Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara

Kakve igre vole trogodišnjaci

Sadržaj

Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta?

Kakve igre vole trogodišnjaci?

Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom slucaju izmedju 3 i 4 godine.

Kakve igre vole trogodišnjaci

U ovom uzrastu deca su puna misli. Imaju mnogo veci fond reči, komunikacija je bolja. Oni već izmišljaju vlastite priče. Sada se deca lakše kreću, trče i skaču. Takodje, deca postaju svesna svojih osećanja. Obraćaju pažnju na druge i pokazuju bliskost u društvu poznatih ljudi.

Socijalizacija dece između 3. i 4. godine

Vaše dete će sada biti zainteresovanije za igranje i sticanje prijatelja. Kada se igra u manjoj grupi, počeće bolje da sarađuje sa drugima. Za razliku od perioda do treće godine starosti, problem ’’SVE JE MOJE’’ pocinje da se gubi. Dete sada razume značenje reči „moje“ i „njeno/njegovo“. Pa će biti lakše deliti igračke. Samim tim, konflikta i nesporazuma ce biti sve manje.

Kakve igre vole trogodišnjaci

Raste samostalnost trogodišnjeg deteta

Dete je samostalnije sto znaci da jede samostalno i da ume samo da se obuče. Takođe i da koristi toalet umesto pelena. Uz sve navedene primere,  budi se mašta (fantazija) i ceste su igre uloga. Najčešće kopiranje roditelja, prijatelja iz vrtića… Ali i prepricavanje svog dana i svega doživljenog.

Raste radoznalost trogodišnjeg deteta

U ovoj starosnoj dobi deca su jako radoznala i znatiželjna. Svakako se spremite na  ’’hiljadu zašto’’ pitanja. Javlja se zelja za pravdom. Na primer, da dobije jedan broj igračaka ili slatkiša kao neko drugi.Dete rspoznaje i pojam o vremenu, razliku između jutra i večeri i slično.

Kakve igre vole trogodišnjaci

Kako prilagoditi igre za dete starosne dobi izmedju 3 i 4 godine?

Da biste pronašli igre ili igrice za dete, prvo trebate proceniti detetove veštine. Šta vaše dete već zna? Dete koje ima 3-4 godine vec ume da crta krugove i kvadrate. Dete vidi razliku izmedju ova dva oblika. Ume da sklopi slagalicu sa oko minimum šest delova (komada).  A ujedno, prepoznaje i može imenovati najčešće boje. Broji dve do tri stavke, a često i mnogo više.

Igre ne treba da budu preteške a treba da su stimulativne za razvoj

Kada znate detetove veštine koje je savladalo sve je lakše. Igrice koje birate ne bi trebale biti preteške. Ukoliko su preteške postoji mogućnost da dete ne bi izgubi svoje samopouzdanje. Igre ne bi trebalo ni da su prelake, da ne drze fokus vaseg deteta. Možete napraviti sami stimulativne igračke.

Kakve igre vole trogodišnjaci

Predlozi zanimljivih igara za trogodišnjake

 1. Sortiranje po boji, broju ili veličini.
 2. Pracenje šablona. Bojenje naprimer – dva kruga bela, treci zeleni, dva bela, jedan zeleni.
 3. Dozvolite deci da vam ’’citaju knjigu’’. A zatim im prepričajte ukratko to sto su vam ”pročitali”
 4. Koristite predmete, recimo olovke da naučite da brojite. Za početak do 5.
 5. Uzmite jednu kutiju i jednu igračku. A, zatim postavljate pitanje gde se igracka nalazi. Pomerajuci je ispred, iza, iznad, pored kutije.
 6. Kuvajte zajedno, tražite dečiju pomoć. Deca ovog uzrasta to prosto obožavaju. A samopouzdanje raste do neba.
 7. Koristite mnogo boja, tempere, vodene boje, flomastere. Neka dete crta šta želi. Sačuvajte crtež na zidu i pohvalite ga.
 8. Pređite na malo zanimljivije, teže puzle. Iz više delova.
 9. Pravite zajedno narukvice od sitnih gumica, koristite perlice.
 10. Pravite mape. Sakrijte nekoliko igračaka po kuci. A onda krenite u potragu za njima. Naravno, po nacrtanoj mapi!
 11. Pravite figure od plastelina. Plastelin je magična igračka. Razvija osim mašte i kreativnosti i senzornu integraciju.
 12. Koristite razne materijale za lake aktivnosti. Naprimer, dozvolite im da seckaju ukrasni papir. Da ga zatim lepe. Zajedno obojite staklenu teglu koju ćete koristiti kao svecnjak. Upalite sveću i divite se – zajedno!
avatar
Završila je mnoga usavršavanja iz oblasti pedagogije, odgoja i nastave. Studirala pedagogiju u Göteborg, Švedska, gde je i zaposlena u Predškolskoj ustanovi za uzrast od 1 do 6 godina.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...