena telesna temperatura sa pojavom groznice je moguća. Javite se ginekologu koji će Vam reći šta da uradite i koristite, nemojte nikako sami odredjivati analize i terapiju.

25 Nedelja trudnoce
Koristite prirodna i dermokozmetička sredstva za pranje i negu kose zbog mogućih alergija.

Neke moguće neprijatnosti sa 25. nedelja trudnoće

Upala desni (gingivitis) kod trudnice i dalje traje, budite uporni, perite redovno zube, ali i masirajte mekšom četkicom desni kružnim pokretima i koristite različite paste na biljnoj osnovi (sa žalfijom, ili sobodm bikarbonom), koristite i zubni konac.

Mogu se pojaviti i bolovi u predelu stomaka i nogama, potrebno je da se javite ginekologu kako bi se isključile kontrakcije kao uzrok bolova u stomaku. Bolovi u nogama u trudnoći mogu biti posledica grčeva usled nedostatka često magnezijuma kalijuma i kalcijuma. Uzimajte namirnice bogate ovim mineralima a to su: paradajz ( može i kao sok), mleko i mlečni proizvodi, banane, pomorandže, riba, pečurke, ili ih uzimajte u obliku tableta.

Dejstvom hormona Vaša kosa postaje gušća, jača, i sjajnija, što ćete i sami primetiti. Ako ste do sada mogli da spavate na ledjima, od sada je bolje da spavate na levom boku,  jer usled uvećanja materice dolazi do pritiskanja na venu koja prolazi iza materice i može Vam smetati a da ne znate od čega je.

25 Nedelja trudnoce
Ishrani posvetitie posebnu pažnju.

Psihofizička priprema za porođaj u Domovima zdravlja

Ovo je idealan period da započnete sa psihofizičkom pripremom za porodjaj, vežbe i tehnike disanja koje se uče od 24. nedelje trudnoće do porodjaja. Vežbe se obavljaju u domovima zdravlja, kako se u službama organizuje, najčešće dva puta nedeljno, vode ih babice koje su završile obuku za psihofizičke pripreme. Vežbe traju 1-1.5 sat, obično se uz vežbe organizuju i predavanja koja drže stomatolozi, patronažne sestre i ginekoloži (zavisi od orgnizacije u službi). Vežbe su korisne, uče Vas kako da dišete, šta Vas očekuje, kako da sebi pomognete, daju Vam samopouzdanje koje mnogo znači na porodjaju.

PREGLEDI U DRUGOM TRIMESTRU TRUDNOĆE, PROČITAJTE OVDE.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...