Dete ima grip – 11 simptoma, lečenje i moguće komplikacije

Dete ima grip

Sadržaj

Dete ima grip, vrlo često i roditelji obole, jer se virus lako prenosi. Koliko dugo traje grip, kako se leči i koje su moguće komplikacije gripa?

Grip izazivaju virusi – Infruenza viridae. Kod gripa inkubacija traje od nekoliko sati do 3-4 dana. I praktično se sve tegobe javljaju od jednom! Grip prosto “pokosi” osobu u krevet. Najčesce se epidemije gripa javljaju u decembru, januaru i dosegnu i februar… Kada se deca vrate sa raspusta i ponovo okupe. Kada ima dosta praznika,  čestitanja, ljubljenja…

Dete ima grip

Dete ima grip – Koji su simptomi gripa?

 • Visoka temperatura >38,5 koja se javlja iznenada.
 • Glavobolja.
 • Jeza, drhtavica.
 • Opšta slabost, malaksalost
 • Bol u grlu.
 • Suvi kašalj.
 • Nos curi/zapušen, kijanje.
 • Bolovi u mišićima, zgobovima, u grudima.
 • Gubitak apetita, smanjeno žeđanje.
 • Oči suzne, peckaju.
 • Nekad bolovi u stomaku, povraćanje ili proliv.

Kod beba povišena temperatura može biti jedini simptom!

Svako ko je makar jednom preležao grip, zna koliko je to bilo iscrpljujuće. Brzo se širi tako da za par dana svi ukućani budu bolesni sto prilično otežava brigu i oporavak. Nije lako brinuti se o drugome dok si i sam bolestan. Neposredno pre pojave simptoma roditelji obično primete da se dete “primirilo”. Samo leži, spava mu se, nije raspoloženo, nema apetita. Temperatura se javlja naglo i ide preko 39c! Praćena je jezom, drhtavicom. Bukvalno se čuju zubi kako cvokoću.

Dete ima grip

Promene kod deteta koje ima grip

Temperaturu je  teško oboriti. Čak se često dešava da se temperatura posle primene leka još malo povisi. Tuširanje mlakom vodom ili stavljanje obloga je skoro obavezno. To vam savetujem između doza antipiretika.

Dete izgleda i oseća se loše. Kod većine virusa dete živne kad mu spadne temperatura. Dobije boju u licu ili čak traži da se igra ali kod gripa i tada dete leži i nema snage. Zbog visoke temperature postoji opasnost od febrilnih konvulzija (frasa) kod male dece. Temperatura zna biti povišena 3-4-5 dana.  To poprilično iscrpi organizam. Dete je potpuno nezainteresovano za okolinu i aktivnosti, čak i crtani film. Nema snage da se pomera. Obično se žale na bolove u nogama. U listovima najčešće, leđima, “kostima”. Zapravo celo telo boli! Čak i “koža boli”. Glavobolja je intenzivna, boli i pri promeni položaja tela. Smetaju svetlo i buka.

Nos zapušen ili curi. Javlja se intenzivno kijanje što pomaže virusu da se lako širi. Grlo boli, gutanje je bolno. Kašalj suv, intenzivan, “cepa”. Kašalj kod gripa nastaje iz dva razloga. Prvi je slivanje sekreta iz nosa niz zadnji zid ždrela. A drugi zato sto je virus je prema sluznici prilično agresivan. On uništi ćeliju da bi izašao i širio se i pri tome bukvalno “ogoli” sluznicu. Na tim mestima ogoljeni nervni završeci su isprovocirani i refleksno se izaziva kašalj.  Kašalj ometa spavanje te dodatno iscrpi dete.

Dete obično nema apetita niti mu se pije voda. Ne mora da jede, ali je neophodno da pije! Obilnim preznojavanjem se gubi velika količina vode ali i soli. Zato su elektroliti preporučljivi, čajevi, čorbe, supeNeka pije po malo , ali cesto, u gutljajima. Pogotovo ako se javlja i povraćanje ili proliv. Obično postoji gađenje prema hrani. Oči peku, suzne su, osetljive na svetlost. Dakle, opšte stanje prilično loše. Iako deca izgledaju loše i osećaju se tako,  ipak oporave se brže nego odrasli.

Dete ima grip

Koliko dugo traje grip?

Dok prehlade traju oko 7 dana, grip traje najmanje 7 dana a najčešće 10-14 dana. Oporavak je takođe nedelju-dve. Svako dete je drugačije i oporavlja se svojim tempom. I kad mu se vrate živost i radoznalost, ne treba žuriti sa povratkom u kolektiv.

Dozvoliti organizmu da se u potpunosti oporavi kako ne bi “skupljalo” druge viruse i bakterije zbog pada imuniteta. Dete se lakše i brže oporavi kada je u blizini neko kome može otići u zagrljaj, kad se umori od igre.

Kada na pregled?

Grip je virusno oboljenje koje se leči kod kuće. Ali pregled je neophodan pogotovo kada su u pitanju bebe i deca koja imaju hronične bolesti. Isto i deca koja prvi put dobiju grip. Tada roditelji još nisu informisani kako da postupaju. Pregled je potreban i ukoliko dete  nekoliko dana od početka dobije visoku temperaturu a prethodno je bilo dobro. Ili ako nastane pogoršanje osnovnog oboljenja. Ili ako ima poteškoća sa disanjem. Ako diše glasno, ima zviždanje u grudima, učestalo kašlje ili ima bolove u grudima pri kašlju.

Malaksalo dete ili sa bolom u uhu ili u predelu čela (sinusa) je takođe potrebno dovesti na pregled. Jer to može biti znak komplikacija a one su kod gripa relativno česte.

Pregled i dijagnoza gripa

Lekar će uzeti anamnezu, epidemiološku anketu odnosno podatke o izloženosti virusu, pregledati dete, uraditi laboratoriju. Pri pregledu se obično odmah posumnja na grip ili oboljenje slično gripu.  Mogu se uraditi laboratorijske analize (SE, KKS,CRP koji ukazuju na virusnu infekciju). Brisevi ukoliko se posumnja na razvoj komplikacija. Sada imamo i PCR metode odnosno određivanje antigena u brisu nosa. Ali, samo u prvih nekoliko dana od početka simptoma. Ili se kasnije  rade IgM ili IgG na Influenza viruse kako bi se potvrdila infekcija.

Dete ima grip

Kako se leči grip kod dece?

Antibioticima svakako NE! Oni ne deluju na viruse. I ukoliko se uzmu, obično bude više štete nego koristi. O uvođenju antibiotika svakako odlučuje lekar, nakon pregleda i analiza. Kao i potvrđenih sumnji na komplikacije. Ili ukoliko pacijent ima hronično oboljenje kod koga se “očekuju” komplikacije.

Grip se leči simptomatki

Kao i druga virusna oboljenja, grip se leči simptomatki. A to podrazumeva :

 • Prvo i osnovno- antipiretici! Već sam rekla da kod gripa iznenada nastane jako visoka temperatura. Neretko preko 39c i antipiretici su neophodni! Teško se obara, brzo ponovo skače. Obično se primenjuje kommbinacija antipiretika Paracetamola ili Ibuprofena na 4h ili 6h. Nekada se zna desiti da se posle doze leka temperatura još malo povisi. Tuširanje mlakom vodom ili oblozi između doza antipiretika praktično su neeophodni. Ibuprofen deluje i protiv bolova. Svako dete ima lek na koji bolje reaguje tako da se držite toga. Lekovi se mogu primenjivati oralno u vidu sirupa ili rektalno u vidu supozitorija. Bitno je dete ne pregrevati! Raskomotiti ga u pelenu i bodić ili veš, da može da se rashladi. Ne drhti zato što mu je hladno. To je način na koje naše telo podiže temperaturu kako bi se borilo protiv infekcije. Ovako visoke temperature predstavljaju potencijalnu opasnost za febrilne konvulzije.
 • Obavezna higijena nosića. Neophodno je održati nosne hodnike prohodnim. Čak i kod beba? Pogotovo kod beba! Kod njih i zapušen nosić predstavlja veliki problem. Nos čistiti fiziološkim rastvorom ili rastvorom morke soli (izotoni ili hipertoni). Potom aspiracija sadržaja, čime fizički uklanjamo nečistoće. Kod beba su Eustahijeva tube (koje spajaju usnu duplju i uši) kratke te se infekcija lako može preneti na srednje uho. Nosić čistiti obavezno pre jela (podoja). Kod starije dece se mogu koristiti hipertoni rastvori ili dekongestivne kapi za nos, po savetu pedijtra. Takođe ih treba naučiti kako da pravilno duvaju nos u maramicu. Inhalacije vodenom  parom ili sa dodatkom eteričnih ulja mogu biti od koristi i da se otpuši nosić i da se umiri kašalj.
 • Sprejevi za grlo ili septolete da ublaže bol ili nadražaj.
 • Tople tečnosti (ne vruće) tipa čajevi zaslađeni medom, hranljive supe, čorbe… Hidratacija pomaže razređivanje sekreta i ispiranje organizma. Dete ne mora da jede ali mora da pije! Elektroliti obavezno jer se pored vode znojanjem gubi i so.  Povećati unos voća i povrća, koliko je moguće.
 • Sirupi za smirivanje suvog, nadražajnog kašlja.
 • Odmor. Dete je svakako u krevetu, nezainteresovano. Ne treba ga siliti na neke aktivnosti već mu dozvoliti da se odmori.
 • Danas imamo na raspolaganju više prirodnih preparata koji otežavaju vezivanje virusa za ćelije i / ili njihovo umnožavanje. Takođe koja olaksavaju simptome i oporavak.
 • U novije vreme imamo i “antivirotik” koji se primenjuje u lečenju ali on nije za širu primenu i o tome odlučuje isključivo lekar.
 • Svako dete koje ima grip MORA BITI POD STALNIM NADZOROM!

Sve više imamo prirodnih, biljnih preparata koji su dostupni i u apotekama. Lično, u terapiji volim da primenim i homeopatske lekove. Oni su bezbedni za primenu kod beba i dece i mogu da se koriste uz standardnu terapiju. Mogu da olakšaju sam tok bolesti i skrate vreme oporavka. A neki od njih mogu da se nađu kao “gotovi” preparati u apotekama.

Dete ima grip

Kada na hitan pregled ako dete ima grip?!

 • Febrilne konvulzije ili fras! Ili ako je dete imalo ranije, pri sumnji da ima grip-odvedite dete na pregled.
 • Teškoće u disanju-ako dete ima teškoća u disanju, uvlači međurebarne mišiće. Diše brzo ili ima prekide disanja. Diše bučno ili „zviždi“. Ima bolove u grudima-odmah potražite medicinsku pomoć!
 • Konfuzija i dezorijentacija. Promene u mentalnom stanju, poput konfuzije i dezorijentacije. Klonulost, slabo reaguje na okolinu, zagleda se u jednu tačku. Vrtoglavice čak i kad sedi. Ovi znaci mogu ukazivati na ozbiljne komplikacije.
 • Uporno povraćanje ili dijareja, dehidratacija. Koža suva, usne suve ispucale, tamni kolutovi oko očiju, upale oči, jezik obložen, malaksalost.
 • Ako dete mlađe od 2 meseca neutešno plače. Ako ima prekide u disanju ili temperaturu višu od 38c  ili nižu od 35.5c treba hitno potražiti pomoć! U slučaju bilo kojih od ovih znakova, odmah se obratite lekaru ili odvedite dete u najbližu zdravstvenu ustanovu!

Dete ima grip

Koje su moguće komplikacije gripa?

Grip dosta često daje komplikacije. Kao prvo, daje pogoršanje osnovnog oboljenja (astma, dijabetes i druge hronične bolest). On “razara” sluznicu respiratornog trakta. Tako se bakterije mnogo lakše razmnožavaju. I izazivaju upale uha kod mlađe dece, sinusa kod starije. Česti su laringitis, bronhitis, kod male dece bronhiolitisi, laringitisi. Miokarditis (zapaljenje srčanog mišića)  i encefalitis (zapaljenje mozga) su ređe komplikacije.

Ukoliko se posle par dana od početka bolesti dete ponovo oseća loše ili dobije neke nove tegobe. Poput bolova u uhu i sl ili temperatura ponovo skoči. To su verovatni znaci da su nastupile komplikacije. Zato je bitno obaviti i pregled i zakazanu kontrolu.

avatar
Radi u Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu školske dece i omladine. Završila je školu homeopatije SLD-a. Obučena za Usui Shiki Ryoho Reiki u Udruženju Reiki Vojvodine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Pesmice za decu po predlogu logopeda mogu vam dati orijentir pri izboru pesmica. Pesmice za decu mogu pomoći u govoru i izgovoru deteta. Dajem vam i primere pesmica uz koje...

Koji je značaj pesmica u ranom detinjstvu iz ugla logopeda? Pesmice za bolji govor i izgovor su od velikog značaja, složiće se logopedi. Pesmice za bolji govor i izgovor Pesmice...

Koje su to – top 5 igara za decu, za koje smatram iz ugla psihologa, da bi i danas trebalo da se igraju? Evo i zašto su sjajne za psihomotorni...

Nije tako davno bilo kada je bilo nezamislivo da dete udari odraslu osobu. Svog roditelja, još dodatno nezamislivo. Danas viđamo te scene u vrtiću, u prodavnici, u kafeima, igraonicama… Otkuda...