6 najčešćih pitanja mama – Ishrana bebe do 1. godine

Ishrana bebe do 1. godine

Šta najčešće mame pitaju kada je u pitanju ishrana bebe do 1. godine? Period od uvođenja nemlečne hrane do 1. godine je za mnoge mame stresan.

Već od prve godine, mame su uhodane i znaju šta njihova beba voli, šta odbija. Kako da “zakamufliraju” neke namirnice koje beba nerado jede a potrebne su u ishrani… Već su stekle rutinu i sigurnost.

Ishrana bebe do 1. godine
Uvođenje nemlečne hrane za neke mame može da bude stresno.

Pitanja – Ishrana bebe do 1. godine

Ovo su najčešće postavljana pitanja mama.

Da li je beba spremna za čvrstu hranu?

Mame traže da im mi odgovorimo na to pitanje, a to je gotovo nemoguće! Iz tog razloga često i objavimo kako da sami procenite da li je beba spremna za čvrstu hranu. Osim preporučenog uzrasta od strane pedijatra, neki od znakova su da beba pomno prati Vas dok vi jedete. Da refleksno otvori usta kada vi stavljate zalogaj u usta, da istim refleksom odgovara kada joj primaknete kašičicu. Osim toga, bitno je da beba stabilno i samostalno drži glavu.

ishrana bebe do 1. godine
Najvažnije je da bebin pribor za jelo bude uvek čist.

Šta mi je potrebno od posuđa za pripremu hrane bebi?

Ovo je pitanje koje parira prvom pitanju. Daje nam utisak da su žene pod velikim pritiskom i uticajem društvenih mreža.  Jer one nemaju svemirske miksere, aparate na paru, smart kuhinju… I zbog toga se prosto osećaju nesigurno. A želim da vam kažem nismo imali ni mi.

Zaista vam je potrebno sledeće: čista posuda u kojoj ćete da pripremite obrok. Zatim mikser (koji koristite u domaćinstvu). Ili blender umesto miksera, kako biste lakše usitnili hranu u cilju lakšeg gutanja ali i samog prihvatanja kaše. Osim toga treba vam jedan čist bebin pribor za ručavanje. On podrazumeva tanjir ili činija, i kašikica. Neke majke praktikuju da hranu samo izgnječe viljuškom. Ako ste tog stava, ne treba vam ni mikser/blender. Osnova svog tog pribora jeste da bude čist.

ishrana bebe do 1. godine
Uz preporuku pedijatra, posmatrajući bebine reakcije, vi ćete najblje znati kada je vreme za uvođenje nemlečne hrane.

Koliko dana se uvodi nova namirnica?

Po preporuci našeg izabranog pedijatra, mi smo uvodili svaku novu namirnicu po 3 dana. Prvi dan je više kao isprobavanje, drugi dan već beba prepoznaje ukus i prihvata je ili ne. Treći dan nam je bio bitan i zbog potencijalnih reakcija na datu namirnicu. Na taj način smo ustanovili da li i na koji način namirnica utiče na stolicu, mokraću, grčeve. Da li se javlja neka alergijska reakcija itd. Sa druge strane, neki su stava da se ništa posebno ne uvodi. I da se alergeni ne odlažu. Mi se ipak držimo stare škole, jer nam je logičnije da se hrana uvodi postepeno.

Zašto beba odbija da jede nemlečnu hranu?

Postoji more razloga za to, najčešći su: rast zubića, pregladnelost, želja da ih hrani određena osoba. Ili je to potreba da jedu same, konstantno hranjenje – grickalice koje daju osećaj sitosti, pa bebe ne osećaju glad. Obično tome slede “glasne noći” jer je beba ustvari gladna. Takođe uzrok tome može biti neprilagođena atmosfera (nervoza roditelja, glasna muzika, gosti, nepoznate osobe, upaljen televizor…). Hrana ili struktura hrane može isto da ih odbije od obroka, i kada su prehlađene i imaju zapušen nos itd.

ishrana bebe do 1. godine
Meni je olakšalo “pravilo 7 kašičica” koje je preporučio pedijatar.

Da li je beba spremna za drugi obrok?

Mame nam se javljaju i sa ovom nedoumicom To svakako vi najbolje možete proceniti. Ipak, postoji “pravilo” koje je nama otkrio naš pedijatar, a ono se zove 7+ kašičica. Naime, kada beba pojede više od 7 kašičica obroka, nekoliko dana uzastopno, možete polako uvoditi drugi obrok. Prvi obrok se vodi kao uredan.

ishrana bebe do 1. godine
Najbolje mesto za hranjenje bebe je njena stolica za hranjenje, približite je povremeno vašem stolu. Beba će uživati kada god zajedno ručate.

Zašto bebi izostaje stolica kada se uvodi nemlečna ishrana?

Često mame budu pod stresom kada krenu sa nemlečnom hranom, jer bebi izostane stolica. Naravno, svima nam je to bilo čudno i stresno. Bebin stomak se navikava na varenje, razvija se digestivni trakt, i formira se “prava” stolica. Neki pedijatri taj zatvor/konstipaciju tolerišu i do 7 dana.

Mama i autor knjige „Bebin prvi meni“ koji je kreirala uz iskustvo uvođenja nemlečne hrane zajedno sa pedijatrom svog deteta i suprugom.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…