27 Nedelja trudnoće – Beba štuca i vi to osećate

27 Nedelja trudnoće

27 Nedelja trudnoće je treća nedelja sedmog lunarnog meseca.

Kako se razvija beba u 27 nedelja trudnoće?

Plod je težak 850-900 grama, dugačak od 36-37 centimetara. Vaša beba od prošle nedelje otvara oči, razlikuje svetlost od tame, što se može primetiti ako uperite baterijsku lampu ka stomaku najverovatnije biste mogli da primetite neku reakciju bebe (primicanje ili odmicanje bebe – Vi  to registrujete kao pomeranje). Takodje  i mrežnjače u očima intenzivnije sazrevaju, kako bi oči reagovale na svetlost a beba mogla dobro da vidi. Rastu trepavice kako bi zaštitile očne jabučice. Pored otvaranja i zatvaranja očiju beba nastavlja aktivno da sisa palac, vežbajući  i jačajući  mišiće lica i usta, ujedno deluje i smirujuće na bebu.

27 Nedelja trudnoće
Potrebe za brojnim vitaminima i mineralnim materijama svake nedelje rastu.

Nastavlja se bebin ubrzani razvoj

Beba uspostavlja ritam spavanja i budnog stanja koji njoj odgovara, bez obzira na Vaš ritam, zato često primećujete kada se umirite da je Vaša beba vrlo aktivna.  Razvoj mozga bebe je vrlo intenzivan i sve savršeniji kako napreduje trudnoća. I pluća bebe nastavljaju dalji razvoj, udisanjem (gutanjem) plodove vode se spremaju za prvi udah kada dodje vreme. Smatra se da iako su pluća nezrela, uz asistenciju bi mogla da funkcionišu ako se beba ranije rodi.

Najčešće sada možete početi da registrujete ritmične pokrete u stomaku, to Vaša beba štuca. Pokreti su ritmični kao da Vam skače stomak, traju kraće vreme i ne treba da Vas brinu. Obzirom da je dušnik ispunjen plodovom vodom a ne vazduhom štucanje se ne čuje kao kod odraslih. Moguće je čuti i otkucaje srca bebe slušalicama, ponekad  i ako partner nasloni glavu na Vaš stomak na pravo mesto (gde se  prenose otkucaji srca).

Promene kod trudnice u dvadesetsedmoj nedelji trudnoće

Promene kod trudnica sada su uglavnom vezane za porast stomaka i pritiskanja na okolne organe, u vidu bolova, gčeva i kratkog daha. Pritiskanje uvećane materice na dijafragmu  onemogućava plućima da se šire na dole i uzrokuje kratak dah trudnici.

Budite svesni činjenica i trudite se da se ne zamarate kako ne biste imali problema, a pomoći će Vam uspravno držanje, kako bi pluća imala prostora da se šire. Pojava grčeva u nogama je posledica pritiska uvećane materice na vene koje vraćaju krv iz nogu ka srcu, kao i pritiska na nerve koji idu od stomaka ka nogama.  Kako odmiče trudnoća grčevi u nogama mogu postati češći i jači, naročito noću kada se umirite, trudite se da manje solite hranu (koristite kalijumovu so), izbegavajte začinjenu i masnu hranu  kako se ne bi zadržavala tečnost u organizmu i smanjili grčevi u nogama.

27 nedelja trudnoće
Trudnoća nepovoljno utiče na vensku cirkulaciju, kod velikog procenta (25-40%) trudnica razvijajuse  proširene vene nogu.

Možda bi vam kompresivne čarape pomogle?

Kada god imate priliku podignite noge, radite kružne pokrete sa stopalima, masirajte noge, a preporučuje se i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa. Kod izbora kompresivnih čarapa se posavetujte sa ginekologom oko izbora koju jačinu pritiska da uzmete.

Mogu se javiti lažne i prave kontrakcije i „živopisni snovi“

U slučaju pojave bolova u krstima i stomaku obratite pažnju koliko se često javljaju, da li su ritmične i koliko traju. Ako se bolovi javljaju ritmično, obavezno se javite ginekologu, a i u slučaju da niste sigurni da li su lažne kontrakcije ili prave.

Zaboravnost je jedna od čestih pojava kod trudnica, smatra se da je posledica dejstva hormona, neki smatraju da spada u neobične trudnićke simptome, prolazi nakon porodjaja da Vas ne brine.

KOJI SU ZNACI PREVREMENIH KONTRAKCIJA I KAKO IH SPREČITI PROČITAJTE OVDE

Još jedan od neobičnih trudničkih simptoma je i pojava „neobičnih i živopisnih snova“, isto prolazi posle porodjaja. Kod nekih trudnica dolazi i do povećane aktivnosti u delu mozga vezanom za emocije, tako da brže i lakše zaplaču za nešto što ranije ne bi. Smatra se da dolazi do boljeg povezivanja majke i bebe-budi se osećaj majčinstva.

27 nedelja trudnoce
Intimna higijena  trudnice je važna, ne samo kao način da budu čiste i sveže, već i u sprečavanju zdravstvenih problema, za očuvanje zdravlja žene.

Savet ginekologa

Ako do sada niste krenuli na psihofizičku pripremu za porodjaj nije kasno da sada krenete, da naučite kako da dišete i napnete se na porodjaju, kako da sebi pomognete.

Idealno je vreme da se informišete o čuvanju matičnih ćelija Vaše bebe. Sve je više bolesti koje se mogu izlečiti matičnim ćelijama. A uzimanje i čuvanje više nije toliko nedostižno. Većina kuća daje na rate bez kamate i nudi još drugih pogodnosti.

Partneru ste sada još privlačniji.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…