Zašto je Selen Važan u Trudnoći?

Zašto je Selen Važan u Trudnoći?

Sadržaj

Zašto je selen važan u trudnoći?  On je snažan antioksidans, borac protiv preeklampsije i prevremenog porođaja, dobar za štitnu žlezdu, san i relaksiranost…

3 meseca pre začeća u našem telu deponuju se hranljive materije koje će novom životu pomoći da raste i razvija se na najbolji način. Zato se preporučuje da se suplementacijom i pravilnom ishranom započne bar 3 meseca pre trudnoće.

Zašto mi je potreban selen u trudnoći?

Na samom početku trudnoće, u vreme formiranja bebinih vitalnih organa svim budućim mamama se savetuje da dodatno rade na imunitetu. Kombinacija selen-cink u suplementaciji podrška je trudnicama koje zbog mučnina ili odbojnosti prema određenim namirnicama ne mogu uneti sve hranljive materije koje jačaju otpornost organizma na viruse i prehlade.

Zašto je važan selen u trudnoći?
Ishranom ne možemo uneti dovoljno selena

Selen je dobar za štitnu žlezdu?

Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom, vaš endokrinolog-ginekolog će vam verovatno preporučiti suplementaciju selenom u trudnoći. Selen je izuzetno značajan za sintezu i metabolizam hormona štitne žlezde. U današnje vreme mnogo je žena sa ovim problemom koji znatno otežava začeće i tok trudnoće. Zato je prisustvo ovog minerala u organizmu izuzetno važno.

Za dobar san i relaksiranost?

Suplementacija sa kombinacijom selena i cinka smanjiće promene raspoloženja u trudnoći. Pomoćiće da se lakše opustite i brže utonete u san. Dovoljan unos selena smanjiće osećanje iscrpljenosti koje buduće mame često osećaju.  Smanjiće se i osećaj nervoze i razdražljivosti. To je još jedan razlog zašto je selen važan u trudnoći.

Selen je snažan antioksidant?

Da. Selen, vitamini A, B, C i E jaka su zaštita protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i ometaju njihovo normalno funkcionisanje. Trudnice, a pogotovo buduće mame koje imaju problem –  gestacijski dijabetes, podložnije su štetnom dejstvu oksidativnog stresa. Najbolja zaštita od slobodnih radikala upravo su pravilna ishrana i suplementacija.

Zašto je važan selen u trudnoći?
Selen je važan za dobar san i relaksaciju.

Borac protiv preeklampsije i prevremenog porođaja

Mnoga istraživanja pokazuju pozitivna dejstva selena na prevenciju preeklampsije- rizično stanje za tok trudnoće i porođaja koje se manifestuje povišenim krvnim pritiskom i pojavom belančevina u urinu. (University of Surrey in Guildford, 2014. godina). Dovoljan nivo ovog minerala, po brojnim istraživanjima, povoljan je za normalan tok trudnoće (viši nivo selena povezivan je sa smanjenim rizikom spontanih pobačaja) i sprečavanje edema kod rizičnih grupa.

Dobar i za začeće

Pored toga što je dobar za sazrevanje spermatozoida kod muškaraca, primećeno je da zdravi folikuli jajnika sadrže povećan nivo selena-dakle, ovaj mineral ima ključnu ulogu u završnim stadijumima razvoja reproduktivnih ćelija i žena i muškaraca, pa je to razlog više da ovaj mineral uvrstite u ishranu kada odlučite da radite na potomstvu.

Selen u hrani

Hleb od celog zrna, zob, semenke suncokreta, smeđ pirinač, ječam, sok od narandže, kokos, beli luk, bakalar, pečurke, losos, haringa, školjke, brazilski orah (jedan dnevno).

Zašto je važan selen u trudnoći
Najkompletnija suplementacija u trudnoći.

Gravidon A i selen

Gravidon A je preparat prilagođen posebnim potrebama budućih mama tokom trudnoće i dojenja. Sadrži 12 vitamina, 9 minerala, oligoelemente, probiotik i đumbir koji, pored toga što uspešno regulišu trudničke mučnine, jačaju i imunitet. Količina minerala selena u preparatu (Selen 70 mcg 127 %) idealno je adaptirana budućim mamama koje imaju problem sa štitnom žlezdom. Takođe odgovara i povećanoj potrebi trudnica za selenom u poslednjem tromesečju trudnoće.

Studije i istraživanja o ovom preparatu možete naći OVDE.

Gravidon A Pravi izbor vitamina i minerala za zdravu trudnoću

Kako da znamo da nam je zdrava beba?
Tokom trudnoće i dojenja, posebno ukoliko beba samo sisa, majka je izvor svih hranljivih materija neophodnih za normalan, zdrav rast i razvoj bebe, uključujući i njen imunitet. U tom periodu uobičajena ishrana majke, koliko god uravnotežena, često ne sadrži potrebnu količinu važnih hranljivih materija. Zato je dodatni unos vitamina i minerala tokom trudnoće i dojenja podjednako važan kako za majku tako i za razvoj zdrave bebe.

PROMO ČLANAK

avatar
U ordinaciji Merida spojila je ginekologiju i akupunkturu. Medicina svakodnevno napreduje i nudi nova rešenja, ali mudrost akupunkture traje zauvek.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Multivitamini za decu su svakako dobri, ali saznaćete i zašto su nedovoljni. Šta je još potrebno za jačanje imuniteta dece. Ovo je Vaš vodič za jačanje imuniteta za decu i...

 Vitamin D u zimskom periodu je najpotrebniji. Potreban je uvek i svima, bebama, deci, trudnicama, dojiljama mamama i tatama… U zimskoj sezoni postoji veći rizik od nedostatka vitamina D. A...

Često kupujemo preparat za imunitet deteta, u želji da ga osnažimo. Kako razlikovati preparate i koje kriterijume imati kada kupujemo preparat za imunitet? Kada kupujemo preparat za imunitet deteta? Kupujemo...

Zbog intezivnog rasta i razvoja male dece postoji povećana potreba za gvožđem. Kada se primenjuje suplementacija gvožđem kod male dece? U periodu od 6-24 meseca odojčad i mala deca postaju...