Druga trudnoća i drugi porođaj – Pitali smo 100.000 mama!

Druga trudnoća i drugi porođaj

Sadržaj

Ako ste trudni po drugi put, već znate da će Vaša druga trudnoća i drugi porođaj  biti različiti na više načina.

Vaša druga trudnoća i drugi porođaj

Pitali smo 100.000 mama o njihovim iskustvima i pregledali statistiku. Odvojili smo najvažnija pitanja o kojima treba da znate i razmišljate dok prolazite kroz drugu trudnoću. Budite upozoreni: Ništa ne ide onako kako ste iskusili u prvoj trudnoći!

Druga trudnoća i drugi porođaj

U čemu su razlike u drugoj trudnoći u odnosu na prvu?

Vaši trbušni mišići su već bili izloženi u prvoj trudnoći, verovatno ćete izgledati trudno mnogo ranije sa bebom broj 2. Kako je to opisala jedna babica – Vaša materica je kao balon. Unapred istegnuta i lakša za naduvavanje drugi put. Sećate se koliko ste bili umorni kada ste prvi put bili trudni? Pa, planirajte da se ovog puta osećate tačno 157 puta umornije. Zbog toga, što stalno jurite za svojim prvencem! Bez obzira da li radite puno radno vreme, kod kuće ili bilo šta između toga, trudnoća uz vođenje deteta je težak posao. A iscrpljenost brzo eskalira. Otklanjanje umora od trudnoće kao mame je drugačija igra, pa nemojte oklevati da pozovete sve rezerve koje imate. Bilo da je to partner, prijatelj, dadilja, porodica kada Vam zatreba. Sa druge strane, međutim, druga trudnoća ima tendenciju da prođe brže jer ste mnogo zauzetiji. Preokupirani ste time što ste roditelj.

Još jedna razlika: mame u drugoj trudnoći imaju tendenciju da osete da se beba kreće mnogo ranije. Tokom prve trudnoće, mnoge žene ne osećaju „pomeranje“ do 18-22 (ili više) nedelje. Sa drugom (ili više) trudnoćom, veća je verovatnoća da ćete ranije osetiti pokrete fetusa. Čak i već u 13-16 nedelja. Ovo je delimično zato što ste u stanju da bolje prepoznate osećaj. Veća je verovatnoća da ćete osetiti i identifikovati Brakston Hiksove kontrakcije ranije. Ako niste imali nikakvih komplikacija tokom prve trudnoće, malo je verovatno da ćete ih imati tokom druge. Nažalost, majke koje su imale komplikacije prvi put, kao što su prevremeni porođaj ili preeklampsija, izložene su riziku od ponovnog iskustva. Sa vedrije strane, Vi i Vaši lekari ćete znati šta da očekujete i u skladu s tim možete lečiti Vašu trudnoću.

Druga trudnoća i drugi porođaj

Ako ste se preselili ili promenili doktora, uverite se da Vaš novi lekar zna celu Vašu istoriju bolesti. Tako ćete moći da dobijete najbolju moguću prenatalnu negu.

Statistički gledano, da li se druge bebe rađaju ranije?

Prosečno majka se porodi prvi put sa 40 nedelja i 5 dana. Prosečna nedelja porođaja za drugu majku je otprilike 40 nedelja i 3 dana. Ogromna razlika od 2 dana (u proseku). Dakle, DA, statistički, 2. bebe dolaze ranije u proseku za 2 dana (ali ipak 2 dana!). Ako trenutno imate 38 nedelja i pitate se da li bi ova beba mogla uskoro doći!? Odgovor je: jednostavno ne možete znati. Ali ćete se verovatno poroditi otprilike u isto vreme ili nekoliko dana pre vremena kada ste prvi put rodili.

Istraživači misle da je verovatno da mame drugi put reaguju na hormone porođaja malo brže. Jer su već prošli kroz porođaj, ali niko zaista ne zna sa sigurnošću. Zapamtite takođe da će mnoge mame koje su imale carski rez prvi put odlučiti da proaktivno zakažu carski rez i drugi put. Što je možda razlog zašto su ti datumi iskrivljeni ranije za drugu bebu.

Drugi porođaj 

Kada je reč o porođaju druge bebe, ima mnogo dobrih vesti. Iako nije strogo pravilo, većina drugih trudnoća i porođaja su brži od prvih. Prosečno ukupno vreme porođaja za drugu bebu je oko 6 sati drugi put. U poređenju sa 12-18 sati za prve porođaje. I, sečenje perineuma je takođe mnogo ređe.

Druga trudnoća i drugi porođaj

Drugi put mame, u proseku, provode  manje sati u porođaju, manje vremena guraju i trpe manje suza. To nije univerzalno tačno. Ali pošto je Vaše telo to radilo ranije i Vaši mišići i porođajni kanal su bili istegnuti, proces teži da se kreće glatko i brže – čak i naglo. Niko, čak ni doktori, zaista ne znaju da li će se porođaj brže odvijati sa narednim detetom. Brzina porođaja zavisi od toliko faktora, veličine bebe, Vašeg načina života tokom trudnoće. Zatim Vašeg tipa tela, istorije rađanja. Iako se čini da bi stvari mogle ići brže, najbolјe je poslušati savet: „biti spreman na sve“. Ako ste imali vaginalni porođaj prvi put, statistički je verovatno da ćete to ponovo učiniti uspešno (96% verovatnoće, zapravo). Ako ste imali carski rez za bebu broj 1 i ovog puta razmišljate o pokušaju vaginalnog porođaja, pogledajte šta ima da se kaže o VBAC-u.

Treba imati na umu je da je potrebno neko vreme da lekari naruče i postave epiduralnu anesteziju. Dakle, ako planirate da tražite ublažavanje bolova tokom porođaja, zapamtite da postoji šansa da će Vaš porođaj biti brži! Dakle, možda ćete želeti da se raspitate o tome pre nego kasnije. Kakvi god da su Vaši planovi u vezi sa ublažavanjem bolova, možete se utešiti činjenicom da, barem statistički, Vaše šanse za lakši, brži porođaj izgledaju dobro. Ali verovatno ne moramo da Vas podsećamo da ovo teško da znači da Vaše drugo iskustvo porađanja takođe neće biti intenzivno, neponovljivo i jedinstveno.

Zaključak: Svaka priča o rođenju je drugačija. Jedina sigurnost u vezi sa Vašim drugim porođajem je da neće biti baš kao Vaš prvi.

Planiranje pred drugi porođaj

Planiranje je važno, pošto biste lako mogli da pređete od trudnoće do majke dvoje dece za samo nekoliko sati. Imati logističke planove za svoje prvo dete (ljubimca, prvenca, itd.) je super važnoAko imate planiranu indukciju ili carski rez, pobrinite se da unapred postavite negu za svoje dete. Usklađivanje brige o deci u hodu je teže jer ne postoji način da znate kada ćete roditi. A ovo je posebno tačno ako živite daleko od porodilišta. Koordiniranje planova putovanja za tajanstveni datum dolaska očigledno je pomalo kao kockanje. Zbog čega takođe preporučujemo da imate rezervne planove.  U slučaju da se tajming ne poklopi kao što je predviđeno. Mnogi od Vas sa porodicom koja dolazi iz drugih gradova oslanjaju se na kratku listu bliskih prijatelja, komšija.

Mame koje se porađaju po drugi put se slažu. Imati planove za svoje starije dete za vreme porođaja, i (idealno) čak i pomoć nekoliko dana nakon toga, najvažnija je komponenta Vašeg plana.

Druga trudnoća i drugi porođaj

Oporavak posle drugog porođaja

Više dobrih vesti!  Mame imaju tendenciju da dožive mnogo manje bolova nakon rođenja i mnogo se brže oporavljaju. Ipak, pred Vama je još mnogo da se oporavite.  Ako ste prvi put prihvatili da dojite, drugi put će biti lak. Mame takođe prijavljuju mnogo manje anksioznosti nego kod prvog porođaja. Jedina stvar koja je gora za druge mame su naknadni bolovi (involucija). Pa se pripremite za to. U stvari, sa svakim narednim porođajem, bolovi se povećavaju.

OPORAVAK POSLE CARSKOG REZA PROČITAJTE OVDE

OPORAVAK POSLE POROĐAJA I ZDRAVLJE MAME PROČITAJTE OVDE

Predstavljamo braću i sestre

Ok, glavni događaj je ovde. Iščekivanje upoznavanja našeg prvog deteta sa novim bratom ili sestrom držalo nas je u toku cele trudnoće. Prvi savet? Pripremite kameru, jer ćete želeti da ovo pamtite zauvek! Bez obzira koliko su uzbudljivi i lepi ovi prvi zajednički trenuci, poželećete da se pripremite za njih. Vaši mališani su možda mali, ali imaju velika, krajnje nepredvidljiva osećanja. Tako da im zaista trebamo da ih vodimo kroz ovu ogromnu životnu promenu.

Druga trudnoća i drugi porođaj

Tokom prvih nekoliko nedelja, preporučujemo da pokušate da odvojite neko posebno vreme nasamo sa svojim prvorođenčetom. Tako da zna da njegov odnos sa Vama ostaje netaknut. Vaš partner može da odvede velikog brata/seku u zabavnu malu avanturu. Čak i ako je to samo na igralištu. Ne samo da će učiniti da se oseća posebnim, već će Vam dati neko neprocenjivo vreme da se odmorite i povežete sa novom bebom. Još jedna stvar: nemojte se uzbuđivati ako je Vaše starije dete uplašeno ili okleva sa bebom. Pustite ga da se zagreje za nju u svoje vreme.  Može potrajati, ali Vaše dete će se prilagoditi. I Vi ćete takođe!

Ako statistika pruža neku nadu da bi se Vaše telo moglo brže oporaviti, znamo da je briga o novorođenčetu pored starijeg deteta ogromna promena.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Bezbroj je pitanja trudnica pre porođaja, iako se o porođaju informišu tokom cele trudnoće. Ovo su tri najčešća pitanja i na njih vam dajemo odgovor. 3 pitanja trudnica pre porođaja...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...