Beba u 6. mesecu – Rast, razvoj, dnevne rutine, ishrana bebe

Beba u 6. mesecu

Sadržaj

Beba u 6. mesecu počinje da jede “pravu” hranu. Razvoj emocija je veoma intenzivan, pa na njenom licu roditelji jasno mogu da vide da li je srećna ili tužna. Sve bolje pamti stvari, kao što su omiljeni ljudi, igračke i knjige.

Beba u 6. mesecu udvostručuje težinu na rođenju

Beba prosečno dobija 20 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 600gr. Udvostruči težinu na rođenju u uzrastu 5-6 meseci. Rast u dužinu je 2cm mesečno. Sa 6 meseci većina dece ima 15 cm veću dužinu nego na rođenju

Odojče od 6 meseci ima obim glave prosečno 9 cm veći od obima na rođenju. Bebe se veoma razlikuju po obimu glave, kao i odrasle osobe. Na tabelama za obima glave važno je pratiti krivulju rasta – beba sa manjom glavicom prati svoju krivulju, kao i ona “glavata”, nema značaja da li je to 5. ili 95. percentil. Kod većine dece sa 6 meseci zatvara se mala fontanela (prostor između temenih i potiljačne kosti), dok se velika/prednja fontanela zatvara između 9. i 18. meseca.

Beba u 6. mesecu

Beba 6 meseci – kreću prvi zubići

Prvi zubići obično izbijaju sa 6 meseci, obično je prvi donji sekutić. Pre nego što izbije prvi zub, možete primetiti pojačano balavljenje kod bebe. Deo desni gde bi trebalo da izbije zub može biti otečen i osetljiviji. U ovom periodu preporučuje se masiranje bebinih desni laganim pokretima prstiju kao i korišćenje glodalica ili mokrog hladnog peškirića koji bi beba mogla da žvaće. Imajte u vidu da može doći do blagog porasta temperature, ali takođe znajte da temperatura preko 38ºC nema veze sa zubićima, već pre može biti znak prehlade ili infekcije, pa je najbolje da odvedete bebu kod pedijatra.

Veoma je važno da negujete zdravlje zubića i desni od samog početka. Prve zubiće je dovoljno da očistite mekom četkicom za bebu ili štapićem i vodom. Vodite računa da se beba ne uspava sa flašicom u ustima. Na ovaj način možete sprečiti pojavu karijesa, jer šećeri iz mleka ili soka narušavaju gleđ zuba.

Beba u 6. mesecu

Ishrana bebe u šestom mesecu

U ovom uzrastu majčino mleko je i dalje najbolja hrana. Krajem ovog perioda možete početi sa uvođenjem nemlečne hrane. Dete je spremno da dobije nemlečnu hranu kada ima dobru kontrolu glave i vrata i može da sedi uz podršku, otvara usta za kašičicu, može jezikom da prebaci hranu iz prednjeg dela usta pozadi da bi je progutalo.

U početku, može se dogoditi da  beba  odbija kašice jer se prvi put susreću sa drugačijim ukusom i teksturom hrane. Bebu ne bi trebalo forsirati, ako odbija kašicu sačekajte još nedelju dana, možda dete nije još bilo spremno na ovu veliku promenu.

Sa druge strane, predugo odlaganje uvođenja kašica (nakon 6 meseci), donosi druge rizike, a neki od njih su: usporen rast bebe, deficit gvožđa I cinka kod dojenih beba, kašnjenje oralnog motornog razvoja, stvaranje averzije prema čvrstoj hrani.

Bebe koje su na ishrani adaptiranom formulom ili na dohrani (majčino mleko + adaptirana formula) imaju režim ishrane (3-4 mlečna/jedan od njih treba da bude mlečna kašica/ + 1 slani + 1 slatki obrok) treba da pređu već u 5. mesecu života, i on i kod ove dece treba da traje do uzrasta od navršenih godinu dana života.

Oko uvođenja nemlečne hrane (šta, kada i kako treba uvesti, količini hrane) konsultujte se sa pedijatrom. Nastavite sa davanjem vitamina D, 400i.j. svakog dana

5 PRAVILA KOD UVOĐENJA NEMLEČNE HRANE POGLEDAJTE OVDE

Dnevni ritam i rutine bebe u šestom mesecu

Održavajte svakodnevnu rutinu hranjenja, kupanja, spavanja i igre. Decu su potrebne rutine, one im pružaju sigurnost i predvidljivost i pokušajte da ih se pridržavata kad god je moguće. Važna su i uvek jednaka pravila prilagođena detetovoj starosti jer ako ih iz dana u dan menjate odojče će se zbuniti i neće razumeti šta je dobro, a šta ne.

Beba u 6. mesecu

Koliko beba spava u 6. Mesecu?

U ovom uzrastu verovatno ćete primetiti da je odojče uspostavilo svoj ritam spavanja i budnosti. Beba u ovom uzrastu razlikuje dan i noć, više spava noću (oko 10 sati), a ima još 2-3 kratka spavanja u toku dana. Dnevne odmore ima otprilike u isto vreme svaki dan. Uveče ima svoje vreme za spavanje, i ujutru sat za buđenje. Sa 6 meseci 70% odojčadi spava noću 6-8 sati.

Ako je dete izrazito aktivno u vreme kada bi trebalo već da spava, razmislite da li je možda preumorno, da je imalo previše aktivnosti i stimulacije.  Veoma umorne bebe često teže zaspu i nemirnije spavaju. Sada kada je beba više aktivna tokom dana, rutina pred spavanje će joj pomoći da se lakše uspava. Topla kupka, nežna masaža, ljuljuškanje i hranjenje pomažu da se beba uspava i da razlikuje dan od noći.

Svakodnevna šetnja takođe treba da bude deo vaše dnevne rutine.

Šta ume beba od 6 meseci

U uzrastu od 6 meseci polako se gube primitivni refleksi kod bebe, sve su izraženji voljni pokreti, beba je spremna da istražuje.

 • Podiže glavu i trup kada leži potrbuške.
 • Okreće se (sa leđa na stomak i obrnuto).
 • Sedi uz pridržavanje/potporu. (ovo je samo test lekara nemojte da prinudno stavljate dete u sedeći položaj, dok ono samo ne bude spremno)
 • U položaju na leđima podiže ispružene noge, razgleda svoja stopala; ovo je veoma važno za istezanje kičme i jačanje mišića u pripremi za sedenje i uspravljanje.
 • Pruža ruke ka predmetu, hvata ih palcem i prstima, premešta ih iz ruke u ruku.
 • Istražuje predmet rukama i ustima.
 • Traži izvor zvuka okretanjem glave.
 • Počinje da oponaša zvuke i izraze lica.
 • U svom govoru koristi sve više različitih kombinacija suglasnika i vokala, kao što su:ba, ma, na, ga.
 • Reaguje na sopstveno ime i po znata lica.
 • Počinje da komunicira gestovima, na primer podiže ruke kada želi da je podignete.
 • Počinje da se plaši nepoznatih osoba.

Kod bebe se razvijaju emocije i može vam jasno staviti do znanja kada je srećna ili tužna, a može naslutiti i kako se vi osećate po boji vašeg glasa i izraza lica. Ovo je veoma uzbudljivo vreme za vašu bebu jer počinje da se razvija mašta. Vaša beba sve bolje pamti stvari, kao što su omiljeni ljudi, igračke i knjige.

Kako beba treba da savlada sedenje, greške koje ne treba praviti  PROČITAJTE OVDE 

Stimulacija razvoja bebe u 6. mesecu

Pružajte svom detetu nežnost i pokazujte mu ljubav. Budite svesni interesovanja koje pokazuje i odgovorite na njih. Hvalite vaše dete za pokušaje da nauči nove veštine.  Reagujte na bebin plač; kada je uznemirena, utešite je zagrljajem i nežnim rečima

Ako već nije, tokom narednih nedelja možete očekivati da beba počne samostalno da sedi, bez podrške. U međuvremenu joj obezbedite puno vremena na stomaku jer će time najviše jačati mišiće vrata i kičme, ali i vežbati okretanje koje će joj pomoći da počne samostalno da sedi i da se kreće.

 • obezbedite bebi čvrstu, ravnu i sigurnu površinu da može slobodno da se pokreće;
 • igrajte se sa bebom; bebu više zanima vaše lice od igračke;
 • osmehujte se bebi, gledajte je u oči;
 • dodirujte bebino lice, golicajte je iza ušiju, držite je za ruku ili nogu;
 • imenujte svaki deo tela koji dodirujete;
 • i dalje joj pričajte, pevajte, tepajte, beba uživa u vašem glasu;
 • ponavljajte igre u kojima dete uživa i smišljajte nove
 • neka životinje i lutke „pričaju“ sa bebom, podstičite je da im odgovori;
 • bebe vole zvečke, lopte, gumene igračke koje stiskanjem proizvode zvuk, igračke različitih boja i oblika;
 • čitajte bebi ili joj pričajte priču dok joj pokazujete slikovnicu;
 • držite bebu ispred ogledala, pričajte joj šta vidi;
 • igrajte se skrivalice;

Beba u 6. mesecu

Beba razvija razumevanje koncepta “stalnosti objekta”, što znači da će tražiti šta se desilo sa predmetom ako nestane sa vidika i posmatraće šta se dešava sa predmetom ako padne dole. Ovo će igru skrivalica učiniti još zabavnijom, jer će beba ushićeno iščekivati da se vaše lice pojavi iza vaših ruku!

Bebe obično jako vole zvukove koje prave razne životinje i počinju da razumeju da one međusobno drugačije izgledaju i zvuče. Pokazujte bebi slike životinja i proizvodite njihove glasove, biće joj jako zabavno.

Bebe ovog uzrasta postaju fascinirane dodirom, pa tako vaš mališan može uživati ako pustite vodu da mu teče kroz prste, date papir da gužva, ili da prolazi prstima kroz travu dok ste napolju. Omogućite bebi što više dodirnih senzacija, ovo pomaže razvoju radoznalosti i pažnje. Takođe, biće otvorenija kasnije da eksperimentiše sa različitim teksturama hrane.

Šta ako preterujemo sa aktivnostima?

Naučite da procenite kada je bebi dosta igre i aktivnosti, pustite je da se odmori. Ma koliko vama neka igra izgledala zanimljiva, pratite kako beba reaguje, videćete kada više ne učestvuje aktivno ili postane nervozna, to je znak da se umorila od mnoštva utisaka, zvukova i boja. Preterana stimulacija može učiniti da beba postane razdražliva i plačljiva, da se teško uspava i ima nemiran san.

Bezbednost bebe sa 6 meseci

Od prvog dana života svoga deteta vodite računa o njegovoj/njenoj bezbednosti. Nastojte da obezbedite bezbedno okruženje za dete, da sprečite nezgode i nesreće, a da pri tome ne sputavate dete i ne ograničavate njegove aktivnosti i razvoj.

Ulaskom u fazu kretanja, beba će biti u stanju da samostalno prelazi sa jednog na drugo mesto. Obezbedite detetu prostor za istraživanje, ali ga obavezno I zaštitite jer bebin istraživački um sada ne zna ni za kakve granice.

4 TEHNIKE ZA IZBACIVANJE STRANOG TELA AKO GA BEBA PROGUTA POGLEDAJTE OVDE 

Preventivni pregledi i vakcinacija u 6 meseci

Prema kalendaru obavezne imunizacije u Republici Srbiji u šestom mesecu vreme je za 3. dozu kombinovane petovalentne vakcine (protiv difterije, tetanus, velikog kašlja, dečje paralyze i hemofilusa B), kao i 3. dozu vakcine protiv infekcije bakterijom Streptokokus pneumonije. Takođe, sa navršenih 6 meseci beba bi trebalo da primi i 3. dozu vakcine protiv hepatitisa B.

Većina beba dobro podnosi vakcine. Najčešće reakcije su lokalne (otok, crvenilo, razdražljivost), a ređe povišena temperatura i malaksalost. Dete se vakciniše kada je u potpunosti zdravo.

Preporučuje se da se sa 6 meseci proveri krvna slika bebe, o čemu ćete se posavetovati sa pedijatrom. Kod dece sa većim rizikom za pojavu anemije i deficita gvožđa (prevremeno rođena, blizanci, deca male težine na rođenju i dr.) ovu kontrolu je potrebno obaviti i ranije.

Šta treba da vas zabrine?

Obavestite pedijatra ako primetite da dete:

 • Beba slabo reaguje na zvuke.
 • Nema ustaljeni ritam, spava i uzima hranu bez reda.
 • Ne pokazuje interesovanje za okolinu.
 • Ne guče.
 • U uspravnom položaju ukršta noge.

Roditelj se ne rađa i ne postoji “fakultet za roditeljstvo”. Roditeljem postajete kada se Vaše dete rodi i zajedno sa njim/njom rastete i napredujete. Uz ljubav i strpljenje, prihvatanje deteta kao posebne, jedinstvene ličnosti Vi ste najbolji roditelj za svoje dete.

Svako od nas je neponovljiva individua, jedna jedina i jedinstvena. Kao posvećen, ali često i zabrinut roditelj, važno je da znate da svako dete raste i razvija se svojim tempom. Da su svi saveti i preporuke samo okvir za razumevanje, praćenje i posticanje individualnog razvoja vašeg deteta.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...