Bakterijska upala grla kod dece, gnojna angina i lečenje

Bakterijska upala grla kod dece

Sadržaj

Bakterijska upala grla je dosta česta kod dece. Simptomi se razlikuju od virusne upale grla. Saznajte kako se leči bakterijska infekcija grla kod dece?

Upala grla se naziva faringitis, a upala krajnika tonzilitis. Najčešće zahvata sve strukture (tonzilofaringitis) – angina. Bakterije su jednoćelijski organizmi i praktično predstavljaju sastavni deo ljudskog organizma. One naseljavaju našu kožu, sluzokozu, digestivni trakt…i predstavljaju “dobre “ bakterije, koje nas štite. Samo mali deo bakterija predstavlja opasnost za ljudski organizam. Za razliku od virusa, bakterije su otpornije i mogu da prežive u spoljašnjoj sredini.

Bakterijska upala grla kod dece – Šta je gnojna angina?

Angina, ili gnojna upala grla, može se pojaviti kao izazov u svetu naših malih istraživača. Prvi korak je da razumemo šta se dešava. Krajnici su parni okrugli organi, sačinjeni od limfnog tkiva. Nalaze se pozadi usne duplje, sa obe strane ždrela.

Bakterijska upala grla kod dece

Upale grla mogu biti izazvane virusima, i to u preko 70% slučajeva , potom bakterijama i gljivicama.

Krajnici su prva zaštita

Zamislite krajnike kao čuvare grla. Njihov posao je da nas zaštite od napadača. Oni su prva linija odbrane. Kod mlađe dece prisutna je i adenoidna vegetacija. Nalazi se u zadnjem delu ždrela, tik iznad mekog nepca. Poznatija je kao “treći krajnik”. Kada je uobičajene veličine – ne zapaža se prilikom pregleda. Kada “napadač” bakterija dođe u kontakt sa krajnicima, veže se za receptore. I tako aktiviraju imuni odgovor.

Koje bakterije su uzročnik upale grla?

Najčešći uzročnik bakterijske upale grla kod dece je beta hemolitički streptokok grupe A (Streptococcus pyogenes). Kod dece uglavnom  izaziva gnojnu anginu.  Samo kod određenog broja izaziva-šarlah. A kod neke dece ne izaziva nikakve tegobe, to su takozvane “zdrave kliconoše”. Iako praktično zdravi, oni mogu da prenesu bakteriju osobama u okolini.

Druge bakterije su dosta ređe izazivači. Daju slicnu klinicku sliku, sa malim nijansama. Kao na primer, Staphylococcus aureus, koji se inace nalazi na našoj koži. Od cega zavisi kakva će biti klinička slika? Uglavnom od soja bakterije i imuniteta deteta.

Bakterijska upala grla kod dece
Simptomi bakterijske upale grla kod dece se razlikuju od simptoma virusne infekcije.

Simptomi bakterijske upale grla kod dece

  • Bakterijska upala grla dolazi sa tegobama koje se naglo javljaju. Uz visoku temperaturu >39c koju je teško oboriti. Jak bol u grlu, krajnici uvecani, bolni. Crveni SU, sa beličastim ili sivkastim naslagama, uglavnom u vidu “čepova” na krajnicima. Ovo je dosta upečatljiv nalaz. Limfni čvorovi na vratu i ispod donje vilice uvećani su i bolni. Opšti simptomi, poput malaksalosti, bolova u misicima i zglobovima, glavobolje i iscrpljenost su jako izraženi. I kako vreme prolazi tegobe se pojačavaju.

Znaci intoksikacije, koji ukazuju na to da infekcija može biti ozbiljna, uključuju:

  • Teškoće u disanju. Ako dete uvlači međurebarne mišiće, diše brzo ili ima prekide disanja. Diše bučno ili „zviždi“, ima bolove u grudima-odmah potražite medicinsku pomoć!
  • Dete ne može da guta pljuvačku ili da otvori usta u potpunosti, balavi.
  • Konfuzija i dezorijentacija, vrtoglavica čak i kad sedi. Ovi znakovi mogu ukazivati na ozbiljne komplikacije.
  • Uporno povraćanje ili dijareja, dehidratacija, malaksalost.
  • Ako dete mlađe od 2 meseca neutešno plače. Ako ima prekide u disanju ili temperaturu višu od 38c  ili nižu od 35.5c.
Bakterijska upala grla kod dece
Ako je detetu u roku od 48h sve gore (tegobe se intenziviraju) ili se jave znakovi intoksikacije neophodan je hitan pregled i pomoć lekara.

Ko je u riziku od angine i zašto?

Deca su puna energije i radoznalosti, ali to ih takođe čini podložnijima ovim upalama. Često su “pregrejani“ usled igre i trčanja a hladna voda ili sladoled dovode do naglog rashlađivanja “prve linije odbrane”. Imuni sistem još nije formiran, a u kolektivu tipa vrtića i škola su u stalnom bliskom kontaktu međusobno, sa brojnim bakterijama. Bakterija za razliku od virusa, može da prezivi u spoljašnjoj sredini. Tako da se pored kapljičnog puta (kijanjem, kašljanjem) može preneti i preko predmeta (stolovi, stolice, igračke). Izvor infekcije je sekret iz nosa i pljuvačka. Značajan faktor predstavljaju i česte virusne infekcije u tom uzrastu, koje slabe i inače osetljiv imuni sistem deteta. Sve to ostavlja “otvorena vrata” bakterijama.

Pregled: Koraci ka razumevanju i rešenju

Prvi korak ka razumevanju i rešenju je pažljiv pregled. Pedijatar će uzeti anamnezu, obaviti detaljan pregled. Uraditi laboratorijske analizebris nosa i ždrela.

Laboratorijske analize kod bakterijske upale grla

– Kod bakterijske upale najčesce je sedimentacija ubrzana, broj leukocita povišen, kao i broj neutrofila a CRP je obicno > 30 mg/l.

– Bris ce potvrditi o kojoj bakteriji se radi. Tako će se ustanoviti vrsta i duzina terapije.

Bakterijska upala grla kod dece
Pored antibiotika, po antibiogramu, prepisuju se i lekovi i preparati za simptomsko lečenje.

Antibiotik za upalu grla kod dece – Lečenje angine

Bakterijske infekcije se leče antibioticima, najbolje po antibiogramu. Međutim, kada je situacija takva da zahteva hitno reagovanje, onda se odmah ukljucuju antibiotici na osnovu ranijeg iskustva i preporuka (tzv “empirijski”).

Pored antibiotika daje se i simptomatska terapija. Za skidanje povišene temperature, protiv bolova u grlu…

JAKO JE VAŽNO  piti antibiotik u dozi koja je propisana, onoliko puta dnevno i onoliko dugo koliko je lekar preporučio! Obicno je to 10 dana. Ovo je ključno za potpuno suzbijanje infekcije i sprečavanje komplikacija. Važno je napomenuti da se terapija ne sme prekidati čim se pojavi poboljšanje, jer to može dovesti do povratka infekcije. Takođe i do stvaranja rezistentnh sojeva bakterija ili razvoja komplikacija .

Koje su komplikacije angine?

Infekcija može da se proširi na  srednje uho, kožu, bubrege, pluća, srce, zglobove. Kod starije dece na sinuse. Nekada dođe do nakupljanja  gnojnog sadrzaja u tkivu između krajnika i okolnih struktura ždrela -apscesa. To izaziva otok i nemogućnost otvaranja usta, što ometa disanje i gutanje.

Koliko traje bakterijska infekcija grla?

Akutna infekcija traje 10 ak dana, uz lečenje. Usled oslabljenog imuniteta može da se javi i više puta u toku godine. Može da dođe do hronične upale grla, kada upalni proces  deformiše krajnike ili ostanu  uvećani. Onda otežavaju disanje, mogu dovesti do upale srednjeg uva i problema sa sluhom. U takvim slucajevima razmatra se o operativnom uklanjanu krajnika .

Mere prevencije angine

Sada kada znamo kako se suočiti sa gnojnom anginom, hajde da razgovaramo o prevenciji. Pravilna higijena, kao što su redovno pranje ruku, može smanjiti šanse za širenje infekcije. Održavanje higijene igračaka i predmeta koje deca često koriste takođe je važno. Provetravanje prostorija u vrtićima, skolama.

Naučite decu da pravilno kašlju i kijaju, prekrivajući usta i nos laktom ili maramicom. Neka dete koristi sopstveni pribor za jelo, peškire i čaše kako bi se sprečilo širenje bakterija. Treba izgraditi zdrave navike po pitanju zdrave ishrane, fizičke aktivnosti na svežem vazduhu. Važno je obezbediti dovoljno sna malisanima kako biste ojačali imunološki sistem vašeg deteta.

Bakterijska upala grla kod dece
Mnogi roditelju suočeni sa potencijalnom operacijom krajnika rešenje traže, i obično pronađu, u alternativnoj medicini.

U slučaju da je neko u kontaktu sa zaraženim detetom, praćenje simptoma i blagovremeno  reagovanje može sprečiti dalje širenje infekcije. Deci za koju se ustanovi da su “kliconoše” takođe se preporucuje antibiotska terapija, kako ne bi dolazilo do daljeg širenja.

Zajedno ka zdravlju

Dragi roditelji, kao holistički lekar, verujem u važnost razumevanja i prevencije. Gnojna angina može biti izazov. Uz vašu pažnju, pravilno lečenje i brigu o higijeni, možemo zaštititi naše male istraživače od ovog izazova.

avatar
Radi u Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine. Na specijalizaciji iz Pedijatrije. Završila je školu homeopatije SLD-a. Obučena za Usui Shiki Ryoho Reiki u Udruženju Reiki Vojvodine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...