25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

trudnoća bude što srećnije iskustvo

Sadržaj

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima.

Trudnoća je duboko lično iskustvo. Za neke žene, ovo je divno i radosno vreme. Za druge, to je izazovno i fizički neprijatno vreme. I još za mnoge druge, to je pomešano sa mnogim emocijama koje mogu da variraju. I to, od tuge preko straha do lјubavi. Niko ne može definisati kako bi trudnoća “trebala” da bude za Vas. Ne postoji pogrešan ili pravi način kako da se osećate. U stvari, Vaša osećanja o trudnoći mogu se čak promeniti iz sata u sat!

trudnoća bude što srećnije iskustvo

Kako da trudnoća bude što srećnije iskustvo?

Kažemo, dozvolite sebi da osećate kako god želite dok očekujete bebu. Ne zaboravite da posegnete za podrškom kada Vam je potrebna. Ako tražite neke načine da što srećnije prihvatite svoju trudnoću, evo nekoliko preporuka.

 1. Iskoristite pomoć kada god Vam je potrebna

Mnoge trudnice koje će uskoro postati majke otkrivaju da su lјudi, od prijatelјa i porodice do komšija, saradnika, pa čak i stranaca spremniji da pomognu nego ikada. Dakle, kada Vam se ponudi pomoć i kada biste je mogli iskoristiti, prihvatite je! Sedite na ono omilјeno sedište i recite “da” onima koji traže da ponesu Vaše pakete. Umesto da se osećate krivim, odlučite da to ubuduće uradite drugoj trudnici.

 1. Uradite gnežđenje na Vaš način

Kupovine  za novu bebu mogu biti zabavne. Ali, ako se osećate preopterećeni svime što treba da se uradi, preskočite za sada savršenu dečiju sobu. Vaša beba će biti sasvim u redu bez čaršava i zavesa usklađenih boja. Sve što Vašem mališanu zaista treba je sklonište, osnovna odeća, pelene, hrana i Vi. A sa druge strane, ako je gnežđenje potpuno Vaša stvar, zabavite se s njim!

trudnoća bude što srećnije iskustvo

 1. Izaberite odeću koja Vam je udobna

Da li se zbog nove odeće osećate kao novi Vi? Razmislite o ulaganju u nekoliko specijalnih odela za trudnice za Vaše telo koje se menja. Da li tradicionalna odeća za trudnice nije Vaš izbor? Nema problema. Izaberite neke veće majice, pozajmite odeću partnera ili prilagodite svoju odeću od pre trudnoće. Kao što ne postoji jedan način da se osećate tokom trudnoće, ne postoji ni jedan način kako da se oblačite. Važno je da se osećate udobno i sigurno u svom novom izgledu.

 1. Uživajte u trudničkom stomaku

Vaš trudnički stomak neće ostati zauvek, pa ako želite, zabavite se sa njim! Kada je Vaša beba budna i aktivna, stavite žele ili dopola napunjenu čašu vode na stomak, nagnite se unazad i gledajte predstavu. Fotografišite ili snimite svoj ultrazvuk. Snimite otkucaje srca. Pevajte bebi i milujte je preko stomaka.

 1. Odvojite malo vremena za unutrašnji rad

Mnoge trudnice mogu osetiti prirodan pomak da se okrenu ka svojoj unutrašnjosti tokom trudnoće. To može biti prilika da razmislite o svim promenama koje biste mogli da napravite nakon što postanete majka.

 1. Prepustite se ako možete

Uklјučite malo popustlјive brige o sebi u svoje rutine pre nego što stvari postanu malo komplikovanije. To bi moglo izgledati kao bilo šta, od dnevnog spavanja do plivanja u bazenu. Udovoljavajte sebi.

trudnoća bude što srećnije iskustvo

 1. Obnovite svoju duhovnost

Ako se osećate privučeno da istražujete nešto izvan sebe, niste sami. Kada ste trudni, više ste kontemplativni, više u skladu sa stvaranjem. Mogli biste odvojiti malo vremena da istražite nove duhovne puteve ili se ponovo povežete sa prošlim praksama koje su Vam značajne.

 1. Zakažite prenatalnu masažu

Ako se pravilno izvede, prenatalna masaža ima mnoštvo prednosti. Može Vas bezbedno opustiti, pobolјšati cirkulaciju i ublažiti stres mišića. Takođe i smanjiti otok i bol u leđima. Masaža može pomoći i u razvoju veće senzorne svesti, što je veoma korisno u porođaju. Studije su takođe pokazale da trudnice koje su dodirnute na negujući način lakše prenose tu negu na svoje bebe.

 1. Isprobajte neke zdrave navike u trudnoći

Tokom trudnoće, razmislite o testiranju nekih zdravih navika, koje mogu biti od koristi Vama i Vašem detetu. Možda ćete pronaći lјubav prema kuvanju novih namirnica koje ne izazivaju Vašu jutarnju mučninu. Možda ćete isprobati različite načine vežbanja kako se Vaše telo menja. Ili ćete možda biti inspirisani da se posvetite meditaciji.

trudnoća bude što srećnije iskustvo

 1. Ponovo se povežite sa svojim volјenima

Ako osećate potrebu da se više povežete sa volјenima, oslonite se na to. Neke trudnice, na primer, pronalaze novu bliskost sa sopstvenim roditelјima u delјenju roditelјskog iskustva.

 1. Uživajte u svojim pojačanim čulima

Dok nosite ovaj novi život u sebi, jasnije ste svesni života oko Vas. Baš kao što Vas Vaša čula pobolјšana u trudnoći teraju od mirisa ribe, ona Vas mogu poslati u ekstazu zbog mirisa ruže. Uživajte u testiranju svoje nove svesti na načine koji Vam prijaju.

 1. Začinite svoj seksualni život

Trudnoća može biti veoma seksi vreme. hormoni su promenjeni, čula su pojačana, a za neke žene, zabrinutost oko trudnoće je nestala. Sada je možda pogodno vreme da postanete kreativni u životu. Bilo da ste u partnerstvu ili samostalno, možete eksperimentisati sa novim pozicijama  ili drugačijim osvetlјenjem. Možda čak otkrijete nekoliko novih stvari u kojima možete nastaviti da uživate nakon rođenja bebe.

 1. Eksperimentišite sa svojom kosom

Promena hormona može učiniti Vašu kosu jačom, gušćom i bolјom nego ikad, pa zašto ne biste probali novu frizuru? Mnoge trudnice smatraju da je trudnoća savršeno vreme da im izraste kosa, posebno zato što će želeti stil koji se lako održava kada beba dođe. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa određenim tretmanima za kosu kao što su zaglađivanje, ravnanje, farbanje, razgovarajte sa zdravstvenim radnicima pre nego što zakažete termin ili krenete „uradi sam“.

trudnoća bude što srećnije iskustvo

 1. Pripremite se u trudnoći

Ako se zbog trudnoće osećate zabrinuto zbog onoga što Vas čeka, naoružavanje znanjem može smanjiti anksioznost. Možete pokušati da odete na časove  za porođaj i nege beba onlajn ili lično. Pozovite bolnicu  u kojoj planirate da se  porođate da vidite da li Vam nešto nude. Možete da uzmete dobru knjigu o trudnoći, zatražite resurse od  lekara ili drugih trudnica. Takođe i da čitate na nekim pouzdanim sajtovima za roditelјstvo. Zapamtite: Uvek dvaput proverite medicinske informacije sa pouzdanim izvorima. Ako otkrijete da ste zatrpani sa previše informacija, odmorite se.

 1. Oslonite se na svog partnera

Ako prolazite kroz trudnoću sa partnerom, možda bi bilo od pomoći da razgovarate o tome kako se i on  oseća. Neki partneri mogu uživati u prilici da se više angažuju. Na primer, možda će želeti da prisustvuju prenatalnim sastancima. Ili da se prijave na časove  za porođaj sa Vama. Ili, da preuzmu više kućnih poslova kako biste se mogli odmoriti. Dozvolite svom partneru da Vas razmazi i zatražite šta Vam treba. Bilo da je to trlјanje leđa, rame za naslon  ili muzička želja.

 1. Steknite nove prijatelјe dok ste trudni

Proverite u lokalnoj bolnici, društvenom centru, mestu vere ili društvenim organizacijama da pronađete druge trudnice. Sa kojima ćete moći da podeliti iskustva, pitatati za savet ili zadržati kao prijatelјe nakon rođenja bebe. Postoje čak i online zajednice i aplikacije koje Vam mogu pomoći da se povežete sa drugim trudnicama.

trudnoća bude što srećnije iskustvo

 1. Delite radost

Pitajte druge trudnice šta vole u ​​trudnoći. Razgovarajte sa doktorom ili babicom o prelepim porođajima kojima su prisustvovali. A ako neko insistira da Vam ispriča horor priču o sopstvenom porođaju, to može biti dobar podsetnik da priča ne čini roditelјsko iskustvo. Tražite lјude koji će Vas podići, a ne pokušavati da Vas uplaše!

 1. Dozvolite sebi da se zabavite

Oboji stomak. Nosite smešnu majicu vezanu za trudnoću. Recite nepristojnim ispitivačima da nosite šestorke. Bez obzira kako ga vrtite, zabava u trudnoći će Vam održati raspoloženje.

 1. Otkrijte ličnost svoje bebe

Postoje karakteristike bebe koje mama može naučiti tokom trudoće. Iako to očigledno nije određena stvar. Može biti zabavno posmatrati koliko je Vaše nerođeno dete aktivno. Takođe i kako reaguje na određenu hranu, stilove muzike, pa čak i na Vaše raspoloženje. Tako ćete dobiti naznake o budućem karakteru Vaše bebe.

 1. Povežite se sa svojim partnerom

Ako ste u vezi, razmislite o korišćenju ograničenog vremena koje Vi i Vaš partner imate zajedno. Produbite i ojačajte svoju vezu. Idite na druženja. Uzmite vikende za izlete u dvoje. Podelite svoje nade i strahove u vezi sa roditelјstvom i kako će beba promeniti Vaš odnos.Trudnoća je vreme kada u vezi možete da odete prilično daleko. Voleo bih da više parova tada radi na razgovoru, jer je prirodno mnogo više osetlјivosti i razumevanja.

 1. Isprobajte nove vrste vežbi

Iako trudnoća možda nije vreme da trenirate za maraton, možete naučiti šta može biti umirujuće. Nežno plivanje ili prenatalna joga. A prenatalni treninzi često uklјučuju vežbe koje Vam mogu pomoći u porođaju.

trudnoća bude što srećnije iskustvo

 1. Prigrlite svoje telo koje se menja

Trudnoća će promeniti Vaše telo, zato prihvatite da ga volite u svakoj veličini. Slavite šta ono može da uradi! Neke trudniceda uživaju u novim oblinama i oblicima koje trudnoća može doneti njihovom telu. Ako ste to vi, zabavite se!

 1. Fokusirajte se na pozitivno

Naročito pred kraj trudnoće, stvari mogu izgledati potpuno neodolјivo. Moglo bi pomoći da preoblikujete iskustva kroz koja prolazite. Na primer, ako ustajete da piškite osam puta tokom noći. Tada preformulirajte te kasne odlaske u kupatilo dok Vam telo pomaže da se pripremite za sva noćna hranjenja koja Vam predstoje.  (Hvala, bešiko!)

 1. Budite nasmejana trudnica

Kad god je to moguće, potražite duhovitu stranu kada stvari krenu po zlu. Nasmejte se ako otkrijete da ste (još jednom) stavili klјučeve u frižider, a beli luk u tašnu. Ili ste se pojavili kod doktora pogrešnog dana. To se dešava i imate mnogo toga na umu ovih dana, tako da obećavamo da je zaista u redu.

 1. Znajte da su suze deo putovanja

Ponekad, šta god da pokušate, sve izgleda pogrešno. Promene Vas preplave i jednostavno ne možete da se nosite. Sve je to normalno tokom trudnoće (pa čak i roditelјstva). Zato budite lјubazni prema sebi. Priznajte svoje emocije, plačite kada morate. Usredsredite se, potražite pomoć kada Vam je potrebna. Ako ništa drugo ne uspe, naručite sladoled dok uživate u toploj kupki okruženi svećama.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...