Beba u 7. mesecu – Dnevni ritam, rast i razvoj bebe

Beba u 7. mesecu

Sadržaj

Beba u 7. mesecu sve više razvija svoju ličnost, postaje sve upornije i otvoreno pokazuje interesovanje za stvari koje mu se sviđaju, kao što su hrana ili igračke, dok izbegava ono što mu se ne dopada. Ovo je veoma uzbudljivo vreme za vašu bebu jer počinje da se razvija mašta.

Beba u 7. Mesecu – Rast

U trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Ovo je period uvođenja nemlečne hrane, što može da ima uticaja na napredovanje deteta, u zavisnosti od toga kako prihvata uvođenje nove hrane. Ako je do ovog uzrasta dete dobro napredovalo i sledilo svoju krivulju rasta, nema mesta za brigu čak i ako napredovanje u ovom mesecu nije optimalno. Rast u dužinu je 1,5 cm mesečno.

Beba u 7. mesecu

Prvi mlečni zubi

Prvi zubići obično izbijaju sa 6 meseci, tako da vaša beba sada verovatno pokazuje dva divna bisera kada se osmehne. Pre nego što zub izbije, možete primetiti pojačano balavljenje kod bebe. Deo desni gde bi trebalo da izbije zub može biti otečen i osetljiviji. U ovom periodu preporučuje se masiranje bebinih desni laganim pokretima prstiju kao i korišćenje glodalica ili mokrog hladnog peškirića koji bi beba mogla da žvaće. Imajte u vidu da može doći do blagog porasta temperature, ali takođe znajte da temperatura preko 38ºC nema veze sa zubićima, već pre može biti znak prehlade ili infekcije, pa je najbolje da odvedete bebu kod pedijatra.

Mlečni zubi su važni za jelo, pričanje, smejanje i pripremu za zdrave stalne zube. Čim zubi izbiju, treba voditi računa o njihovoj higijeni. U fazi nicanja bar dva puta dnevno prebrisati zubiće čistom gazom namotanom na prst. Kada zubi izbiju čistiti ih malom mekanom četkicom, samo vodom, bez paste. Ako se beba uspavljuje sa flašicom (što ne preporučujemo), neka u njoj bude samo voda, zaslađeni napici i mleko doprinose kvarenju zubića.

Beba u 7. mesecu

Ishrana bebe u 7 meseci

Mleko je i dalje glavna hrana vašoj bebi i zadovoljava polovinu njenih nutritivnih potreba do kraj prve godine. Ako ste do sada dojili vašu bebu, nastavite! Deca na veštačkoj ishrani treba da dobijaju mlečnu formulu predviđenu za ovaj uzrast.

Pravovremeno uvođenje čvrste hrane neophodno je zbog unosa hranljivih materija i zbog razvojnih potreba deteta, a takodje omogućava i prelazak sa dojenja na ishranu u porodici. Deca koja su isključivo dojena do 6 meseci treba u ovom uzrastu da dobiju namirnice bogate gvožđem i cinkom (meso, žumance, žitarice obogaćene gvožđem). Potrebno je da hrana bude raznovrsna, da se beba navikava na nove ukuse i roditelji u ovome imaju veoma važnu ulogu. Naoružajte se strpljenjem!

Nastavite sa davanjem preporučene doze od 400IJ D vitamina svakog dana vašem detetu. D vitamin ne utiče na zatvaranje fontanele! Ne prekidajte davanje D vitamina ni leti, osim ako pedijatar savetuje drugačije.

Beba u 7. mesecu

Dnevni ritam i rutine bebe u sedmom mesecu

Održavajte svakodnevnu rutinu hranjenja, kupanja, spavanja i igre. Decu su potrebne rutine, one im pružaju sigurnost i predvidljivost i pokušajte da ih se pridržavata kad god je moguće. Važna su i uvek jednaka pravila prilagođena detetovoj starosti jer ako ih iz dana u dan menjate odojče će se zbuniti i neće razumeti šta je dobro, a šta ne.

Koliko beba spava u 7. mesecu?

U ovom uzrastu periodi budnosti i spavanja su duži i stabilniji, danju i noću. U ovim promenama ritma određenu ulogu ima i promena načina ishrane, kao i veća fizička aktivnost. Beba u ovom uzrastu razlikuje dan i noć, više spava noću (oko 10 sati), a ima još 2-3 kratka spavanja u toku dana. Deca ovog uzrasta ukupno spavaju 12 do 16 sati.

Dnevne odmore ima otprilike u isto vreme svaki dan, uveče ima svoje vreme za spavanje, i ujutru sat za buđenje. Poštujte raspored spavanja i prilagodite tome dnevne aktivnosti. Razumljivo je da ponekad želite da produžite druženje u parku, idete u goste ili na dečji rođendan, ali imajte u vidu da će dete kome poremetite ritam postati nervozno i kenjkavo.

Ako je dete izrazito aktivno u vreme kada bi trebalo već da spava, razmislite da li je možda preumorno, da je imalo previše aktivnosti i stimulacije.  Veoma umorne bebe često teže zaspu i nemirnije spavaju. Sada kada je beba više aktivna tokom dana, rutina pred spavanje će joj pomoći da se lakše uspava. Topla kupka, nežna masaža, ljuljuškanje i hranjenje pomažu da se beba uspava I da razlikuje dan od noći.

Beba u 7. mesecu

Šetnja je važna bebina rutina

Svakodnevna šetnja takođe treba da bude deo vaše dnevne rutine. U letnjim mesecima izbegavajte izlazak u najtoplijem delu dana i direktno izlaganje sunčevim zracima.

U parku ili u prirodi omogućite detetu da se slobodno kreće na prostirci na travi. Dete ne bi trebalo da bude u kolicima duže od sat vremena, jer je za to vreme sputano i fizički neaktivno.

Leti koristite sredstva za zaštitu od komaraca prilagođena uzrastu deteta. Ako dete boravi u travi uveče (najbolje posle kupanja) proverite da se neki krpelj nije zakačio na nežnu bebinu kožu.

Šta ume beba u 7. mesecu?

U ovom periodu vaša beba prolazi kroz veoma značajne razvojne skokove. Ona uči kako da koristi novostečene sposobnosti opažanja (pre svega čula vida, dodira i sluha), ali i sve bolje motoričke sposobnosti (uzimanje, okretanje, sedenje, a možda i puzanje). Sve ove nove veštine i sposobnosti će voditi sve većoj nezavisnosti i samostalnosti vašeg deteta.

 • sedi na kratko bez pridržavanja
 • u položaju na leđima igra se vlastitim stopalima, istražuje ih očima, šakama i ustima
 • premešta igračke iz ruke u ruku
 • doseže i hvata predmete na dohvat ruke
 • lupka i trese predmet
 • uzima svakom rukom po jednu kocku
 • osmatra i dodiruje svoj lik u ogledalu
 • očima prati loptu koja se kotrlja
 • sve više iskazuje emocije

Ako još nije sasvim ovladala sedenjem bez pridržavanja rukama, možete joj dati neku igračku na koju će da se usresredi, što će joj pomoći da održava balans tela. Uskoro više neće koristiti ruke za dodatnu podršku i moći će da sedi uspravno bez podrške. Okreće se sa leđa na stomak i obrnuto. U položaju na leđima istražuje svoja stopala, dodiruje ih rukama, čak stavlja prstiće u usta. Ovo istezanje kičme i mišića leđa izuzetno je važno u pripremi deteta za uspravan položaj, stajanje i hodanje!

Beba u 7. mesecu

Ovladavanje finom motoričkom kontrolom

Koristi celu šaku kada uzima predmet u ruku, ali uskoro će (ako već nije) početi da koristi prste, što je važna razvojna prekretnica (tzv. pinceta hvat). Kod ovog hvata, dete koristi palac i kažiprst. Ovladavanje finom motoričkom kontrolom će joj omogućiti preciznije hvatanje sitnijih premeta i biti važno za vežbanje samostalnog hranjenja.

Razvoj govora sa 7 meseci

Beba može izgovarati nešto kao “ma-ma” ili “ba-ba”, ali ove reči još uvek nemaju konkretno značenje. Umesto toga, da bi privukla vašu pažnju, beba može koristiti gestove, izraze lica i razne glasove. Sve više se smeje i brblja. Umesto da plače, beba može tražiti vašu pažnju uzvicima.

Kako da podržite razvoj govora u ovom periodu?

Bebe razvijaju svoje govorne sposobnosti I rečnik time što slušaju svoje roditelje i ljude oko sebe. Ali napredovaće još više ako imaju prilike da “odgovore”. Pričajte bebi u svakoj prilici, dok je presvlačite, hranite, kupate, ali onda zastanite i dajte joj priliku da i ona nešto kaže. Ovakav način pospešivanja govora se naziva  “serviraj I uzvrati”, i baš kao u tenisu, između roditelja i deteta se razmenjuju reči, glasovi i gestovi. Na ovaj način podstičete ne samo razvoj govora, nego I sveukupni kognitivni I emocionalni razvoj deteta. Konverzacija pospešuje razvoj bebinog mozga, i uveliko prevazilazi značenje reči.

Podsticanje razvoja bebe u 7. Mesecu

Pružajte svom detetu nežnost i pokazujte mu ljubav. Budite svesni interesovanja koje pokazuje i odgovorite na njih. Hvalite vaše dete za pokušaje da nauči nove veštine.  Reagujte na bebin plač; kada je uznemirena, utešite je zagrljajem i nežnim rečima.

 • dok beba puzi postavite joj male prepreke (jastuče, plišanu igračku) da pređe preko nje ili je zaobiđe
 • postavite igračku malo dalje od deteta tako da beba mora da se kreće da bi je dohvatila
 • koristite igračke ili predmeti iz domaćinstva različitih boja, oblika i teksture (štipaljke, posuđe)
 • napravite otvor na kartonskoj kutiji i dajte bebi da ubacuje različite predmete
 • dajte bebi da skuplja mrvice palcem i kažiprstom
 • pričajte sa bebom, imenujte predmete
 • čitajte bebi, gledajte zajedno slikovnice
 • pevajte bebi, dajte joj da proizvodi različite zvuke koristeći posuđe, kašike i dr.
 • igrajte se sakrivanja predmeta ili lica
 • igrajte se igara imitiranja- podstičite bebu da imitira jednostavne aktivnosti
 • stanite sa bebom ispred ogledala, imenujte delove tela

Boravak na podu je veoma važan za razvoj bebe

Prostirka na podu omogućava detetu da se kreće, igra i istražuje. S obzirom na to da se povećavaju aktivnosti, trebaće im dosta prostora za istraživanje.

Dajte detetu čiste i bezbedne predmete iz domaćinstva da ih drži, udara po njima i baca ih.  Dete brzo gubi interesovanje za jednu igračku i prelazi na drugu; nemojte se razočarati ako mu brzo dosadi skupocena igračka, smišljajte kako se različiti predmeti mogu iskoristiti za igru.

Razvoj emocija sa 7 meseci

Kod bebe se razvijaju emocije i može vam jasno staviti do znanja kada je srećna ili tužna, a može naslutiti i kako se vi osećate po boji vašeg glasa i izraza lica.

Učite bebu o konceptu uzrok-posledica:  Omogućite joj da se igra igračkama koje imaju dugmiće sa mehanizmom otvaranja pregrada, ili koje proizvode melodiju na pritisak, i sl. Tako uči ako nešto pritisne, protrese ili udari, da će se nešto desiti (čuće se nešto, nešto će se pojaviti). Učenje o uzroku i posledici stvara osnovu za veštinu rešavanja problema, koja dolazi kasnije.

Drugi važan koncept koji beba sada počinje da razume je stalnost objekta.  Beba sada razume da ako nešto ne vidi, to ne znači da to i ne postoji. Upravo zato se u ovom periodu kod dece može javiti separaciona anksioznost, pa je dobro da igrate igre sakrivanja, koje će bebi dati poruku da se stvari (i ljudi) koji nestanu mogu opet vratiti.

Ohrabite kretanje: Možete kortrljati meku loptu ka i od bebe dok sedi. Ovakva igra će je podstaći da krene ka lopti, a takođe će je učiti o konceptu uzroka-posledice (kada gurne loptu, ona se kotrlja).

Nemojte držati dete sputano u nosiljci, kolicima, auto sedištu duže od sat vremena odjednom; bebi je potrebno da se slobodno pokreće, to je njena igra i fiskultura.

Naučite da procenite kada je bebi dosta igre i aktivnosti, pustite je da se odmori. Ma koliko vama neka igra izgledala zanimljiva, pratite kako beba reaguje, videćete kada više ne učestvuje aktivno ili postane nervozna, to je znak da se umorila od mnoštva utisaka, zvukova i boja. Preterana stimulacija može učiniti da beba postane razdražliva i plačljiva, da se teško uspava i ima nemiran san.

U ovom uzrastu beba ne razume šta je dobro a šta nije, da vama ne prija kada vas jako povuče za kosu ili kućnom ljubimcu kada ga udara, jer su joj nove veštine i svest o tome da njeni postupci izazivaju reakciju jako zanimljivi U ovakvim situacijama, ili kada naumi nešto što ugrožava bezbednost, najbolje je da joj skrećete pažnju i ponudite neku drugu zabavu koja će je okupirati.

Beba u 7. mesecu

Bezbednost bebe

Nastojte da obezbedite bezbedno okruženje za dete, da sprečite nezgode i nesreće, a da pri tome ne sputavate dete i ne ograničavate njegove aktivnosti i razvoj.

Ulaskom u fazu kretanja, beba će biti u stanju da samostalno prelazi sa jednog na drugo mesto. Obezbedite detetu prostor za istraživanje, ali ga obavezno i zaštitite jer bebin istraživački um sada ne zna ni za kakve granice. Neka u njemu budu samo predmeti bezbedni za bebu. Zaštitite prekidače, uklonite stolove i druge predmete oštrih ivica, kao i one lomljive. Bebi će uskoro trebati oslonac da vežba stajanje, pa sklonite stolnjake sa stolova, stolice, saksije i sve što može da se prevrne i povredi bebu.

Vodite računa o bezbednosti tokom hranjenja, nemojte davati detetu hranu kojom bi moglo da se zagrcne i zadavi, pazite da hrana ne bude previše vruća.

U kolima uvek koristite sigurnosno sedište za dete!

U ovom uzrastu beba počinje da razume reč “ne”, zbog tona kojim se izgovara. Reč “ne” je zaista moćna reč koja će bebu sprečiti da uđe u potencijalno opasne situacije.

Ipak, mnogi stručnjaci kažu da ako previše često upotrebljavamo reč “ne”, to može da dovede do toga da reč gubi smisao, ili da stane na put prirodnoj dečjoj radoznalosti. Zato je najbolje da ovu reč čuvate samo za ozbiljnije situacije.

Preventivni pregledi i vakcinacija

Vaše dete je do sada trebalo da primi sve tri predviđene doze vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, hepatitisa B, hemofilusa i pneumokoka. Ukoliko vakcinacija iz nekog razloga kasni (najčešće zbog prvih bolesti I prehlada bebe) zakažite sistematski pregled što pre, čim beba ozdravi.

Konsultujte se sa pedijatrom da li su vašoj bebi potrebni suplementi I kako da ih dajete (Vitamin, D, Omega-3 masne kiseline, preparati gvožđa…).

Šta treba da vas zabrine?

Posavetujte se sa pedijatrom ako vase dete:

 • ima slabu kontrolu glavice kada ga za ruke povučete u sedeći položaju;
 • nije u stanju da prinese predmet svojim ustima;
 • ne poseže za predmetima;
 • sumnjate da ne čuje dobro;
 • ne pokazuje interesovanje za okolinu
 • ima poteškoće u hranjenju.

VAŽNO JE DA ZNATE – roditelj se ne rađa i ne postoji “fakultet za roditeljstvo”. Roditeljem postajete kada se Vaše dete rodi i zajedno sa njim/njom rastete i napredujete.  Uz ljubav i strpljenje, prihvatanje deteta kao posebne, jedinstvene ličnosti Vi ste najbolji roditelj za svoje dete. Svako od nas je neponovljiva individua, jedna jedina i jedinstvena. Kao posvećen, ali često i zabrinut roditelj, važno je da znate da svako dete raste i razvija se svojim tempom i da su svi saveti i preporuke samo okvir za razumevanje, praćenje i posticanje individualnog razvoja vašeg deteta.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...