Zašto je Selen Važan u Trudnoći?

Zašto je Selen Važan u Trudnoći?

Zašto je selen važan u trudnoći?  On je snažan antioksidans, borac protiv preeklampsije i prevremenog porođaja, dobar za štitnu žlezdu, san i relaksiranost…

3 meseca pre začeća u našem telu deponuju se hranljive materije koje će novom životu pomoći da raste i razvija se na najbolji način. Zato se preporučuje da se suplementacijom i pravilnom ishranomzapočne bar 3 meseca pre trudnoće.

Zašto mi je potreban selen u trudnoći?

Na samom početku trudnoće, u vreme formiranja bebinih vitalnih organa svim budućim mamama se savetuje da dodatno rade na imunitetu. Kombinacija selen-cink u suplementaciji podrška je trudnicama koje zbog mučnina ili odbojnosti prema određenim namirnicama ne mogu uneti sve hranljive materije koje jačaju otpornost organizma na viruse i prehlade.

Zašto je važan selen u trudnoći?
Ishranom ne možemo uneti dovoljno selena

Selen je dobar za štitnu žlezdu?

Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom, vaš endokrinolog-ginekolog će vam verovatno preporučiti suplementaciju selenom u trudnoći. Selen je izuzetno značajan za sintezu i metabolizam hormona štitne žlezde. U današnje vreme mnogo je žena sa ovim problemom koji znatno otežava začeće i tok trudnoće. Zato je prisustvo ovog minerala u organizmu izuzetno važno.

Za dobar san i relaksiranost?

Suplementacija sa kombinacijom selena i cinka smanjiće promene raspoloženjau trudnoći. Pomoćiće da se lakše opustite i brže utonete u san. Dovoljan unos selena smanjiće osećanje iscrpljenosti koje buduće mame često osećaju.  Smanjiće se i osećaj nervoze i razdražljivosti. To je još jedan razlog zašto je selen važan u trudnoći.

Selen je snažan antioksidant?

Da. Selen, vitamini A, B, Ci E jaka su zaštita protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i ometaju njihovo normalno funkcionisanje. Trudnice, a pogotovo buduće mame koje imaju problem –  gestacijski dijabetes, podložnije su štetnom dejstvu oksidativnog stresa. Najbolja zaštita od slobodnih radikala upravo su pravilna ishrana i suplementacija.

Zašto je važan selen u trudnoći?
Selen je važan za dobar san i relaksaciju.

Borac protiv preeklampsije i prevremenog porođaja

Mnoga istraživanja pokazuju pozitivna dejstva selena na prevenciju preeklampsije- rizično stanje za tok trudnoće i porođaja koje se manifestuje povišenim krvnim pritiskom i pojavom belančevina u urinu. (University of Surrey in Guildford, 2014. godina). Dovoljan nivo ovog minerala, po brojnim istraživanjima, povoljan je za normalan tok trudnoće (viši nivo selena povezivan je sa smanjenim rizikom spontanih pobačaja) i sprečavanje edema kod rizičnih grupa.

Dobar i za začeće

Pored toga što je dobar za sazrevanje spermatozoida kod muškaraca, primećeno je da zdravi folikuli jajnika sadrže povećan nivo selena-dakle, ovaj mineral ima ključnu ulogu u završnim stadijumima razvoja reproduktivnih ćelija i žena i muškaraca, pa je to razlog više da ovaj mineral uvrstite u ishranu kada odlučite da radite na potomstvu.

Selen u hrani

Hleb od celog zrna, zob, semenke suncokreta, smeđ pirinač, ječam, sok od narandže, kokos, beli luk, bakalar, pečurke, losos, haringa, školjke, brazilski orah (jedan dnevno).

Zašto je važan selen u trudnoći
Najkompletnija suplementacija u trudnoći.

Gravidon A i selen

Gravidon A je preparat prilagođen posebnim potrebama budućih mama tokom trudnoće i dojenja. Sadrži 12 vitamina, 9 minerala, oligoelemente, probiotik i đumbir koji, pored toga što uspešno regulišu trudničke mučnine, jačaju i imunitet. Količina minerala selena u preparatu (Selen 70 mcg 127 %) idealno je adaptirana budućim mamama koje imaju problem sa štitnom žlezdom. Takođe odgovara i povećanoj potrebi trudnica za selenom u poslednjem tromesečju trudnoće.

Studije i istraživanja o ovom preparatumožete naćiOVDE.

Gravidon A Pravi izbor vitamina i minerala za zdravu trudnoću

Kako da znamo da nam je zdrava beba?
Tokom trudnoće i dojenja, posebno ukoliko beba samo sisa, majka je izvor svih hranljivih materija neophodnih za normalan, zdrav rast i razvoj bebe, uključujući i njen imunitet. U tom periodu uobičajena ishrana majke, koliko god uravnotežena, često ne sadrži potrebnu količinu važnih hranljivih materija. Zato je dodatni unos vitamina i minerala tokom trudnoće i dojenja podjednako važan kako za majku tako i za razvoj zdrave bebe.

PROMO ČLANAK

Specijalista ginekologije, akušerstva i akupunkturolog. U svojoj ordinaciji Merida spojila je dve ljubavi: ginekologiju i akupunkturu. Medicina svakodnevno napreduje i nudi nova rešenja za zdravstvene probleme žene, ali mudrost akupunkture traje zauvek i brza je i efikasna pomoć danas isto kao i pre 5.000 godina, poručuje doktorka.
Preporučujemo vam...
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…