Kako negovati jesenju bebu?

Kako negovati jesenju bebu

Sadržaj

Kako negovati jesenju bebu, da li je nega jesenje bebe specifična? Iz raznih izvora, mogu se naći različiti zanimljivi, ali često protivrečni, podaci o karakteristikama jesenjih beba, posebnim sklonostima i predispozicijama.

Kako negovati jesenju bebu
Beba ne voli da bude pretopljena.

Nega jesenje bebe

Jedno je sigurno, pružajući vašoj bebi ljubav i pažnju, sigurnost i zaštitu, podsticanjem bebinog razvoja doprinećete da vaše dete zaista bude posebno! Jesenji period karakterišu velike oscilacije u dnevnoj temperaturi i početak grejne sezone. Kako da bebi ugodimo, da joj ne bude ni previše hladno ni pretoplo? Preporučena temperatura u sobi u kojoj beba boravi je 20-22°C. Izuzetak je jedino za vreme kupanja bebe, kada se preporučuje temperatura do 25°C.

Kako negovati jesenju bebu
Za vreme kupanja bebe se preporučuje temperatura do 25°C.

Kako negovati jesenju bebu – već je hladno kako obući bebu?

Pretopljavanje ne prija bebi, ona postaje nervozna i razdražljiva, može da dođe do pregrejavanja tela i povišene temperature. Kada bebu iz pretopljene prostorije izvedete napolje, na hladan vazduh,  veća je verovatnoća da će se prehladiti i razboleti. Sva grejna tela isušuju vazduh u prostoriji, pa se potrudite da ovlažite vazduh, ili nekom vrstom ovlaživača, ili jednostavno sušenjem veša, koga ima u izoblju u kući malog deteta! I kada je napolju hladno prostorije u kojima beba boravi i spava treba redovno provetravati; najbolje je bebu izvesti iz sobe i širom otvoriti prozor, nekoliko puta dnevno, poželjno pred spavanje.

KUPANJE I NEGA KOŽE BEBE PROČITAJTE OVDE

Šetnja, izlazak napolje jesenje bebe

Bebama prija svež vazduh i treba ih redovno izvoditi u šetnju. Dve nedelje posle porođaja, kada se i mama već oporavila, kreću redovne šetnje, prvih dana 15-30 minuta, a kasnije duže, zavisno od vremenskih uslova. Iskoristite svaki dan za izlazak napolje, osim kada duva jak vetar ili pada kiša. Bebu obucite prema spoljnoj temperaturi, najbolje slojevito, da možete da skinete višak garderobe kad sunce ogreje.  Ako uđete u restoran ili čekaonicu kod lekara, bebu obavezno raskomotite!

Kako negovati jesenju bebu
Beba će uživati u šetnjama, šetnje i čist vazduh će i vama dobro doći…

Šetnje i dnevni ritam bebe

Od prvih dana važno je uspostavljanje dnevnog ritma. Tako i vreme za šetnju, možete prilagoditi u neko određeno vreme.

Ritam spavanja bebe

U prvim danima, pa čak i nedeljama, beba nema uspostavljen ritam.  Neprestano se smenjuju epizode budnosti i spavanja. Novorođenče prosečno spava 18 sati, tako da su, osim za vreme presvlačenja i hranjenja, periodi budnosti kratki i retki.  Tako će i u toku prvih šetnji, većinom spavati. Za dečji uzrast, posebno prve mesece života, karekteristične su česte faze tzv. REM spavanja; to su periodi sanjanja, za vreme kojih roditelji primećuju da se beba trza, pravi različite grimase i pokrete očiju, iako su oči zatvorene. Iz meseca u mesec ukupna dnevna dužina spavanja sve manja, mada postoje velike individualne razlike među decom.

Kako negovati jesenju bebu
Koža novorođenčeta je nežna

Kako negovati pupak novorođenčeta pročitajte OVDE

Kako negovati pupčanu ranu pročitajte OVDE

Kako se održava higijena devojčica pročitajte OVDE

Kako se održava higijena dečaka pročitajte OVDE

Prvi mesec bebe – period intenzivnog rasta

Dinamika rasta zavisti od zrelosti novorođenčeta, njegove težine na rođenju i brojnih drugih faktora. Mame koje doje, treba da budu strpljive u prvim danima i nedeljama, ne treba očekivati da beba počne da napreduje od prvog dana po izlasku iz porodilišta. Bilo bi dobro da dete “dogura” do porođajne težine oko10.dana. U prvim danima kod kuće neka deca stagniraju u težini, dok se mama ne snađe i tim mama-beba ne uhoda. Važno je samo da beba tom periodu ne gubi u težini i da se ne dehidrira!

Na kraju prvog meseca dete bi trebalo da ima težinu bar 600gr veću nego na rođenju. Ako je beba napredovala manje (između 400 i 600gr) ne treba odmah uvoditi dohranu. Proverite  kako beba sisa, pronađite  preporuke za stimulaciju laktacije i proveriti težinu za nedelju dana. Beba treba za sedam dana da dobije bar 180 gr (25-30gr dnevno).

Rast deteta u ovom periodu je ubrzan (tokom prvih 18 meseci meri se dužina, a kasinije visina), prosečno je oko 2,5cm do 3,5cm mesečno.

Kako bebu zaštititi od infekcije?

Jesen je period čestih respiratornih infekcija, koje su naročito česte kod male dece. Izbegavajte da bebu vodite u dečje igraonice ili na dečje rođendane u prvim mesecima života; u tom uzrastu važnije joj je društvo mame i tate nego druge dece.

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...