Dete ne sluša kada mu se obraćate? – 4 predloga

Dete ne sluša kada mu se obraćate

Sadržaj

Dete ne sluša kada mu se obraćate? Zašto se to dešava? Kako da dete ostane sa nama u odnosu, da sarađuje?

Situacije kada dete od vas okreće glavu, a vi mu se obraćate većinu roditelja veoma pogađa. Šta činiti ako nam se kao roditeljima dešavaju ovakve situacije?

Dete ne sluša kada mu se obraćate?

Zašto dete ne sluša kada mu se obraćate? Najčešće ovoj pojavi prethodi nešto duži period opominjanja deteta. I to na način da mu se ukazuje na neko ponašanje koje ono ne ume regulisati. Roditelj se postavlja zahtevno, ponekad i uslovljavajuće i insistira na promeni ponašanja. Dete, koje nije samoregulisano, ulazi u izbegavajući odnos. Dete traži način kako da izbegne neprijatnost i nelagodu.  Dete rukama pokriva uši i neverbalno kaže: „Ne mogu više da vas slušam“ ili „ Ne želim da čujem“.

Dete ne slusa kada mu se obracate
Šta kada dete neverbalno kaže: „Ne mogu više da vas slušam“ ili „ Ne želim da čujem“. Kada vaša očekivanja doživljava kao nasilje.

Kako da roditelj reaguje u toj situaciji?

Dobro je ako roditelj pročita ovu poruku. Dobro je ako roditelj, kada pročita ovu poruku, ume i da odreaguje na način da dete oseti da ga roditelj razume.

Recimo, možemo reći detetu: „ Čini mi se da ne želiš da razgovaramo o ovome“. Ili da kaže: „ Ne prija ti kada ovako razgovaram sa tobom“. Ovo je put da dobijemo dete da ostane sa nama u odnosu, da sarađuje.

Roditelji koji insistiraju na svom stavu i ovakve poruke ne prepoznaju, rizikuju da dete postepeno gubi poverenje u odrasle. Da se dete zatvori ili postane impulsivno.

Dete ne slusa kada mu se obracate
Roditelji koji insistiraju na svom stavu rizikuje da se dete zatvori i postane imulsivno.

Koji još razlozi postoje za ovakvo ponašanje deteta?

Postoje i neki drugi razlozi zbog čega dete ne sluša kada mu se roditelji obraćaju. Dete može da oseća bunt, a bunt oseća iz mnogo razloga. Buntom dete kazuje da se sa nečim ne slaže.

Recimo, to mogu biti situacije kada dete ima kratku pažnju, a roditelji daju preopširna pojašnjenja detetu. Kada je dete temperamentno i strpljenje mu je ograničeno, traži akciju. Takvo dete zahteva vaspitanje kroz različite situacije koje od deteta zahtevaju aktivitet. Takvo dete nije spremno na verbalizam. Ono traži iskustvo. Zatim, situacije kada roditelji praktikuju da se detetu obraćaju kao da je dete racionalno, odraslo biće. Kada misle da dete sve razume i kada se od njega to i očekuju da se u skladu sa tim ponašaju. Kada roditelji ne vide i ne čuju svoje dete, već su  fokusirani na svoj cilj. Na cilj da dete ispuni određena roditeljska očekivanja.

Dete ne slusa kada mu se obracate
Dete je umireno ako je prepoznato od strane svojih roditelja.

Dakle, dete traži da bude viđeno. Da ga roditelji osete na način da prepoznaju njegove potrebe, da ih uvaže. Detetu je nepohodno da oseti roditeljsku stvarnu, svesnu zainteresovanost za sebe. Dete je umireno ako je prepoznato od strane svojih roditelja. Ako roditelji ispred sebe vide stvarno dete, a  ne željeno ili očekivano dete.

Odnos dete i roditelj

Odnos dete – roditelj je susret dva bliska bića koja se raduju jedan drugome. To je odnos koji je stalno na ispitu. Odnos koji se stalno preispituje sa ciljem da biva sve kvalitetniji i dublji. Proces upoznavanja i podešavanja roditelja svome detetu traje stalno. Jednako koliko traje i proces upoznavanja samoga sebe.

Dete ne slusa kada mu se obracate
Proces upoznavanja i podešavanja roditelja svome detetu traje stalno. Otvorite se za promenu.

I šta činiti ako nam se kao roditeljima dešavaju ovakve situacije?

  • Zastati, proveriti kako se sami osećamo, podeliti to sa drugim roditeljem.
  • Razgovarati sa drugim roditeljima koji imaju slična iskustva. To će nam pomoći da normalizujemo svoje iskustvo.
  • Otvoriti se za promenu. Sticanje novih znanja i veština obezbeđuje da se osećamo samopouzdanije i kompetentnije.
  • Doneti neke nove odluke. Preispitati ih i slediti ih. Uloga roditelja se uči i istražuje.
avatar
Bavi se savetodavnim radom sa roditeljima dece do 7 godina, objavila značajan broj stručnih radova, Osnivač i predavač i art terapeut u “Iskon”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Greške u vaspitavanju deteta su česte. Koliko puta smo čuli ovu roditeljsku “vaspitnu” poštapalicu. Ako budeš dobar mama/tata će ti kupiti to što voliš … Ako ne budeš dobar …...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Ako se pitate šta prethodi govoru deteta, to su dve važne sposobnosti. Dok pratimo razvoj govora deteta treba da znamo šta ovaj proces podrazumeva i šta možemo očekivati. Pored drugih...