O dojenju posle carskog reza – Odgovori doktora na 7 pitanja

o dojenju posle carskog reza

Sadržaj

Evo sedam uobičajenih pitanja o dojenju posle carskog reza, i odgovora. Zabrinuti ste za proizvodnju mleka nakon carskog reza? Bez obzira da li se porođate planiranim ili hitnim carskim rezom, možda ćete se zapitati kako bi operacija mogla da utiče na Vašu sposobnost da dojite. Ili kako ćete da ispumpate mleko za svoju bebu. Tačno je da carski rez može da zakomplikuje neke aspekte dojenja. A to je blago odložena proizvodnja mleka. Međutim, nema razloga da bi vas operacija sprečila da postignete cilјeve dojenja.

7 pitanja o dojenju posle carskog reza i odgovori

Možete uspešno dojiti nakon carskog reza uz odgovarajuću podršku i tehnike.

o dojenju posle carskog reza

1. Koliko brzo mogu početi da dojim nakon carskog reza?

Možete dojiti odmah nakon što se uradi carski rez. U stvari, bez komplikacija sa Vama ili Vašom bebom. ožda ćete moći da dojite dok ste još na operacionom stolu. Koža uz kožu može biti jednako povoljna u tom prvom satu nakon rođenja.

Studije su otkrile da je veća verovatnoća da će one koje rađaju putem carskog reza odložiti početak dojenja. Kao i da su kašnjenja u započinjanju dojenja nakon carskog reza povezana sa sledećim:

 • Odvajanje majke/odojčeta.
 • Smanjena sposobnost sisanja.
 • Smanjena prijemčivost novorođenčadi.
 • Nedovolјno snabdevanje mlekom.

Rani kontakt koža na kožu pomaže u započinjanju dojenja. Stavlјanje bebe na gola grudi majke odmah nakon rođenja može pomoći. Neke bolnice podstiču kontakt koža na kožu odmah nakon porođaja. I, nakon čega sledi dojenje kada  ste stabilni u sobi za oporavak.

Bolnica za bebe

UNICEF i SZO razvili su Inicijativu bolnica prilagođenih bebama kako bi pomogli zdravstvenim ustanovama da podrže dojenje. Jedan od njihovih deset koraka ka uspešnom dojenju je da se omogući neposredan i neprekidan kontakt koža na kožu što je pre moguće nakon rođenja.

Provera da li je Vaša bolnica određena kao bolnica prilagođena bebi može Vam pomoći da razumete njihovu posvećenost ovom procesu. Takođe, unapred razgovarajte sa svojim lekarom da biste saznali da li su navikli da olakšavaju neposredan kontakt nakon carskog reza.

o dojenju posle carskog reza

Dojenje posle carskog reza samo ako ste primili epidural

Zapamtite, međutim, da ćete najverovatnije moći odmah da dojite samo ako ste za operaciju primili epiduralnu a ne opštu anesteziju. Oni koji su imali opštu anesteziju verovatno će biti previše ošamućeni da bi odmah dojili.

Lekar će Vam verovatno preporučiti da počnete da dojite čim budete spremni za to. Takođe i da u međuvremenu započnete kontakt koža na kožu. Ako ne možete odmah da dojite, možda će Vam takođe biti od pomoći da koristite pumpu za dojenje. Isceđivanje mleka dok Vi i Vaša beba ne budete spremni za zajedničko dojenje.

Potrebna je podrška

Kada dođe vreme, možda će Vam i dalјe trebati pomoć medicinske sestre, babice ili Vašeg partnera za prvo hvatanje. Zamolite ih da Vas malo podupru i da pomognu bebi. Jastuci i jastuci za dojenje takođe mogu biti od velike pomoći majkama posle carskog reza. Zato obavezno ponesite svoj u bolnicu ili zamolite svog partnera da istrči i donese ga ako ga nemate.

2. Postoperativni lekovi protiv bolova  i dojenje – Da li su u redu? 

Lekovi koji će Vam možda trebati nakon carskog reza često su kompatibilni sa dojenjem. Ali dobra je ideja da imate otvoren dijalog sa svojim lekarima da biste bili sigurni.

Najverovatnije ćete dobiti lekove u danima nakon porođaja carskim rezom. Oni su neophodni za kontrolu postoperativnog bola. Većina ustanova trenutno koristi “multimodalni pristup” za kontrolu bola. On u velikoj meri ograničava upotrebu sistemskih opioida. Istovremeno pruža pacijentu dobro ublažavanje bolova, što ga čini bezbednim za dojenje.

Studije su otkrile da se postoperativni lekovi protiv bolova obično prepisuju nakon carskog reza. I to oni koji su idealni su za mame koje doje. Istraživači preporučuju izbegavanje opioida. Ali se uvek raspitajte o lekovima koje primate i kako oni utiču na dojenje.

o dojenju posle carskog reza

3. Da li je proizvodnja mleka nakon carskog reza ugrožena?

Studija iz 2016. je otkrila da proizvodnja mleka nakon carskog reza može biti malo odložena. Ali će Vaše mleko i dalјe dolaziti. Istraživači veruju da bi ovo malo kašnjenje moglo biti posledica poremećaja u hormonskim putevima koji stimulišu laktaciju. Međutim, proizvodnja mleka nastaje kao rezultat hormonalnih promena nakon porođaja. Ove promene se dešavaju bez obzira da li se porodite vaginalno ili carskim rezom.

Da biste podstakli da Vaše mleko krene, često ostvarite kontakte koža na kožu sa svojim novorođenčetom. Pokušajte da dojite što je češće moguće. Tekuća proizvodnja mleka je određena ponudom i potražnjom. To znači da što više Vaša beba sisa, više mleka ćete proizvoditi.

 o dojenju posle carskog reza

4. Koji je najbolјi položaj za dojenje posle carskog reza?

Tradicionalni položaj kolevke za dojenje Vaše bebe može biti neprijatan na Vašem postoperativnom stomak. Posebno na početku. Možda ćete otkriti da korišćenje alternativnih pozicija ili izmena nekih od standardnih pozicija pomaže. Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje sledeće:

 • Ležanje na boku.
 • Koristite nekoliko jastuka u krilu da podržite bebu i zaštitite svoj rez.
 • Korišćenje “fudbalskog držanja lopte”. “Fudbalsko držanje lopte”, gde je beba smeštena uz Vaše telo sa stopalima okrenutim iza vas. Obično je najbolјe za mame koje doje posle carskog reza.

Takođe je korisno koristiti poseban jastuk za dojenje ili dodatne jastuke. Oni će Vam pomoći da se osećate udobno dok Vaša beba uči da sisa.

Pitajte medicinsku sestru, babicu ili konsultanta za laktaciju za podršku laktacije. Oni vam mogu pomoći da pronađete najlakši položaj za dojenje. Kao i da Vam pomognu da rano rešite probleme sa priljubljivanjem. I zapamtite da ostanete sa svojim lekovima protiv bolova. Zato da biste se mogli da se dovolјno udobno osećate pri dojenju. Ako imate jake bolove, dojenje bi moglo biti neprijatno. Čak i ometati proizvodnju mleka, pa vodite računa i o sebi!

o dojenju posle carskog reza

5. Koji su saveti za dojenje kod kuće nakon carskog reza?

Bez obzira da li isklјučivo izmlazate pumpicom, delimično ili potpuno dojite, najveća stvar koja Vam je potrebna je pomoć oko drugih obaveza. Učenje da dojite je posao 24/7 za Vas oboje. Može potrajati mnogo vremena i posvećenosti pored izlečenja od velike operacije.

Uvek je sjajno imati nekoga da Vam pomogne oko kućnih poslova i nege bebe tokom prvih nedelјa kod kuće. A u situaciji kada ste imali carski rez, može biti od suštinskog značaja. Sve su različite, ali mnogim mamama će trebati vremena da nastave sa svojim normalnim aktivnostima. Kao što su hodanje, penjanje stepenicama, podizanje bebe i briga o starijoj deci.

Ako možete, zatražite pomoć od svog partnera, rođaka, doule nakon porođaja ili prijatelјica. Da biste bili sigurni da ćete nastaviti sa dojenjem nakon carskog reza. Prema AAP-u, novorođenčad treba da doje 8-12 puta svaka 24 sata – to je svaka dva ili tri sata non-stop. Ovo je od vitalnog značaja za uspostavlјanje zaliha mleka i sprečavanje preopterećenja dojki.

Na kraju, ali ne i najmanje važno. Obavezno pozovite ili posetite konsultanta za dojenje ako naiđete na bilo kakve poteškoće pri dojenju. Previše mama predugo traži pomoć. A u nekim slučajevima to bi moglo biti jednostavno rešenje koje bi moglo učiniti dojenje mnogo lakšim za Vas i Vašu bebu.

 o dojenju posle carskog reza

6. Da li će mi dojenje nakon carskog reza pomoći da smršam?

Neke mame mogu primetiti smanjenje telesne težine tokom dojenja. Dok druge možda ne. Ne postoji “norma” kada je u pitanju dojenje i težina, a sve su različite.

Neke mame takođe primećuju da njihovo telo ima tendenciju da “nosi”  dodatnu težinu tokom dojenja. Što ima smisla, pošto biološki, Vaše telo zna da imate bebu koju treba hraniti u slučaju gladi!

Uz dojenje, biće Vam potrebno dodatnih 400-500 kalorija dnevno da biste održali proizvodnju mleka, bilo da porođate vaginalno ili carskim rezom.

Prema Akademiji za ishranu i dijetetiku, ograničavanje kalorija tokom laktacije nije dobra ideja. Može smanjiti količinu mleka koje Vaše telo može da proizvede. Umesto toga, oni preporučuju sledeće smernice za ishranu za mame koji doje :

 • Tri obroka dnevno.
 • Piti puno tečnosti.
 • Užina između obroka.
 • Fizička aktivnost umerenog intenziteta. Naravno posle oporavka od carskog reza. Kao što je brzo hodanje (kada dobijete zeleno svetlo od lekara).

Istraživanja su pokazala da tokom vremena, u poređenju sa onima koje ne doje, mame koje doje imaju veću verovatnoću da se vrate na svoju težinu pre trudnoće.

 o dojenju posle carskog reza

7. Kada će mi se menstruacija vratiti kada dojim nakon carskog reza?

Svi su različiti. Ali, Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) primećuje da će mame često videti povratak svojih menstrualnih ciklusa negde oko šest meseci nakon porođaja.

Laktacijska amenoreja, kako se zove, zahteva isklјučivo, često dojenje sa razmakom hranjenja ne više od četiri sata tokom dana i šest sati noću.

Carski rez neće uticati na vraćanje postporođajne menstruacije. Ne postoji način da se predvidi kada će se Vaš ciklus nastaviti nakon porođaja. Bilo da ste se porodili vaginalno ili putem carskog reza.

Neke mame možda neće videti da im se menstrualni ciklus vraća tek nakon dojenja. Druge će videti kako se vraća čak i dok doje ili ispumpavaju. Normalno je da Vam se menstruacija vrati u roku od 4-8 nedelјa ako ne dojite. Dok za neke mame koje doje može proći više od godinu dana ili više.

Međutim, važno je zapamtiti da ćete ovulirati pre nego što dobijete menstruaciju. Znači da je trudnoća moguća dok dojite pre nego što primetite da Vam se ciklus vratio. Zato obavezno razgovarajte sa lekarom o tome kako biste želeli da upravljate sa kontrolom rađanja nakon porođaja. I to, što je pre moguće.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Za bebe, krevetac je neophodan deo nameštaja jer im pruža udobno i sigurno mesto za spavanje i odmor. Osim što je praktičan, pomaže bebama da razviju dobre navike spavanja, poveća...

Roditeljskih briga za novorođenče je brzbroj. Sa novorođenčetom dolaze i razne vrste novih iskustava. Sigurno postoji mnogo stvari o kojima treba da brinete kao novi roditelј. Na sreću, postoji i...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...