Šta je zdrav doručak za dete i 4 recepta

Zdrav doručak za dete - Šta ćemo dati deci za doručak

Zdrav doručak za dete je važan obrok dece. Šta detetu dati za doručak? Često se pitaju mame, u želji da detetu ponude najbolje i da ne bude obrok koji je isti ili sličan, iz dana u dan.

Kada dete treba da doručkuje?

Najpreporučljivije bi bilo da se doručak jede u prvih sat vremena od ustajanja. Važno je da doručak bude zdrav i raznovrstan.

Šta je zdrav doručak za dete?

Važno je da doručak sadrži složene ugljene hidrate, najbolje iz žitarica. Pored žitarica u dečijem doručku se preporučuju punomasni mlečni proizvodi, jaja, povrće… Domaće paštete od mesa, ribe ili orašastih plodova, takođe se preporučuju, kao i semenke kao dobar izvor oligomasnih kiselina. Ako ste u mogućnosti, lepo dekorišite doručak.

Šta je zdrav doručak za dete i 4 recepta

Recepti za dečiji doručak

Pašteta od oraha

Materijal: 30g oraha,  so,beli luk, 5g senfa,  mešavina suvih začina, malo vode.

Salata: Paradajz 60g; Hleb 40g; Kiselo mleko 150ml.

Ova pašteta je pre svega izvor oligo masnih kiselina, jednostavno se sprema, tako što se svi sastojci izmiksaju u blenderu a konzumira se uz integralni hleb, salatu i šolju kiselog mleka.

zdrav dorucak za dete
Obilje zdravog povrća za doručak!

Sirovi ajvar

Sastojci: crvena paprika 40g,  tikvica 30g, beli luk,maslinovo ulje 5ml, aleva paprika 2g.

Hleb 40g; jogurt 150ml

Sirovi ajvar je bolja i zdravija varijanta klasičnog ajvara. Odličan način da deci u ishranu ubacite tikvicu. Konzumira se uz integralni hleb i šolju jogurta a sprema se tako što se sve namirnice izblendiraju.

zdrav dorucak za dete (
Omiljena dečija hrana je palenta, ova palenta je obogaćena dodatim zdravim sastojcima!

Palenta sa semenkama

Sastojci: palenta 75g, voda, susam 10g, suncokret 5g, sir 20g.

Pavlaka 20g; čaj 150ml.

Palenta je odličan izvor složenih ugljenih hidrata, oligo masnih kiselina kao i kalcijuma. Sprema se tako što se semenke ispeku na suvom tiganju dok ne porumene. Palenta se kuva na vodi 1:5, kada voda provi dodati palentu i kuvati najmanje 10min a onda dodati semenke, sir i pavlaku. Sve izmešati . Konzumirati uz čaj.

Zdrav doručak za dete
Jaja su jedna od nutritivno najkompletnijih i najbogatijih namirnica. Ona su bogat izvor proteina, vitamina D i vitamina B grupe, ali i joda, i selena.

Jaja sa povrćem iz rerne

Sastojci: 2 jaja, sveža paprika 30g, brokoli 30g,  tikvica 30g, mleko 15ml, so, začini.

hleb 40g

Potrebno je razmutiti jaja i dodati usitnjeno povrće kao i začine. Nakon toga mešavinu razlite u kalupe za mafine i pecite u rerni. I ovaj obrok se naravno konzumira uz hleb. Jaja su veoma bitna namirnica u ishrani dece. Sadrže lako iskoristive protein kao i masti koje su u jajima jedine slobodne i lako svarljive.

Saradnica sajta Trudnoća i zdravlje. Razvila je svoj program u ordinaciji STEP UP NUTRICIONISTA.
Preporučujemo vam...