Drugi mesec bebe, kako beba raste i razvija se u 2. mesecu?

Drugi mesec bebe

Sadržaj

Drugi mesec bebe, najteže je prošlo! Sada su već brojne neprospavane noći za vama, i već ste stekli mnogo više roditeljskih veština i samopouzdanja.

Drugi mesec bebe, kako beba raste i razvija se?

Vaš trud je nagrađen sve intenzivnijom komunikacijom sa bebom i njenim prvim osmehom koji je upućen najvažnijim osobama u njenom životu- roditeljima.

U drugom mesecu nastavlja se veoma brz rast. U proseku beba raste oko 2cm do 3.5cm i dobija oko 450gr do 1kg mesečno, ali svaka beba je različita. Nekada ćete i od zdravstvenih radnika dobiti protivrečne savete koliko dete treba da napreduje u težini. Ako isključivo dojite svoju bebu i ona redovno dobija u težini, ima 5-6 teških mokrih pelena tokom dana i urednu stolicu (2-3 žute, grumuljičaste stolice) budite sigurni da je sa bebom sve u najboljem redu!

KAKVA SVE MOŽE DA BUDE BEBINA STOLICA POGLEDAJTE OVDE

Drugi mesec bebe
Dojenje je hrana i za dušu.

Ishrana bebe u drugom mesecu života

Nastavite da dojite dete kada ono pokazuje da je gladno (već ste naučili da prepoznate kako vam beba pokazuje da je gladna). Ako je odojče posle podoja sito, a vi još u grudima imate mleka, izmlazajte se u to mleko sačuvajte za kasiniju upotrebu.

KAKO SE PRAVILNO ČUVA MAJČINO MLEKO POGLEDAJTE OVDE

Većina beba tokom drugog meseca i dalje ima 8 obroka za 24 sata. Sa oko mesec i po dana uglavnom dolazi do razvojnog skoka što možete da primetite po naročitoj razdražljivosti, jer će beba tražiti češće da sisa.

Drugi mesec bebe
I tata je uključen u dnevne rutine bebe.

Nastavite da dajete bebi koja se hrani majčinim mleko svakoga dana D vitamin 400i.j. I 0,25mg vitamin K.

Ukoliko se dete hrani mlečnom formulom dodatni vitamin K nije potreban, a oko količine D vitamina konsultujte se sa pedijatrom (zavisno od toga da li dete dobija i majčino mleko i formulu i u kom odnosu, ili samo formulu).  Iako su svi roditelji ponosni na napredovanje svoje bebe, bebe hranjene mlečnom formulom na flašicu mogu biti u riziku od prekomernog dobijanja u težini a time i štetnih efekata po zdravlje. Vodite računa o preporučenoj količini AD mleka prema uputstvima.

Dnevni ritam i rutine u 2 meseca bebe

Održavajte svakodnevnu rutinu hranjenja, kupanja, spavanja i igre. Svaku aktivnost sa detetom (presvlačenje, hranjenje, kupanje) koristite za interakciju i igru.

Većina dece ovog uzrasta i dalje nema uspostavljen ritam, već se neprestano smenjuju epizode budnosti i spavanja. Beba i dalje većinu vremena provodi spavajući. U proseku beba od mesec i po dana spava od 15.5 do 17 sati, odnosno oko 8.5 do 10 sati noću i 6-7 sati danju (raspoređenih u nekoliko perioda tokom dana). Za dečji uzrast, posebno prve mesece života, karekteristične su česte faze tzv. REM spavanja; to su periodi sanjanja, za vreme kojih roditelji primećuju da se beba trza, pravi različite grimase i pokrete očiju, iako su oči zatvorene.

Drugi mesec bebe
Beba raste ubrzano dok spava.

Kupanje je divna prilika za igru i komunikaciju sa bebom i za njenu/njegovu intenzivnu fizičku aktivnost. Svakodnevno kupanje nije bebi neophodno, a posebno je važno da izbegavate čestu upotrebu kupki i šampona, koje isušuju i oštećuju nežnu dečju kožu.

Svakodnevno izvodite bebu u šetnju. Osim po kiši, jakom vetru ili intenzivnom suncu bebu možete izvoditi napolje bez obzira na godišnje doba, uz odgovarajuću garderobu. Šetnja će prijati i bebi i vama, I pružiti nove prilike za igru, zabavu i učenje.

ŠTA JE VAŽNO PRI IZBORU KOLICA ZA BEBU POGLEDAJTE OVDE

PRAVILNO POSTUPANJE SA BEBOM Baby handling POGLEDAJTE VIDEO

Šta beba ume u 2. mesecu?

Sada će beba sve više vremena provoditi u budnom stanju i pokazivati sve veću zainteresovanost za okruženje. Takođe, ona postaje fizički snažnija i motorički veštija.

Posmatraće svoje šake i može pokušati da upravlja njima, verovatno će uspevati do izvesne mere da koordiniše pokret tako da navede šaku i dodirne viseću igračkicu.

Beba prati očima kretanje predmeta ili ljudi, okreće glavu prema izvoru zvuka. Primetićete kako se zagleda u vas i sluša vas dok govorite, usporava pokrete, uključuje se u igru. Verovatno će vam odgovarati osmehom- bebe obično počinju da se osmehuju oko 6. nedelje života, i različitim izrazima lica. Guče i oglašava se, proizvodi različite zvuke kada je srećno, uznemireno ili gladno.

Povremeno drži šake otvorene. Voli da posmatra svoje ručice, prinosi ih ustima. Pravi fine pokrete rukama i nogama.

Okreće glavu na jednu, pa na drugu stranu. U položaju na stomaku oslanja se na podlaktice i odupire se, odižući glavicu.

Drugi mesec bebe
Prava radost u porodici.

VEŽBE ZA BEBE 1. DEO POGLEDAJTE OVDE VIDEO

Iako ste još u prvih nekoliko nedelja mogli da naslutite njen temperament, sa dva meseca ispoljavanje naravi će biti sve izraženije.  Možete očekivati da beba u ovom periodu počne da pokazuje radost, dosadu ili frustraciju. Karakter vašeg mališana sve više dolazi do izražaja. Ovo je sjajan znak da je razvoj bebine ličnosti na pravom putu, ali takođe zahteva i dodatno strpljenje za roditelje.

Podsticanje razvoja bebe u drugom mesecu

 • Nosite dete u rukama, ljuljuškajte ga, pevušite mu, pričajte mu i tepajte.
 • Kada pričate sa detetom izgovarajte reči razgovetno i polako, imenujte predmete.
 • Kada dete proizvodi neki zvuk, mimikom i glasom pokažite uzbuđenje, ponovite taj zvuk i tako počinjete da razgovarate sa bebom.
 • Ponudite detetu različite stvari koje može da gleda, dodiruje i drži u ruci. Da biste podstakli razvoj čula dodira možete dati bebi da dodiruje razne materijale.
 • Kada leži na leđima držite igračku ili zvečku iznad deteta, u nivou očiju, podstičite ga da posegne za njom.
 • Bar 30 minuta tokom dana, postepeno i duže, držite bebu u polažaju na stomaku (ne neposredno posle obroka), stavite igračku jakih boja ispred deteta i pomerajte je levo i desno.
 • Obratite pažnju šta mu prija i šta ga smiruje.
 • Pomozite detetu da nauči samo da se smiri (npr. da sisa prstiće ili svoju šaku).
Drugi mesec bebe
Beba može da ima gasove, kako joj pomoći pogledajte OVDE

Dodir kože-na-kožu je takođe veoma blagorodan. Ovakav dodir će najviše uticati na razvoj povezanosti vas i bebe i pružiti joj najbolju utehu kada je uznemirena.

Igra sa bebom (što u ovom periodu podrazumeva pravljenje raznih izraza lica i zvukova) je veoma važna. Bez ovakve interakcije, bebe ne mogu razvijati mimiku i mogu sporije sticati socijalne veštine.

Započnite ritual čitanja pred spavanje. Ili joj pevajte. Iako još uvek neće razumeti reči, beba će slušati zvuk i ritam jezika, što je najbolja priprema za razvoj govora.

Igračke bebe do tri meseca: zvečke, viseće igračke, lopte, slikovnice, a pre svega vase lice i glas.

Bezbednost bebe

Od prvog dana života svoga deteta vodite računa o njegovoj/njenoj bezbednosti. Nastojte da obezbedite bezbedno okruženje za dete, da sprečite nezgode i nesreće. A da pri tome ne sputavate dete i ne ograničavate njegove aktivnosti i razvoj.

 • Neka vasa kuća i automobile budu bez duvanskog dima.
 • Plastične balone i kese i male predmete držite van domašaja deteta.
 • U vozilima koristite specijalna sigurnosna sedišta.

Preventivni pregledi i vakcinacija u 2. mesecu bebe

Prema kalendaru obavezne imunizacije u Republici Srbiji nakon navršenog drugog meseca života beba prima prvu dozu kombinovane petovanlentne vaccine, koja sadrži:

 • HiB (protiv bakterije Hemofilus influence tip B),
 • DTP (protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja),
 • IPV (protiv dečje paralize)

Dete takođe dobija i vakcinu protiv infekcije bakterijom Streptokokus pneumonije.

Ukoliko se desi da je beba bolesna, kašljucka, curi joj nosić ili ima temperaturu, vakcinacija će se odložiti kada beba bude potpuno zdrava!

Uobičajena reakcija na ovu vakcinu je crvenilo i otok na mestu uboda. Može da se pojavi i blaga temperatura, kao i pojačana razdražljivost. Ovi simptomi se mogu pojaviti u roku od 48 sati od primanja vakcine, ali spontano prođu nakon najviše 2-3 dana.

Beba može imati i izraženije simptome, temperaturu veću od 38°C, proliv i teškoće sa spavanjem, ali i ovi simptomi prođu spontano. Ipak, ako do njih dođe, najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom.

Drugi mesec bebe
Ljubavi nikada dosta kao ni kontakta koža na kožu.

Šta treba da zabrine u razvoju bebe od 2 meseca?

Sve što vas brine u vezi sa razvojem deteta podelite sa pedijatrom. Obavestite ga ako primetite da dete:

 • Ne reaguje na glasne zvuke i ne okreće glavu prema izvoru zvuka.
 • Ne prati predmete koji se pomeraju.
 • Ne prinosi ručice ustima.
 • Ne može da odigne glavu od podloge kada leži na stomaku.

Roditelj se ne rađa i ne postoji “fakultet za roditeljstvo”. Roditeljem postajete kada se Vaše dete rodi i zajedno sa njim/njom rastete i napredujete.  Uz ljubav i strpljenje, prihvatanje deteta kao posebne, jedinstvene ličnosti Vi ste najbolji roditelj za svoje dete.

Svako od nas je neponovljiva individua, jedna jedina i jedinstvena. Kao posvećen, ali često i zabrinut roditelj, važno je da znate da svako dete raste i razvija se svojim tempom. Da su svi saveti i preporuke samo okvir za razumevanje, praćenje i posticanje individualnog razvoja vašeg deteta.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Za mame koje doje veoma je značajna kvalitetna ishrana. Zdrava superhrana (top namirnice) mogu pomoći vašoj ishrani. Tako, ćete dobiti potrebne hranjive materije i vi i vaša beba. Energija, proteini...

Da li hipotonus kod beba utiče na razvoj govora, pitaju mnogi roditelji. Ne treba zanemariti da je govor motorna veština. U produkciju govora su uključeni mišići usana, jezika, obraza, vilice....

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...