Zašto je Selen Važan u Trudnoći?

0

Selen je izuzetno važan u trudnoći. On je snažan antioksidans, borac protiv preeklampsije i prevremenog porođaja, dobar za štitnu žlezdu, san i relaksiranost…

3 meseca pre začeća u našem telu deponuju se hranljive materije koje će novom životu pomoći da raste i razvija se na najbolji način. Zato se preporučuje da se suplementacijom i pravilnom ishranom započne bar 3 meseca pre trudnoće.

Zašto mi je potreban selen u trudnoći?

Na samom početku trudnoće, u vreme formiranja bebinih vitalnih organa svim budućim mamama se savetuje da dodatno rade na imunitetu. Kombinacija selen-cink u suplementaciji podrška je trudnicama koje zbog mučnina ili odbojnosti prema određenim namirnicama ne mogu uneti sve hranljive materije koje jačaju otpornost organizma na viruse i prehlade.

Zašto je važan selen u trudnoći?

Ishranom ne možemo uneti dovoljno selena

Selen je dobar za štitnu žlezdu?

Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom, vaš endokrinolog-ginekolog će vam verovatno preporučiti suplementaciju selenom u trudnoći. Selen je izuzetno značajan za sintezu i metabolizam hormona štitne žlezde. U današnje vreme mnogo je žena sa ovim problemom koji znatno otežava začeće i tok trudnoće. Zato je prisustvo ovog minerala u organizmu izuzetno važno.

Za dobar san i relaksiranost?

Suplementacija sa kombinacijom selena i cinka smanjiće promene raspoloženja u trudnoći. Pomoćiće da se lakše opustite i brže utonete u san. Dovoljan unos selena smanjiće osećanje iscrpljenosti koje buduće mame često osećaju.  Smanjiće se i osećaj nervoze i razdražljivosti.

Selen je snažan antioksidans?

Da. Selen, vitamini A, B, C i E jaka su zaštita protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i ometaju njihovo normalno funkcionisanje. Trudnice, a pogotovo buduće mame sa gestacijskim dijabetesom, podložnije su štetnom dejstvu oksidativnog stresa. Najbolja zaštita od slobodnih radikala upravo su pravilna ishrana i suplementacija.

Zašto je važan selen u trudnoći?

Selen je važan za dobar san i relaksaciju.

Borac protiv preeklampsije i prevremenog porođaja

Mnoga istraživanja pokazuju pozitivna dejstva selena na prevenciju preeklampsije- rizično stanje za tok trudnoće i porođaja koje se manifestuje povišenim krvnim pritiskom i pojavom belančevina u urinu. (University of Surrey in Guildford, 2014. godina). Dovoljan nivo ovog minerala, po brojnim istraživanjima, povoljan je za normalan tok trudnoće (viši nivo selena povezivan je sa smanjenim rizikom spontanih pobačaja) i sprečavanje edema kod rizičnih grupa.

Dobar i za začeće

Pored toga što je dobar za sazrevanje spermatozoida kod muškaraca, primećeno je da zdravi folikuli jajnika sadrže povećan nivo selena-dakle, ovaj mineral ima ključnu ulogu u završnim stadijumima razvoja reproduktivnih ćelija i žena i muškaraca, pa je to razlog više da ovaj mineral uvrstite u ishranu kada odlučite da radite na potomstvu.

Namirnice koje sadrže selen

Hleb od celog zrna, zob, semenke suncokreta, smeđ pirinač, ječam, sok od narandže, kokos, beli luk, bakalar, pečurke, losos, haringa, školjke, brazilski orah (jedan dnevno).

Zašto je važan selen u trudnoći

Najkompletnija suplementacija u trudnoći.

Gravidon A i selen

Gravidon A je preparat prilagođen posebnim potrebama budućih mama tokom trudnoće i dojenja. Sadrži 12 vitamina, 9 minerala, oligoelemente, probiotik i đumbir koji, pored toga što uspešno regulišu trudničke mučnine, jačaju i imunitet. Količina minerala selena u preparatu (Selen 70 mcg 127 %) idealno je adaptirana budućim mamama koje imaju problem sa štitnom žlezdom. Takođe odgovara i povećanoj potrebi trudnica za selenom u poslednjem tromesečju trudnoće.

Studije i istraživanja o ovom preparatu možete naći OVDE.

PROMO ČLANAK

Share.

About Author

Comments are closed.