Kako negovati jesenju bebu?

Kako da negujemo jesenju bebu

Kako negovati jesenju bebu, da li je nega jesenje bebe specifična? Iz raznih izvora, mogu se naći različiti zanimljivi, ali često protivrečni, podaci o karakteristikama jesenjih beba, posebnim sklonostima i predispozicijama.

Nega jesenje bebe

Jedno je sigurno, pružajući vašoj bebi ljubavi pažnju, sigurnost i zaštitu, podsticanjem bebinog razvoja doprinećete da vaše dete zaista bude posebno! Jesenji period karakterišu velike oscilacije u dnevnoj temperaturi i početak grejne sezone. Kako da bebi ugodimo, da joj ne bude ni previše hladno ni pretoplo? Preporučena temperatura u sobi u kojoj beba boravi je 20-22°C. Izuzetak je jedino za vreme kupanja bebe, kada se preporučuje temperatura do 25°C.

Kako negovati jesenju bebu

Već je hladno kako obući bebu?

Pretopljavanje ne prija bebi, ona postaje nervozna i razdražljiva, može da dođe do pregrejavanja tela i povišene temperature. Kada bebu iz pretopljene prostorije izvedete napolje, na hladan vazduh,  veća je verovatnoća da će se prehladiti i razboleti. Sva grejna tela isušuju vazduh u prostoriji, pa se potrudite da ovlažite vazduh, ili nekom vrstom ovlaživača, ili jednostavno sušenjem veša, koga ima u izoblju u kući malog deteta! I kada je napolju hladno prostorije u kojima beba boravii spava treba redovno provetravati; najbolje je bebu izvesti iz sobe i širom otvoriti prozor, nekoliko puta dnevno, poželjno pred spavanje.

Šetnja, izlazak napolje jesenje bebe

Bebama prija svež vazduh i treba ih redovno izvoditi u šetnju. Dve nedelje posle porođaja, kada se i mama već oporavila, kreću redovne šetnje, prvih dana 15-30 minuta, a kasnije duže, zavisno od vremenskih uslova. Iskoristite svaki dan za izlazak napolje, osim kada duva jak vetar ili pada kiša. Bebu obucite prema spoljnoj temperaturi, najbolje slojevito, da možete da skinete višak garderobe kad sunce ogreje.  Ako uđete u restoran ili čekaonicu kod lekara, bebu obavezno raskomotite!

Kako negovati jesenju bebu – Kako bebu zaštititi od infekcije?

Jesen je period čestih respiratornih infekcija, koje su naročito česte kod male dece. Izbegavajte da bebu vodite u dečje igraonice ili na dečje rođendane u prvim mesecima života; u tom uzrastu važnije joj je društvo mame i tate nego druge dece.

Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Preporučujemo vam...
Nutritivni kvasac
Nutritivni kvasac, šta sadrži i kako se koristi?
Nutritivni kvasac je zbog svojih nutritivnih benefita i bogatstva vitamina B12 postao sve više popularan. Sve češće je zastupljen u ishrani svih populacionih grupa (trudnice, deca, mame u periodu oporavka od porođaja…). Posebno je dragocen u veganskoj i vegeterijanskoj ishrani. Koje su zdravstvene prednosti korišćenja nutritivnog kvasca a kada treba…
Dete tokom razvoda roditelja
Dete tokom razvoda roditelja – 2 Najvažnija koraka
Dete tokom razvoda roditelja prolazi značajnu promenu u životu. Roditelsjki savez je nastao nakon partnerskog saveza, kao plod partnerskog saveza ili kao ishod istog. Šta nam u stvari to govori? Sve što karakteriše partnerski savez boji i roditeljski. Opšte poznato je da kvalitetni partnerski odnosi uveliko doprinose dobrobiti dece u…