27 Nedelja trudnoće – Beba štuca i vi to osećate

27 Nedelja trudnoće

27 Nedelja trudnoće je treća nedelja sedmog lunarnog meseca.

Kako se razvija beba u 27 nedelja trudnoće?

Plod je težak 850-900 grama, dugačak od 36-37 centimetara. Vaša beba od prošle nedelje otvara oči, razlikuje svetlost od tame, što se može primetiti ako uperite baterijsku lampu ka stomaku najverovatnije biste mogli da primetite neku reakciju bebe (primicanje ili odmicanje bebe – Vi  to registrujete kao pomeranje). Takodje  i mrežnjače u očima intenzivnije sazrevaju, kako bi oči reagovale na svetlost a beba mogla dobro da vidi. Rastu trepavice kako bi zaštitile očne jabučice. Pored otvaranja i zatvaranja očiju beba nastavlja aktivno da sisa palac, vežbajući  i jačajući  mišiće lica i usta, ujedno deluje i smirujuće na bebu.

27 Nedelja trudnoće
Potrebe za brojnim vitaminima i mineralnim materijama svake nedelje rastu.

Nastavlja se bebin ubrzani razvoj

Beba uspostavlja ritam spavanja i budnog stanja koji njoj odgovara, bez obzira na Vaš ritam, zato često primećujete kada se umirite da je Vaša beba vrlo aktivna.  Razvoj mozga bebe je vrlo intenzivan i sve savršeniji kako napreduje trudnoća. I pluća bebe nastavljaju dalji razvoj, udisanjem (gutanjem) plodove vode se spremaju za prvi udah kada dodje vreme. Smatra se da iako su pluća nezrela, uz asistenciju bi mogla da funkcionišu ako se beba ranije rodi.

Najčešće sada možete početi da registrujete ritmične pokrete u stomaku, to Vaša beba štuca. Pokreti su ritmični kao da Vam skače stomak, traju kraće vreme i ne treba da Vas brinu. Obzirom da je dušnik ispunjen plodovom vodom a ne vazduhom štucanje se ne čuje kao kod odraslih. Moguće je čuti i otkucaje srca bebe slušalicama, ponekad  i ako partner nasloni glavu na Vaš stomak na pravo mesto (gde se  prenose otkucaji srca).

Promene kod trudnice u dvadesetsedmoj nedelji trudnoće

Promene kod trudnica sada su uglavnom vezane za porast stomaka i pritiskanja na okolne organe, u vidu bolova, gčeva i kratkog daha. Pritiskanje uvećane materice na dijafragmu  onemogućava plućima da se šire na dole i uzrokuje kratak dah trudnici.

Budite svesni činjenica i trudite se da se ne zamarate kako ne biste imali problema, a pomoći će Vam uspravno držanje, kako bi pluća imala prostora da se šire. Pojava grčeva u nogama je posledica pritiska uvećane materice na vene koje vraćaju krv iz nogu ka srcu, kao i pritiska na nerve koji idu od stomaka ka nogama.  Kako odmiče trudnoća grčevi u nogama mogu postati češći i jači, naročito noću kada se umirite, trudite se da manje solite hranu (koristite kalijumovu so), izbegavajte začinjenu i masnu hranu  kako se ne bi zadržavala tečnost u organizmui smanjili grčevi u nogama.

27 nedelja trudnoće
Trudnoća nepovoljno utiče na vensku cirkulaciju, kod velikog procenta (25-40%) trudnica razvijajuse  proširene vene nogu.

Možda bi vam kompresivne čarape pomogle?

Kada god imate priliku podignite noge, radite kružne pokrete sa stopalima, masirajte noge, a preporučuje se i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa. Kod izbora kompresivnih čarapa se posavetujte sa ginekologom oko izbora koju jačinu pritiska da uzmete.

Mogu se javiti lažne i prave kontrakcije i „živopisni snovi“

U slučaju pojave bolova u krstima i stomaku obratite pažnju koliko se često javljaju, da li su ritmične i koliko traju. Ako se bolovi javljaju ritmično, obavezno se javite ginekologu, a i u slučaju da niste sigurni da li su lažne kontrakcijeili prave.

Zaboravnost je jedna od čestih pojava kod trudnica, smatra se da je posledica dejstva hormona, neki smatraju da spada u neobične trudnićke simptome, prolazi nakon porodjaja da Vas ne brine.

KOJI SU ZNACI PREVREMENIH KONTRAKCIJA I KAKO IH SPREČITI PROČITAJTE OVDE

Još jedan od neobičnih trudničkih simptoma je i pojava „neobičnih i živopisnih snova“, isto prolazi posle porodjaja. Kod nekih trudnica dolazi i do povećane aktivnosti u delu mozga vezanom za emocije, tako da brže i lakše zaplaču za nešto što ranije ne bi. Smatra se da dolazi do boljeg povezivanja majke i bebe-budi se osećaj majčinstva.

27 nedelja trudnoce
Intimna higijena  trudnice je važna, ne samo kao način da budu čiste i sveže, već i u sprečavanju zdravstvenih problema, za očuvanje zdravlja žene.

Savet ginekologa

Ako do sada niste krenuli na psihofizičku pripremu za porodjaj nije kasno da sada krenete, da naučite kako da dišete i napnete se na porodjaju, kako da sebi pomognete.

Idealno je vreme da se informišete o čuvanju matičnih ćelija Vaše bebe. Sve je više bolesti koje se mogu izlečiti matičnim ćelijama. A uzimanje i čuvanje više nije toliko nedostižno. Većina kuća daje na rate bez kamate i nudi još drugih pogodnosti.

Partneru ste sada još privlačniji.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija – DA jer ovim preparatom, štiti se vaš imunološki sistem. Bezbedan za primenu kod dece, trudnica i odraslih.Zašto je oslabljen imunološki sistem dece i odraslih?Klimatske promene i globalno otopljavanje pogoduju širenju i razvoju poznatih virusnih infekcija. Zatim alergijskih manifestacija (nutritivnih i inhalatornih) i pojavi i razvoju novih,…
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Mame pitaju, šta beba u 1. godini ne treba da jede? Jer, period uvođenja nemlečne hrane je doba tokom koga su roditelji posebno posvećeni brizi da dete dobije što kvalitetniju hranu.Šta beba u 1. godini ne treba da jede Jedan od osnovnih principa zdrave ishrane je uvođenje što više raznovrsnih namirnica.…
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…