6 najčešćih pitanja mama – Ishrana bebe do 1. godine

Ishrana bebe do 1. godine

Sadržaj

Šta najčešće mame pitaju kada je u pitanju ishrana bebe do 1. godine? Period od uvođenja nemlečne hrane do 1. godine je za mnoge mame stresan.

Već od prve godine, mame su uhodane i znaju šta njihova beba voli, šta odbija. Kako da “zakamufliraju” neke namirnice koje beba nerado jede a potrebne su u ishrani… Već su stekle rutinu i sigurnost.

Ishrana bebe do 1. godine
Uvođenje nemlečne hrane za neke mame može da bude stresno.

Pitanja – Ishrana bebe do 1. godine

Ovo su najčešće postavljana pitanja mama.

Da li je beba spremna za čvrstu hranu?

Mame traže da im mi odgovorimo na to pitanje, a to je gotovo nemoguće! Iz tog razloga često i objavimo kako da sami procenite da li je beba spremna za čvrstu hranu. Osim preporučenog uzrasta od strane pedijatra, neki od znakova su da beba pomno prati Vas dok vi jedete. Da refleksno otvori usta kada vi stavljate zalogaj u usta, da istim refleksom odgovara kada joj primaknete kašičicu. Osim toga, bitno je da beba stabilno i samostalno drži glavu.

ishrana bebe do 1. godine
Najvažnije je da bebin pribor za jelo bude uvek čist.

Šta mi je potrebno od posuđa za pripremu hrane bebi?

Ovo je pitanje koje parira prvom pitanju. Daje nam utisak da su žene pod velikim pritiskom i uticajem društvenih mreža.  Jer one nemaju svemirske miksere, aparate na paru, smart kuhinju… I zbog toga se prosto osećaju nesigurno. A želim da vam kažem nismo imali ni mi.

Zaista vam je potrebno sledeće: čista posuda u kojoj ćete da pripremite obrok. Zatim mikser (koji koristite u domaćinstvu). Ili blender umesto miksera, kako biste lakše usitnili hranu u cilju lakšeg gutanja ali i samog prihvatanja kaše. Osim toga treba vam jedan čist bebin pribor za ručavanje. On podrazumeva tanjir ili činija, i kašikica. Neke majke praktikuju da hranu samo izgnječe viljuškom. Ako ste tog stava, ne treba vam ni mikser/blender. Osnova svog tog pribora jeste da bude čist.

ishrana bebe do 1. godine
Uz preporuku pedijatra, posmatrajući bebine reakcije, vi ćete najblje znati kada je vreme za uvođenje nemlečne hrane.

Koliko dana se uvodi nova namirnica?

Po preporuci našeg izabranog pedijatra, mi smo uvodili svaku novu namirnicu po 3 dana. Prvi dan je više kao isprobavanje, drugi dan već beba prepoznaje ukus i prihvata je ili ne. Treći dan nam je bio bitan i zbog potencijalnih reakcija na datu namirnicu. Na taj način smo ustanovili da li i na koji način namirnica utiče na stolicu, mokraću, grčeve. Da li se javlja neka alergijska reakcija itd. Sa druge strane, neki su stava da se ništa posebno ne uvodi. I da se alergeni ne odlažu. Mi se ipak držimo stare škole, jer nam je logičnije da se hrana uvodi postepeno.

Zašto beba odbija da jede nemlečnu hranu?

Postoji more razloga za to, najčešći su: rast zubića, pregladnelost, želja da ih hrani određena osoba. Ili je to potreba da jedu same, konstantno hranjenje – grickalice koje daju osećaj sitosti, pa bebe ne osećaju glad. Obično tome slede “glasne noći” jer je beba ustvari gladna. Takođe uzrok tome može biti neprilagođena atmosfera (nervoza roditelja, glasna muzika, gosti, nepoznate osobe, upaljen televizor…). Hrana ili struktura hrane može isto da ih odbije od obroka, i kada su prehlađene i imaju zapušen nos itd.

ishrana bebe do 1. godine
Meni je olakšalo “pravilo 7 kašičica” koje je preporučio pedijatar.

Da li je beba spremna za drugi obrok?

Mame nam se javljaju i sa ovom nedoumicom To svakako vi najbolje možete proceniti. Ipak, postoji “pravilo” koje je nama otkrio naš pedijatar, a ono se zove 7+ kašičica. Naime, kada beba pojede više od 7 kašičica obroka, nekoliko dana uzastopno, možete polako uvoditi drugi obrok. Prvi obrok se vodi kao uredan.

ishrana bebe do 1. godine
Najbolje mesto za hranjenje bebe je njena stolica za hranjenje, približite je povremeno vašem stolu. Beba će uživati kada god zajedno ručate.

Zašto bebi izostaje stolica kada se uvodi nemlečna ishrana?

Često mame budu pod stresom kada krenu sa nemlečnom hranom, jer bebi izostane stolica. Naravno, svima nam je to bilo čudno i stresno. Bebin stomak se navikava na varenje, razvija se digestivni trakt, i formira se “prava” stolica. Neki pedijatri taj zatvor/konstipaciju tolerišu i do 7 dana.

avatar
Mama i autor knjige „Bebin prvi meni“ koji je kreirala uz iskustvo uvođenja nemlečne hrane zajedno sa pedijatrom svog deteta i suprugom.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...