Nega Jesenje Bebe

0

Iz raznih izvora, mogu se naći različiti zanimljivi, ali često protivrečni, podaci o karakteristikama jesenjih beba, posebnim sklonostima i predispozicijama.

Jedno je sigurno, pružajući vašoj bebi ljubav i pažnju, sigurnost i zaštitu, podsticanjem bebinog razvoja doprinećete da vaše dete zaista bude posebno! Jesenji period karakterišu velike oscilacije u dnevnoj temperaturi i početak grejne sezone. Kako da bebi ugodimo, da joj ne bude ni previše hladno ni pretoplo? Preporučena temperatura u sobi u kojoj beba boravi je 20-22°C. Izuzetak je jedino za vreme kupanja bebe, kada se preporučuje temperatura do 25°C.

jesenje bebe

Već je hladno kako obući bebu?

Pretopljavanje ne prija bebi, ona postaje nervozna i razdražljiva, može da dođe do pregrejavanja tela i povišene temperature. Kada bebu iz pretopljene prostorije izvedete napolje, na hladan vazduh,  veća je verovatnoća da će se prehladiti i razboleti. Sva grejna tela isušuju vazduh u prostoriji, pa se potrudite da ovlažite vazduh, ili nekom vrstom ovlaživača, ili jednostavno sušenjem veša, koga ima u izoblju u kući malog deteta! I kada je napolju hladno prostorije u kojima beba boravi i spava treba redovno provetravati; najbolje je bebu izvesti iz sobe i širom otvoriti prozor, nekoliko puta dnevno, poželjno pred spavanje.

Šetnja, izlazak napolje jesenje bebe

Bebama prija svež vazduh i treba ih redovno izvoditi u šetnju. Dve nedelje posle porođaja, kada se i mama već oporavila, kreću redovne šetnje, prvih dana 15-30 minuta, a kasnije duže, zavisno od vremenskih uslova. Iskoristite svaki dan za izlazak napolje, osim kada duva jak vetar ili pada kiša. Bebu obucite prema spoljnoj temperaturi, najbolje slojevito, da možete da skinete višak garderobe kad sunce ogreje.  Ako uđete u restoran ili čekaonicu kod lekara, bebu obavezno raskomotite!

jesenje bebe (3)Kako bebu zaštititi od infekcije?

Jesen je period čestih respiratornih infekcija, koje su naročito česte kod male dece. Izbegavajte da bebu vodite u dečje igraonice ili na dečje rođendane u prvim mesecima života; u tom uzrastu važnije joj je društvo mame i tate nego druge dece.

Share.

About Author

Comments are closed.