Triple test i quadruple – Skrining testovi u trudnoći

Triple test

Sadržaj

Triple test je kao i dabl test, neinvazivni prenatalni skrining test, koji kao i dabl daje rezultat kroz statističku verovatnoću.

Šta analizira tripl test, a što nije prethodno analizirao dabl test?

Ono što za razliku od dabl testa analizira tripl test, jesu naredni parametri iz krvi majke:

–  AFP alfa feto protein je protein koji proizvodi fetus.

–   hCG humani horio gonadotropin je hormon koji stvara placenta.

–   E3 (nekonjugovani estriol) je estrogen koji stvara placenta i fetus.

Svaki od gore navedenih markera (AFP, hCG i E3) daju određeni uvid u genetske poremećaje koji se potencijalno mogu javiti. Kada se uzmu u obzir vrednosti ovih parametara, u kombinaciji sa nalazom ultrazvuka i sa ostalim faktorima.  Kao što su starost trudnice, hronične bolesti, višeplodna trudnoća, period trudnoće i ostalo.  Tada se vrši procena koliki je rizik da kod bebe postoji određena hromozomska anomalija.

Triple test

Kada uraditi Tripl test?

Tripl test bi bilo najbolje uraditi u drugom trimestru, tačnije između 15. i 20. nedjelje trudnoće.

Parametri koji su izuzetno važni za tripl test su:

  • Starost majke,
  • Broj fetusa, odnosno da li je višeplodna trudnoća u pitanju.
  • BMI, odnosno težina majke,
  • Da li je trudnoća začeta prirodnim putem ili VTO.
  • Navike i zdravstveno stanje trudnice (konzumiranje cigareta, dijabetes i ostalo).

Kada se preporučuje Tripl test

  • Kod lošeg nalaza dabl testa (kada rezultat pokazuje visok rizik na pojavu hromozomskih anomalija),
  • Kod trudnica koje su starije od 35 godina,
  • Kod trudnica sa dijabetesom,
  • U slučaju postojanja porodične istorije gde su se rađala deca sa anomalijama,
  • U ostalim slučajevima po proceni ginekologa.

Priprema za tripl test

Za izvođenje tripl testa nije potrebna nikakva prethodna priprema. Pre laboratorijskih analiza radi se detaljan ultrazvučni pregled. Tačnije, poželjno je da se sve to uradi u jednom danu. Zato što se mora uzeti u obzir da je ovo kombinovani test i da je izuzetno važno da sve navedeno bude usklađeno. Tako će rezultat biti što pouzdaniji.

Šta otkriva Quadruple test?

Kvadripl test je po svojoj svrsi jako sličan tripl testu. S tim, što se kod ovog testa biohemijskom analizom krvi trudnice mere nivoi četiri biohemijska markera.

– Alfa-fetoproteina (AFP).

– Humanog gonadotropina (hCG).

– Estriola (uE3) i

– Inhibina A.

Kao i kod tripl testa i preko kvadripl testa je moguće utvrditi da li postoji povećan rizik od postojanja oštećenja neuralne cevi. Ili, hromozomskih abnormalnosti koje izazivaju Daunov ili Edvardsov sindrom.

Triple test

Samo se procenjuje rizik

Slično triple testu, važno je napomenuti da se ovim testom samo procenjuje rizik. Iznosi se statistika tog rizika, ali se ne postavlja nikakva dijagnoza. Takođe, se ne govori o činjeničnom stanju.

Za razliku od tripl testa, kvadripl test meri i nivo supstance inhibina A – hormona koji proizvodi placenta za vreme trudnoće. Ovaj hormon pored tri navedena biohemijska markera dodatno utvrđuje koliki je statistički rizik od postojanja nekog hromozomskog defekta. Ovaj test je za nijansu obuhvatniji jer se rizik procenjuje na osnovu jedne supstance više u krvi trudnice.

Kada se radi Quadruple test?

Kvadripl test se može uraditi između  14. i 22. nedelje  trudnoće.

Da li treba da uradim skrining u drugom trimestru?

Skrining test majčinog seruma u ​​drugom tromesečju. Takođe poznat kao četvorostruki test. Izvodi se između 16. i 20. nedelјe i meri hemikalije u krvi majke.

Kao i skrining u prvom tromesečju, rezultati četvorostrukog skrininga u drugom tromesečju mogu se koristiti za statističko prilagođavanje ženskog rizika. U vezi sa uzrastom za Daunov sindrom i trizomiju 18 (ne trizomiju 13). Pored toga, AFP deo ekrana u drugom tromesečju može da identifikuje trudnoću sa povećanim rizikom. I to za otvorene defekte neuralne cevi, kao što je spina bifida.

Ne preporučuje se obavlјanje četvorostrukog skrininga ako je kombinovani skrining u prvom trimestru već sproveden. Međutim, AFP se može uzeti kao nezavisni test za skrining na spina bifidu.

Triple test

Šta ako skrining pokaže povećan rizik za jedno od stanja?

Ako rezultati skrininga pokažu da je Vaša beba pod povećanim rizikom od Daunovog sindroma ili trizomije 13 ili 18, to NE znači da vaša beba nužno ima jedno od ovih stanja.

Genetski savetnik je dostupan da pregleda Vaše rezultate i da razgovara o dodatnim opcijama skrininga i testiranja. Kao što su uzorkovanje horionskih čupica (CVS) i amniocenteza.

CVS i amniocenteza su dijagnostičke procedure koje Vam mogu reći sa tačnošću većom od 99 procenata. Da li beba ima ili ne hromozomsku abnormalnost. Poznato je da je višak tečnosti iza bebinog vrata (veća nuhalna translucencija od očekivanog) povezana sa drugim urođenim manama. Kao što su urođene srčane mane i problemi sa skeletom.

Ako imate dodatnih pitanja, kontaktirajte svog ginekologa. Ova informacija je osmišljena kao obrazovna pomoć za javnost. Nudi aktuelne informacije i mišljenja u vezi sa zdravljem žena. Nije zamišljeno kao izjava o standard.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...