6 stvari koje bebe rade u 1. godini koje zabrinjavaju mame

stvari koje bebe rade u 1. godini

Sadržaj

Koje stvari koje bebe rade u 1. godini i zabrinjavaju mame? Kada ste nova mama, imaćete trenutke panike u vezi sa zdravlјem Vaše bebe. Evo nekih od najčešćih i sasvim normalnih stvari zbog kojih ćete se verovatno izbezumiti.

6 stvari koje bebe rade u 1. godini

Vi ste nova mama pa verovatno osećate mešavinu radosti, straha, iscrplјenosti. Bebe su neverovatne i slatke, ali rade i neke čudne stvari. Od refleksa i plača do kakanja i gasova. Ima mnogo toga da se nauči o novorođenčetu.

stvari koje bebe rade u 1. godini

Jedna od prvih lekcija koje treba da naučite kao roditelј je da je definitivno u redu postavlјati sva pitanja. Pronađite pedijatra kome verujete  i kome ne smeta da mu postavite brzo pitanje. Kada ste u nedoumici, uvek pitajte.

Ali ako tražite samo malo više informacija o nekim problemima na koje možete naići tokom prve godine, mi smo tu da vam pomognemo. Evo šest vrlo uobičajenih stvari koje će Vaša beba verovatno raditi, a koje bi Vas mogle zabrinjavati. Ali sada ćete barem biti spremni!

Beba plače i to mnogo

Nije udarna vest da bebe plaču mnogo. Ali kada je Vaša beba ta koja Vam je u naručju i vrišti satima, ne možete a da se ne zapitate da li nešto nije u redu. Niste mogli da je spuste. To Vas čini depresivnim jer mislite da radite nešto pogrešno.

Skoro sve bebe, bez obzira koliko mirne, postaju potpuno nervozne kako noć pada i počinju „ sati veštica “. Neutešna nervoza između 16:00 i 19:00 je prirodna. Ovaj plač obično počinje u prva dva meseca, pojačava se između pete i osme nedelјe i obično nestaje do trećeg meseca. Iako je plakanje uznemirujuće i nezgodno, sasvim je normalno.

stvari koje bebe rade u 1. godini

Da biste izbegli preumorne suze, stavite bebu da odspava tokom dana. Novorođenim bebama obično treba 16 do 18 sati sna dnevno. A ako ništa drugo ne uspe, pokušajte da izađete u šetnju. Mnoge mame se zaklinju na malo svežeg vazduha kada je u pitanju umirivanje nervozne dece.

Pitate se da li Vaša beba možda ima kolike? Grčevi su intenzivnija verzija plača kroz koji prolazi većina beba, a iste taktike koje umiruju bebu koja plače može umiriti i bebu koja ima kolike. I zapamtite, to neće trajati zauvek.

Blјuckanje bebe

Reč “blјuckanje” podseća na nešto malo, poput balavljenja. Ali nema ničeg sitnog u masovnim blјuvanjima koja prskaju po podu. Ono obično počinje odmah nakon rođenja i krešendo je oko 3. meseca.

Nije bitan volumen, već kako Vaša beba napreduje. Nema potrebe da brinete o bebi koja stalno dobija na težini i izgleda srećna čak i kada mnogo blјucka. To je šokantno. Beba može da blјucne puno, po vašem mišljenju. Ali kada izmerite količinu, to je samo delić onoga što je pojela.

Vaša beba će možda morati da bude dodatno ispitana na nešto poput refluksa kiseline. I to,

  • Ako se čini da ima bol tokom ili neposredno pre ili posle blјuckanja;
  • Ako dobijaju na težini veoma sporo; ili
  • Ako Vaša beba ima ponavlјajuće probleme sa disanjem, kao što su piskanje ili upala pluća.

U suprotnom, verujte da će za oko 6. meseca saga o blјuckanju biti iza Vas.

stvari koje bebe rade u 1. godini

Bebina stolica

U prvih nekoliko nedelјa Vašeg novorođenčeta, može izgledati kao da sve što radite je da zbrajate mokre i prlјave pelene. Nadate se da će dnevni zbir biti šest mokrih i šest prlјavih. I verovatno hoće, u početku. Ali kako Vaša beba bude starija, možda će doći do izmena u “odelјenju za izmet”.

Iako je to teško zamisliti, neredovna stolica kod novorođenčadi obično nije zabrinjavajući znak. Negde oko 1. meseca, većina beba prolazi kroz iznenadno usporavanje u smislu pražnjenja creva. Dakle, one će biti savršeno zdrave, ali možda će imati nuždu samo jednom u sedam dana. I to je u redu ako je ono što izlazi mekano i kašasto i nije teško da prođe.

Dojene bebe takođe mogu da prođu do nedelјu dana bez kakanja. Majčino mleko se skoro u potpunosti vari  u bebinom probavnom traktu. Sve dok Vaša beba dobija na težini na odgovarajući način i nema problema kada kaki, ​​sasvim je u redu da nekoliko dana prođe bez prlјave pelene.

Znaćete da je Vaša beba ima opstipaciju ako plače ili vrišti dok pokušava da kaki. Kao i ako je njena kaka u obliku čvrste okruglaste loptice. U ovim slučajevima, trebalo bi da razgovarate sa svojim pedijatrom. Predložiće Vam bezbedne načine za ublažavanje simptoma bebe.

stvari koje bebe rade u 1. godini

Problem uvođenja nemlečne ishrane

Prvi zalogaj prave hrane Vaše bebe je jedna od najvećih prekretnica u njenoj prvoj godini. Ali možda neće uvek ići glatko. Bebe imaju veoma različite stepene reagovanja na čvrstu hranu. Postoje bebe koje će jesti bilo šta, ali postoje i bebe koje jedu samo poneku hranu.

Može biti demorališuće nastaviti da nudite kašike ovsene kaše ili graška samo da bi se hrana razbacila po sobi. Ali mala je šansa da će Vaš izbirlјivac gladovati.   Uveravamo Vas da, osim u retkim slučajevima, kao kod dece koja imaju anemiju ili refluks kiseline. Dakle, ako Vaša beba protestuje, najbolјe je da se povučete i pokušate ponovo kasnije.

Uživajte u eksperimentisanju sa ukusima i teksturama, i neka proces bude zabavan i opušten. Ulazak u borbu za moć je štetan jer niko ne pobeđuje, a vreme za obrok postaje puno napetost. Ako beba odguruje kašiku i savija leđa, jedna od opcija je da odložite ono što ste ponudili i ponudite ponovo sat ili dva kasnije. Ako Vaša beba ne uzima novu hranu za doručak, pokušajte ponovo za vreme večere.

Beba ima smetnje u spavanju

Za roditelјe sa novorođenčetom, nedostatak sna je neizbežan. Ali baš kada Vaša beba počne čvrsto da spava tokom noći, mogla bi se iznenada vratiti u dane novorođenčeta sa čestim buđenjima.

Istina je da će čak i najsanjiviji spavač doživeti mnogo prepreka tokom prve godine.  Sa oko 2 meseca, postoji period medenog meseca sa spavanjem kada se osećate kao da ulazite u pravi ritam sa svojim detetom. Ali to počinje da jenjava sa oko 4 meseca.

Kako Vaša beba raste, zastoji u spavanju i regresije mogu biti veoma normalni. Na primer, čak i mali poremećaji u životu mogu imati veliki uticaj na san. Stvari kao što su putovanja, bolest, nicanje zuba , nagli rast ili približavanje razvojnoj prekretnici. U tim slučajevima, pridržavajte se svoje rutine odlaska na spavanje i umirite svoje dete udobnošću. Ali ne, preteranim angažovanjem. Na primer, tapšite bebu po leđima, ali nemojte je podizati i nositi sa sobom u krevet.

stvari koje bebe rade u 1. godini

Jedan od najčešćih kamena spoticanja sa kojim se roditelјi susreću pojavlјuje se sa oko 9 meseci.  Deca počinju da razumeju koncept trajnosti objekta, da stvari i dalјe postoje iako ih ne vide. Tako da znaju da kada niste u sobi, da ste tamo negde. I znaju da mogu da koriste svoj glas da Vas nateraju da se vratite.

Iako se može osećati kao da Vaša beba nazaduje, pokušajte da zapamtite da je upravo suprotno – ona ​​pravi ogromne razvojne skokove napred. I sve dok ne obraćate previše pažnje na proteste, Vaša beba će uskoro ponovo čvrsto spavati.

Ako ponovo počnete da se veoma uklјučujete u noćne interakcije, to može da produži buđenje. Zato odgovorite, ali neka interakcija bude kratka. Zavirite unutra, samo na 15 sekundi, da beba zna da ste tamo, ali da je noć za spavanje.

Pikovi veoma visoke temperature bebe

Sviđalo vam se to ili ne, do 1. godine, vrlo je verovatno će beba doživeti neku vrstu bolesti koja izaziva groznicu. A kada to urade, očitavanje termometra može vas naterati da ostanete bez daha. Groznice od 38,8 C, 39,4 C, pa čak i 40 C   su česte kod male dece. To zaslužuju poziv pedijatru, ali ne bi trebalo da izaziva paniku.

Groznica i simptomi koji je prate, kao što su kongestija ili povraćanje, način su Vaše bebe da se bori protiv infekcije. Bebe tolerišu visoku temperaturu 40 stepena C i više, mnogo bolјe od nas. Trajanje je obično mnogo bolјi pokazatelј bolesti nego koliko je temperatura visoka.

Treba kod pedijatra:

  • Ako temperatura traje duže od jednog dana, ako drugi simptomi ometaju sposobnost Vaše bebe da se odmori i dobro jede,
  • Ako Vam majčinski instinkt govori da nešto nije u redu, ili
  • Ako je Vaša beba novorođenče.

Ako je Vaša beba mlađa od 2 meseca i ima temperaturu, moraćete da to shvatite ozbilјnije i da je odmah odvedete pedijatru. Kod novorođenčadi je mnogo teže otkriti koje infekcije se mogu pojaviti.

stvari koje bebe rade u 1. godini

Kada posetiti doktora u 1. godini bebe

Razmatramo najčešće bolesti u prvoj godini bebe. Naučite kada da sačekate, a kada da posetite doktora.

  • Infekcija gornjeg respiratornog trakta

Gledajte i sačekajte ako beba ima kašalј, povećanu kongestiju nosa, groznicu jedan do dva dana. Ako je beba nervozna ili ima loš apetit. Olakšajte začeplјenost ovlaživačem ili nazalnim aspiratorom. Posetite lekara ako temperatura potraje i nakon drugog dana. Ako Vaša beba nema periode kada je raspoloženje bolјe, ili ako ne želi da uzme flašicu ili dojku. Ovi simptomi mogu ukazivati na sekundarnu infekciju kao što je infekcija sinusa ili bakterijska pneumonija.

  • Infekcija uha

Gledajte i sačekajte ako primetite nervozu, groznicu, probleme sa spavanjem. Ili povlačenje za uvo koje traje jedan do tri dana nakon kongestije ili infekcije gornjih disajnih puteva. Posetite lekara ako ovi simptomi traju duže od dva dana. Ili, ako se čini da Vaša beba ima jake bolove i da je mlađa od 6 meseci. Lekari više vole da puste bebin imuni sistem da se bori protiv infekcije uha u početku, ali antibiotici mogu biti u redu ako im ne bude bolјe posle tri dana.

  • Stomačni virus

Ako Vaša beba ima tvrd stomak, gledajte i sačekajte da vidite da li je beba nervozna. Da li ima temperaturu dan ili dva, povraća jedan do dva dana ili ima dijareju koja počinje nakon prvog ili drugog dana. Sve dok Vaša beba stalno dobija tečnost i mokri, biće u redu bez čvrste materije nekoliko dana.

Posetite lekara ako povraćanje ili temperatura traju duže od dva dana. Ako Vaša beba ne želi da pije, ako ne mokri šest sati ili više ili ako ima krvi u stolici. Vaša beba može imati ozbilјnu infekciju kao što je salmonela ili E. Coli. To može zahtevati lečenje antibiotikom. A ako je vaša beba ozbilјno dehidrirana, možda će joj trebati intravenske (IV) tečnosti.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....