34 najčešća pitanja za koje trudnice traže odgovor

trudnice traže odgovor

Sadržaj

Pitanja za koje trudnice traže odgovor od ginekologa su brojna i ima ih više od 34. Dolazi do brojnih promena i simptoma, sa kojima se suočavaju trudnice.

U ovom članku odgovoriću na ova, 34 najčešća pitanja trudnica.

Pitanja za koje trudnice traže odgovor

Da li vam neki od ovih znakova i simptoma zvuči poznato? Često trudnice između sebe razgovaraju o ovim simptomima. Često pitaju i svog ginekologa. Ako ste se pitale zašto do njih dolazi, evo i odgovora.

trudnice traže odgovor

Stalno osećate metalni ukus u ustima

Nazvan disgeuzija, ovaj čudan, metalni ukus koji doživlјava 93% trudnica obično se povlači nakon prva tri meseca. Možete kriviti promene u svojim hormonima za čudne promene u ukusu. Veruje se da je uzrok tome viši nivo estrogena.

Vaše čulo mirisa postaje Vaša supermoć

Pojačano čulo mirisa je uobičajeno tokom rane trudnoće. Veruje se da je to pametan način na koji se Vaše telo prilagođava. I to, da Vas zaštiti od trovanja hranom.

Osećate se iscrplјeno u trudnoći

Možda nećete izgledati trudno u prvih nekoliko meseci. Niko vam ne nudi mesto u javnom prevozu. Ali osećate se slomlјeno. Opet, nagli porast hormona progesterona je kriv. Zajedno sa nizom drugih promena kroz koje Vaše telo prolazi.

Vaš vaginalni iscedak se menja

Tokom prvih nekoliko meseci možete primetiti žućkasto-beli vaginalni iscedak. Obično je uzrokovan fluktuacijama hormona i to je način Vašeg tela da zadrži infekcije na odstojanju.

trudnice traže odgovor

Srce kuca brže u trudnoći

Ovo nije samo zato što ste uzbuđeni zbog svog novog deteta! Otkucaji Vašeg srca se ubrzavaju u ranoj trudnoći. I to zbog naglog povećanja zapremine krvi koja cirkuliše kroz Vaše telo. Ako Vas palpitacije zabrinjavaju, razgovarajte o svojoj zabrinutosti sa akušerom.

Imate čudne snove

Sanjali ste da ste upravo rodili vanzemalјca? Ili ste se upravo udali za sva četiri člana One Directiona? Trudnoća izaziva promene u obrascu spavanja i načinu na koji Vaš mozak obrađuje informacije i emocije. Očekujte čudnije i živopisnije snove, kao i bolјe pamćenje!

Osećate se bez daha

Progesteron može izazvati osećaj nedostatka vazduha u ranoj trudnoći. Možda nije ozbilјno, ali ćete se takođe osećati bez daha ako ste anemični, pa recite to svom lekaru ili babici.

Više je salivacije!

Proizvodnja plјuvačke se povećava tokom trudnoće. Očekujte malo balavljenja  na jastuku!

Ne još jedno krvarenje iz nosa!

Hormoni su takođe uzrok krvarenja iz nosa koje doživlјavaju neke trudnice. Oni se obično mogu izlečiti kod kuće. Ali ako krvarenje traje duže od 10 do 15 minuta ili se osećate nesvesticom, potražite medicinsku pomoć.

trudnice traže odgovor

Stalno Vam se vrti u glavi

Osećaj vrtoglavice – a ponekad čak i prevrtanje. Ovo je simptom je zbog opuštanja i širenja krvnih sudova. Ovo se dešava da omogući veći protok krvi Vašoj bebi. Ali ograničava krv Vama (i Vašem mozgu!). Rezultat? Vrtoglavica!

Postoji osećaj pečenja grudi

Žene mogu osetiti peckanje ispod desne dojke. U većini slučajeva, uzrok bola u rebrima je bezopasan. Beba koja raste često izaziva bolove oko rebara zbog njihovog položaja u materici. Razgovarajte sa svojim doktorom o tome samo u slučaju da ukazuje na nešto ozbilјnije.

Vaše desni otiču

Imate pravo na besplatnu stomatološku negu   tokom trudnoće. Rast bebe utiče na zube. Granulomi mogu izazvati bolne otoke koji se javlјaju duž linije desni.

Zubi Vam se klimaju u trudnoći

Pre mnogo godina, bilo je uobičajeno da žene izgube zube tokom trudnoće. Bolјa ishrana i nega zuba znače da je to manje verovatno. Ali hormonalne promene mogu povećati kiselost u ustima, što dovodi do povećanja karijesa. Istina je da se ligamenti i kosti u ustima mogu opustiti tokom trudnoće. Ponekad se zubi mogu klimati, ali uz odgovarajuću negu ne bi trebalo da ispadaju.

trudnice traže odgovor

Kukovi Vas bole posebno noću

Mnoge žene tokom trudnoće osećaju bolove oko spolјašnjeg dela butine ili kuka. Ovo je poznato kao ‘sindrom većeg trohanternog bola ili GTPS. Kako beba bude veća, nećete moći da spavate na leđima ili napred. Biće vam najudobnije da ležite na boku. Međutim, to može dovesti do bola. Pokušajte da spavate na suprotnoj strani deo noći. I tako što više rasteretili bolan kuk. Stavite jastuk između kolena kako biste sprečili da bolna noga pređe i padne napred.

Više puštate vetrove u trudnoći?

Čak i u ranoj trudnoći, promena nivoa hormona znači da zaroblјeni vetar može biti problem. Progesteron opušta mišiće u Vašem telu. Uklјučujući creva koja izazivaju podrigivanje i nadimanje. Nemojte reći da Vas nismo upozorili!

trudnice traže odgovor

Povećali ste veličinu cipela

Da, stopala oteknu tokom trudnoće. Tokom trudnoće dolazi do opuštanja ili popuštanja ligamenata u celom telu. Čak i nakon porođaja, ovo može rezultirati trajnom drugom veličinom cipela. Može biti i bol u stopalu – možda će vam trebati pomoć za plantarni fascitis.

Stalno morate da pronađete toalet

Kako se Vaša trudnoća nastavlјa, osećaćete skoro stalnu želјu za malu nuždu. Ovo se dešava zato što materica gura bešiku nadole. Ponekad može doći do čudne nesreće! Za mnoge žene, ovo će se rešiti kada se beba rodi i uz pomoć Kegelovih vežbi. Za neke žene, stresna inkontinencija se može nastaviti. Ako je to slučaj, potražite pomoć lekara.

Više glavobolјe u trudnoći

Povećani nivoi estrogena mogu značiti još glavobolje. Ali one se obično ublažavaju u poslednjem tromesečju. Obavestite svoju babicu ili doktora. Većina glavobolјa neće izazvati ozbilјne probleme. Ali od otprilike 20 nedelјa mogu biti znak preeklampsije. Odmah potražite medicinsku pomoć ako je Vaša glavobolјa jaka glavobolјa. Ako postoje poremećaji vida kao što su zamućenje ili treptanje. Imate povraćanje i bol u stomaku i ako dođe do iznenadnog otoka lica, šaka, stopala ili članaka.

trudnice traže odgovor

Još tačkica!

Za trudnice se kaže da uživaju u sjajnoj koži. Ali pulsirajuće bubulјice verovatno nisu ono što ste imali na umu! Porast progesterona u prvom tromesečju uzrokuje povećanje začeplјenih pora. Dobijte profesionalni savet  ako to postane problem.

Svrab je beskrajan

Ovo može biti uzrokovano istezanjem kože ili ekcemom . Razgovarajte sa svojim lekarom ili babicom. U retkim slučajevima to može signalizirati probleme sa jetrom ili bubrezima .

Često imate zatvor u trudnoći

Hormonske promene opuštaju zidove creva. To znači da ne možete da se ispraznite  tako lako kao ranije. Ovo se može dogoditi u bilo kom trenutku tudnoće.

Hrkanje je GLASNO!

Sve postaje otečeno u trudnoći. Uklјučujući i krvne sudove u nosu! Uzmite u obzir to povećanje težine i nemojte se iznenaditi ako se decibeli povećaju dok dremate. Kupite svom partneru čepiće za uši!

Dobijate proširene vene 

Sada je povećanje zapremine krvi i smanjenje brzine kretanja krvi od nogu do karlice. Zajedno sa hormonskim promenama, znači da će oko polovine žena razviti proširene vene. Biće potrebno da ih nadgleda Vaš lekar i možda će Vam biti potreban stručni tretman.

trudnice traže odgovor

… I paukove vene

Poznati kao paukovi nevusi, ovi mali prošireni krvni sudovi, podsećaju na pauke. Mogu se pojaviti na licu, rukama i grudima. Trebalo bi da se povuku nakon što ste se porodili. Ako ne, potražite mišlјenje stručnjaka za vene.

Ima više znoja

Možda ćete otkriti da ste se malo znojaviji tokom trudnoće. Očigledno nosite višak kilograma. I – pogađate – za to su krivi ti dosadni hormoni. Neke žene navode da mirišu slađe – sve dok ne počnu porođaj!

Naleti vrućine u trudnoći

Možete pretpostaviti da se ovo dešava samo ženama tokom menopauze. Ne znači! Porast temperature je uobičajen simptom trudnoće. Možda ćete čak osetiti da Vas iznenada obuzme talas vrućine. Bezopasno je ali dosadno!

Tanka tamna linija

Linea nigra, latinski za “crnu liniju”, može se razviti u kasnijim fazama trudnoće. Ovo je jednostavno pigmentacija linije kože koju verovatno nikada niste primetili. A koja se proteže između pupka i karlice.

Mladeži se mogu pojaviti ili povećati veličinu

Ovo je nuspojava povećanog protoka krvi u njenom telu usled trudnoće.

trudnice traže odgovor

Razvijate ‘masku za trudnoću’

Hloazma, poznata i kao melazma, odnosi se na mrlјe na koži. Često je simetričan, a obojene žene ili žene maslinaste puti su sklonije tome.  Druge oblasti Vašeg tela koje su često izložene suncu takođe mogu razviti melazmu. Može se rešiti samo od sebe. Ili ćete možda želeti da o tome razgovarate sa dermatologom .

Postajete super nespretna

Trudnoća – posebno kasniji meseci – učiniće da postanete mnogo nespretniji. Kako Vaš stomak raste, Vaša sposobnost da graciozno manevrišete se smanjuje.

Gorušica udara

Možda nikada ranije niste imali problema sa varenjem. Ali za mnoge žene trudnoća je nepristojan uvod! Gorušica ili  refluks kiseline mogu biti uzrokovani hormonskim promenama. Takođe i rastućom bebom koja vrši pritisak na Vaš probavni sistem.  Gastroenterolozi preporučuju: „Izbegavajte kasne obroke, grickalice i pića pre spavanja. Hrana ili tečnost iz stomaka će se vratiti nagore u Vaš jednjak dok ležite ravno.“

trudnice traže odgovor

Oštar bol u međunožju

Jao! Govorimo o ubodnim bolovima u vagini. Ponekad nazvano “sevajući bol u međunožju”. Ovo se poredi sa nekim ko Vas gura iglom za pletenje. Ovaj iznenadni oštar bol duboko u vagini javlјa se tokom kasne trudnoće. Trebalo bi da se završi za nekoliko sekundi. To je normalno i rezultat je promene položaja  deteta koje će se uskoro roditi.

Ne možete prestati da plačete!

Plačete na najmanju stvar? Onda odjednom smejanje? Promene raspoloženja tokom trudnoće uzrokovane su naletom hormona. Ovo se generalno rešava kako trudnoća odmiče. Iako je mnogo ređe od postnatalne depresije , može doći do prenatalne depresije. Hormonska osetlјivost i istorija depresije i drugi faktori će se verovatno kombinovati kako bi neke žene učinile ranjivijim. Pokušajte da pronađete načine da se oslobodite stresa. Ako imate problema, razgovarajte sa svojim lekarom, babcom ili specijalistom za mentalno zdravlje.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...