27 Nedelja trudnoće – Beba štuca i vi to osećate

27 Nedelja trudnoće

Sadržaj

U 27. nedelji trudnoće se dešavaju značajne promene kod trudnice i bebe. Prolepšavate se i kosa vam je sjajnija, uživate u danima trudnoće i komunikaciji sa bebom. Znajte da ste partneru sada još privlačniji!

Koji je to mesec trudnoće, koji je lunarni mesec trudnoće a koji trimestar?

Računate li trudnoću po lunarnim mesecima ili kalendarskim? Vi ste još uvek u šestom kalendarskom mesecu trudnoće, ali u njegovoj poslednjoj nedelji. To znači da ste na samom kraju drugog trimestra.  27 Nedelja trudnoće je treća nedelja sedmog lunarnog meseca.

27 Nedelja trudnoće

Razvoj bebe u 27 nedelja trudnoće i značajne promene

Plod je težak 850-900 grama, dugačak od 36-37 centimetara. Vaša beba od prošle nedelje otvara oči, razlikuje svetlost od tame, što se može primetiti ako uperite baterijsku lampu ka stomaku najverovatnije biste mogli da primetite neku reakciju bebe (primicanje ili odmicanje bebe – Vi  to registrujete kao pomeranje). Takodje  i mrežnjače u očima intenzivnije sazrevaju, kako bi oči reagovale na svetlost a beba mogla dobro da vidi. Rastu trepavice kako bi zaštitile očne jabučice. Pored otvaranja i zatvaranja očiju beba nastavlja aktivno da sisa palac, vežbajući  i jačajući  mišiće lica i usta. To ujedno deluje i smirujuće na bebu.

Nastavlja se bebin ubrzani razvoj

Beba uspostavlja ritam spavanja i budnog stanja koji njoj odgovara, bez obzira na Vaš ritam. Zato često primećujete kada se umirite da je Vaša beba vrlo aktivna.  Razvoj mozga bebe je vrlo intenzivan i sve savršeniji kako napreduje trudnoća. I pluća bebe nastavljaju dalji razvoj. Udisanjem (gutanjem) plodove vode se spremaju za prvi udah kada dodje vreme. Smatra se da iako su pluća nezrela, uz asistenciju bi mogla da funkcionišu ako se beba ranije rodi.

Osećate kada beba štuca

Najčešće sada možete početi da registrujete ritmične pokrete u stomaku, to Vaša beba štuca. Pokreti su ritmični kao da Vam skače stomak, traju kraće vreme i ne treba da Vas brinu. Obzirom da je dušnik ispunjen plodovom vodom a ne vazduhom štucanje se ne čuje kao kod odraslih. Moguće je čuti i otkucaje srca bebe slušalicama. Ponekad  i ako partner nasloni glavu na Vaš stomak na pravo mesto (gde se  prenose otkucaji srca).

27 Nedelja trudnoće

Promene kod trudnice u 27. nedelji trudnoće

Promene kod trudnica sada su uglavnom vezane za porast stomaka i pritiskanja na okolne organe, u vidu bolova, gčeva i kratkog daha. Pritiskanje uvećane materice na dijafragmu  onemogućava plućima da se šire na dole i uzrokuje kratak dah trudnici.Budite svesni činjenica i trudite se da se ne zamarate kako ne biste imali problema. Pomoći će Vam uspravno držanje, kako bi pluća imala prostora da se šire.

Grčevi u nogama kod trudnica

Pojava grčeva u nogama je posledica pritiska uvećane materice na vene koje vraćaju krv iz nogu ka srcu. Kao i pritiska na nerve koji idu od stomaka ka nogama.  Kako odmiče trudnoća grčevi u nogama mogu postati češći i jači, naročito noću kada se umirite. Trudite se da manje solite hranu (koristite kalijumovu so), izbegavajte začinjenu i masnu hranu. Ovo zato  kako se ne bi zadržavala tečnost u organizmu i smanjili grčevi u nogama.

27 Nedelja trudnoće

Možda bi vam kompresivne čarape pomogle?

Kada god imate priliku podignite noge, radite kružne pokrete sa stopalima, masirajte noge, a preporučuje se i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa. Kod izbora kompresivnih čarapa se posavetujte sa ginekologom oko izbora koju jačinu pritiska da uzmete.

Lažne i prave kontrakcije i „živopisni snovi“

U slučaju pojave bolova u krstima i stomaku obratite pažnju koliko se često javljaju, da li su ritmične i koliko traju. Ako se bolovi javljaju ritmično, obavezno se javite ginekologu, a i u slučaju da niste sigurni da li su lažne kontrakcije ili prave.

Zaboravnost je jedna od čestih pojava kod trudnica, smatra se da je posledica dejstva hormona, neki smatraju da spada u neobične trudnićke simptome, prolazi nakon porodjaja da Vas ne brine.

KOJI SU ZNACI PREVREMENIH KONTRAKCIJA I KAKO IH SPREČITI PROČITAJTE OVDE

Još jedan od neobičnih trudničkih simptoma je i pojava „neobičnih i živopisnih snova“, isto prolazi posle porodjaja. Kod nekih trudnica dolazi i do povećane aktivnosti u delu mozga vezanom za emocije, tako da brže i lakše zaplaču za nešto što ranije ne bi. Smatra se da dolazi do boljeg povezivanja majke i bebe-budi se osećaj majčinstva.

27 Nedelja trudnoće

Savet ginekologa trudnicama

Ako do sada niste krenuli na psihofizičku pripremu za porodjaj nije kasno da sada krenete, da naučite kako da dišete i napnete se na porodjaju, kako da sebi pomognete.

Idealno je vreme da se informišete o čuvanju matičnih ćelija Vaše bebe. Sve je više bolesti koje se mogu izlečiti matičnim ćelijama. A uzimanje i čuvanje više nije toliko nedostižno. Većina kuća daje na rate bez kamate i nudi još drugih pogodnosti.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...