Šta je zdrav doručak za dete i 4 recepta

Zdrav doručak za dete - Šta ćemo dati deci za doručak

Zdrav doručak za dete je važan obrok dece. Šta detetu dati za doručak? Često se pitaju mame, u želji da detetu ponude najbolje i da ne bude obrok koji je isti ili sličan, iz dana u dan.

Kada dete treba da doručkuje?

Najpreporučljivije bi bilo da se doručak jede u prvih sat vremena od ustajanja. Važno je da doručak bude zdrav i raznovrstan.

Šta je zdrav doručak za dete?

Važno je da doručak sadrži složene ugljene hidrate, najbolje iz žitarica. Pored žitarica u dečijem doručku se preporučuju punomasni mlečni proizvodi, jaja, povrće… Domaće paštete od mesa, ribe ili orašastih plodova, takođe se preporučuju, kao i semenke kao dobar izvor oligomasnih kiselina. Ako ste u mogućnosti, lepo dekorišite doručak.

Šta je zdrav doručak za dete i 4 recepta

Recepti za dečiji doručak

Pašteta od oraha

Materijal: 30g oraha,  so,beli luk, 5g senfa,  mešavina suvih začina, malo vode.

Salata: Paradajz 60g; Hleb 40g; Kiselo mleko 150ml.

Ova pašteta je pre svega izvor oligo masnih kiselina, jednostavno se sprema, tako što se svi sastojci izmiksaju u blenderu a konzumira se uz integralni hleb, salatu i šolju kiselog mleka.

zdrav dorucak za dete
Obilje zdravog povrća za doručak!

Sirovi ajvar

Sastojci: crvena paprika 40g,  tikvica 30g, beli luk,maslinovo ulje 5ml, aleva paprika 2g.

Hleb 40g; jogurt 150ml

Sirovi ajvar je bolja i zdravija varijanta klasičnog ajvara. Odličan način da deci u ishranu ubacite tikvicu. Konzumira se uz integralni hleb i šolju jogurta a sprema se tako što se sve namirnice izblendiraju.

zdrav dorucak za dete (
Omiljena dečija hrana je palenta, ova palenta je obogaćena dodatim zdravim sastojcima!

Palenta sa semenkama

Sastojci: palenta 75g, voda, susam 10g, suncokret 5g, sir 20g.

Pavlaka 20g; čaj 150ml.

Palenta je odličan izvor složenih ugljenih hidrata, oligo masnih kiselina kao i kalcijuma. Sprema se tako što se semenke ispeku na suvom tiganju dok ne porumene. Palenta se kuva na vodi 1:5, kada voda provi dodati palentu i kuvati najmanje 10min a onda dodati semenke, sir i pavlaku. Sve izmešati . Konzumirati uz čaj.

Zdrav doručak za dete
Jaja su jedna od nutritivno najkompletnijih i najbogatijih namirnica. Ona su bogat izvor proteina, vitamina D i vitamina B grupe, ali i joda, i selena.

Jaja sa povrćem iz rerne

Sastojci: 2 jaja, sveža paprika 30g, brokoli 30g,  tikvica 30g, mleko 15ml, so, začini.

hleb 40g

Potrebno je razmutiti jaja i dodati usitnjeno povrće kao i začine. Nakon toga mešavinu razlite u kalupe za mafine i pecite u rerni. I ovaj obrok se naravno konzumira uz hleb. Jaja su veoma bitna namirnica u ishrani dece. Sadrže lako iskoristive protein kao i masti koje su u jajima jedine slobodne i lako svarljive.

Saradnica sajta Trudnoća i zdravlje. Razvila je svoj program u ordinaciji STEP UP NUTRICIONISTA.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…